Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Η Fed σχεδιάζει άλλη μία εξαιρετικά μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων

Mises Institute: Η Fed σχεδιάζει  άλλη μία εξαιρετικά μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων
Όσον αφορά τα επιτόκια, θεωρούμε ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το τρέχον εύρος στόχων έως 0,25% για τα επιτόκια, δήλωσε ο τραπεζίτης της Fed, Jerome Powell
Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του τραπεζίτη της Fed, Jerome Powell μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, όπου κατέστησε σαφές ότι η Fed απέχει πολύ από το να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική της.
Η Fed σκοπεύει έτσι να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, ενώ παράλληλα δημιουργεί έσοδα από το χρέος των ΗΠΑ, χρηματοδοτώντας εταιρείες ζόμπι, «ρίχνοντας» επίσης χρήματα στην αγορά σύμφωνα με το αυστριακό think tank, MISES INSTITUTE.
Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό με την Fed να αφήνει να εννοηθεί τώρα ότι ίσως χρειαστεί ακόμη περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη.
Επιτόκια
Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τα επιτόκια, ο Powell απάντησε :
«Όσον αφορά τα επιτόκια, θεωρούμε ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το τρέχον εύρος στόχων έως 0,25% για τα επιτόκια των κεφαλαίων έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει εξαιρετικά χαμηλές τιμές από τώρα έως τουλάχιστον το 2023.» δήλωσε ο τραπεζίτης.
Ωστόσο δεν υπάρχει έκπληξη εκεί. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τη Μεγάλη Ύφεση, η Fed διατήρησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0,25 τοις εκατό για 83 μήνες, προτού επιτρέψει αργά τα επιτόκια να αυξηθούν το 2015.
Για τα τελευταία πέντε χρόνια αυτής της περιόδου, η Fed υποστήριξε γενικά ότι η οικονομία ήταν «ισχυρή» και πήγε καλά.
Ωστόσο παρά τα αισιόδοξα σχόλια του Powell, το γεγονός ότι η Fed αρνήθηκε να επιτρέψει την ανοδική πορεία των επιτοκίων κατά την διανυόμενη περίοδο, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς, την πραγματική αδυναμία της οικονομίας αυτής της περιόδου.
Βρισκόμαστε τώρα μόλις έξι μήνες στην τρέχουσα περίοδο με επιτόκια στο 0,25%, και είναι αδύνατο να ισχυριστούμε ότι η οικονομία τα πηγαίνει καλά.
Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Αμερικανοί που επωφελούνται από επιδόματα.
«Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση της νομισματικής πολιτικής έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξσησης στα νούμερα της απασχόλησης».
Ισολογισμός και άλλα εργαλεία
Αλλά πέρα από την επιβολή επιτοκίων για 6 ή περισσότερα χρόνια τι άλλο μπορεί να κάνει η Fed;
Ο Powell υποστήριξε τα εξής:
«Υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύουμε ότι η πολιτική μας για τις τιμές είναι κατάλληλη για τη στήριξη της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι είναι ισχυρή, αλλά πάλι υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν περισσότερα.
Σίγουρα, δεν υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων εργαλείων δανεισμού και η Fed συνεχίζει να ασχολείται με την επιλογή νικητών και ηττημένων επενδύοντας νέα χρήματα.
Image
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα προγράμματα δανεισμού είναι απλά μέτρα διάσωσης, αν και αυτά θεωρούνται επίσημα ως «δάνεια».
Είναι ουσιαστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διάσωση εταιρειών ζόμπι και άλλων ιδρυμάτων σε μια κανονική αγορά λόγω κακής διαχείρισης, αλλά τα οποία θεωρήθηκαν πολύ μεγάλα για να αποτύχουν» δήλωσε μεταξύ άλλων ο τραπεζίτης της Fed.
Αύξηση στον ισολογισμό
Ο ισολογισμός της Fed αυξήθηκε και πάλι πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας στα 7,01 τρισεκατομμύρια δολ. από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Fed ήταν κάτω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια έως τα τέλη του 2008, όταν η Fed άρχισε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία που κανείς δεν ήθελε πια να διατηρήσει.
Αγόρασε επίσης περιουσιακά στοιχεία όπως το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ για να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.
Πραγματοποίησε αυτές τις αγορές για τον ισολογισμό της, δημιουργώντας κυρίως νέα χρήματα και έπειτα τα ξόδεψε.
Στη δεκαετία μετά το 2008, η Fed δεσμεύθηκε ότι θα αντιστρέψει την πορεία της και θα πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία και θα επενδύσει αυτά τα νέα τρισεκατομμύρια δολάρια εκ νέου στην οικονομία.
Είναι προφανές σε αυτό το σημείο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Image
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική
Είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο για την Fed με αφορμή τις τρέχουσες συνθήκες.
Δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας της αγοράς που δημιουργήθηκε από τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Fed για χρηματοδότηση και στήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- η Fed δεν μπορεί να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική της επ’ αυτού.
Κάτι τέτοιο θα εκθέσει τον τεράστιο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών που βασίζονται απολύτως σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια για να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Επιπλέον, η Fed δεν μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων, διότι αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές περικοπές στον προϋπολογισμό, καθώς το Κογκρέσο αναγκάζεται να βρει τρόπους για να αποπληρώσει το χρέος ύψους 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Powell απάντησε:
«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη.
Φυσικά, οι λεπτομέρειες αφορούν το Κογκρέσο και όχι την Fed.
Αλλά θα ήθελα απλώς να αναφέρω ότι, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην εργάζονται εξαιτίας της πανδημίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη καθώς προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους μέσα σε μια δύσκολη στιγμή για αυτούς» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σχεδόν όλες οι νέες δαπάνες τόνωσης που προώθησε το Κογκρέσο τους τελευταίους μήνες έχουν πληρωθεί με δαπάνες ελλείμματος.
Κάτι τέτοιο απαιτεί την πώληση πολλών κρατικών ομολόγων.
Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής φαίνεται πάντως πως ξεθωριάζει.
Εάν οι νέες δημοσιονομικές δαπάνες είναι ως επί το πλείστον ελλειμματικές - και μεγάλο μέρος αυτού του νέου χρέους εξαγοράζεται από την Fed - η δημοσιονομική πολιτική γίνεται απλά μια άλλη προέκταση της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης