Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές λόγω λήξης παραγώγων και ανησυχία για νέα lockdowns - Πτώση έως -1,12% για S&P 500, o DAX -0,7%

Νευρικότητα στις αγορές λόγω λήξης παραγώγων και ανησυχία για νέα lockdowns - Πτώση έως -1,12% για S&P 500, o DAX -0,7%
Μεταβλητότητα στις αγορές με το βλέμμα στην έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού
Με αναταράξεις κινήθηκαν οι αγορές σε μεγάλο βαθμό σήμερα Παρασκευή (18/09/2020), με την έντονη μεταβλητότητα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει από ότι φαίνεται «απτόητη» την ραγδαία εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν από τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ το Κογκρέσο διαφωνεί για ένα νέο νομοσχέδιο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στην ταυτόχρονη λήξη σε ένα ευρύ φάσμα παράγωγων συμβολαίων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας.
Πρόκειται για το λεγόμενο quadruple witching, ήτοι την ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές που συχνά οδηγεί σε αυξημένη μεταβλητότητα την αγορά.
Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνει παράλληλα το πολύμηνο πολιτικό θρίλερ στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας.
Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται να έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου, παρά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Trump για την ανάγκη να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία.
Παράλληλα αύξηση σημείωσε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ με τις τιμές να υποχωρούν στις 99 μονάδες και τα επιτόκια να αυξάνονται φτάνοντας σε ποσοστό ύψους 0,684%.
Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.
Η εν λόγω αύξηση στα επιτόκια σηματοδοτεί έτσι παράλληλα και την αύξηση του κινδύνου στις αγορές, καθιστώντας τες πιο διστακτικές.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο J. Biden θα είναι ο πιθανός νικητής στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τον νυν πρόεδρο D. Trump.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις ομιλίες του Προέδρου της Fed στο Σεντ Λούις, James Bullar, του Προέδρου της Fed στην Ατλάντα, Raphael Bostic και του Προέδρου της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari.
Καθώς η αγορά έχει «ανακάμψει» από τα χαμηλά επίπεδα τον Μάρτιο, οι σούπερ πλούσιοι του κόσμου έχουν βρει την ευκαιρία να πουλήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ενώ οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες - και κυρίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - διατηρούν την προσφορά χαμηλά και ενεργούν ως αντισυμβαλλόμενες.
Πολλοί επενδυτές έχουν κληθεί να πουλήσουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που φαίνεται σαν να έχει σημάνει το τέλος της ανάκαμψης σε σχήμα V.
Το Bloomberg σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου, οι insiders πούλησαν 473 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, ενώ αγόρασαν μόνο 9,5 εκατομμύρια δολάρια.
Πολλοί από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου έχουν τον πλούτο τους συνδεδεμένο με δυσανάλογο τρόπο στη μετοχή της εταιρείας.
Στα νέα από το μέτωπο της πανδημίας ραγδαία και ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο ο κορωνοϊός, τη στιγμή που οι επιστήμονες αφήνουν να εννοηθεί ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Με τη Λατινική Αμερική να βρίσκεται πραγματικά στο κόκκινο, με τις ΗΠΑ να μην μπορούν να απαλλαγούν από αυτόν τον «εφιάλτη» μια και οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για 218.000 νεκρούς έως τις 10 Οκτωβρίου, με την Ινδία να καταγράφει από τα τέλη Αυγούστου τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και να απειλεί να ξεπεράσει ακόμα και τις  ΗΠΑ σε κρούσματα, η Ευρώπη ξαναμπαίνει και πάλι στο στόχαστρο του ιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα και δεδομένου ότι η περιοχή μπαίνει στην φθινοπωρινή περίοδο να έχει σημάνει συναγερμός σε πολλές κυβερνήσεις.
Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία είναι έτοιμες να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ η βρετανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 947.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 30,2 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 20,5 εκατομμύρια.

Ο δείκτης  Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,88% στις 27.657 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,12% στις 3.319 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψει πτώση -1,07% στις 10.793 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 25,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση -0,35% στις 13.162 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τo έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ εκτινάχτηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το έλλειμμα πραγματοποίησε άλμα 52,9% στα 170 δισ. δολάρια από 111,5 δισ. δολάρια.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το έλλειμμα αυξήθηκε στο 3,5% το δεύτερο τρίμηνο, από 2,1% το πρώτο τρίμηνο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας αγωγή για φερόμενη κατασκοπεία χρηστών του Instagram, αυτή τη φορά μέσω της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των φωτογραφικών μηχανών του κινητού τηλεφώνου τους, δέχεται το Facebook.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αγωγή προήλθε μετά από δημοσιεύματα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών φαίνεται να έχει πρόσβαση σε κάμερες iPhone, ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούνταν ενεργά.
Το Facebook αρνείται την κατασκοπεία και κατηγορεί ένα bug, το οποίο αναφέρει ότι διορθώνει. Ο ιός αυτός, σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο, προκάλεσε ψευδείς ειδοποιήσεις ότι το Instagram είχε πρόσβαση σε κάμερες iPhone.
Στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η Brittany Conditi, χρήστης του Instagram από το Νιου Τζέρσεϊ, ισχυρίζεται ότι η χρήση της κάμερας από την εφαρμογή είναι σκόπιμη και γίνεται με σκοπό τη συλλογή «προσοδοφόρων και πολύτιμων δεδομένων για τους χρήστες της, στα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση».

Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην έξαρση των κρουσμάτων

Με απώλειεις έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει από ότι φαίνεται «απτόητη» την ραγδαία εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και τουρισμού, καθώς επιστρέφει η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων lockdowns, με την International Conslidated Airlin να υποχωρεί 7%, την easyJet -6%, τη Fraport να καταγράφει απώλειες- 5% και την InterContinental Hotels Group στο -4%.
Image
Τα δεδομένα στην Ευρώπη παραμένουν ίδια για την Παρασκευή, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 0,8% τον μήνα Αύγουστο (2020), ελαφρώς καλύτερες από την πρόβλεψη του 0,7%, αλλά συνεχίζουν την απότομη επιβράδυνση, συγκριτικά με την αύξηση κατά 3,7% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο προβληματισμός στις Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, καθώς σημειώνεται μια επανεμφάνιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα εκ νέου επιβολής μέτρων τύπου lockdown στη γηραιά ήπειρο.
«Η εξάπλωση του αριθμού των μολύνσεων Covid-19 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατέστησε πολύ σαφές ότι εάν δεν υπάρξει σύντομα αποτελεσματικό εμβόλιο, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μειωμένη», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής ING.
Στις εταιρικές ειδήσεις, η ισπανική Caixabank ανακοίνωσε τους όρους εξαγοράς της ισπανικής τράπεζας Bankia.
Η Caixabank σημείωσε πτώση -2,8%, ενώ η Bankia -5%.
Η εταιρεία Apollo Global Management πορεύεται προς την απόκτηση του κατασκευαστή πλαστικών Covestro σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συνομιλεί επίσης με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην ηπειρωτική Ευρώπη, Euronext για την πιθανή πώληση της Borsa Italiana.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας - Άλμα 2% στον Shanghai Composite

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να υπεραποδίδει με άλμα +2%.
Οι αγορές της Ασίας άφησαν πίσω την πτώση της Wall Street, ωστόσο τα κέρδη στους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι συγκρατημένα, καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από τη Fed.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.335 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 23.360 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,48% στις 24.456 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +2% στις 3.338 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,2% στις 39.049μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης