Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Λογική η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τον δείκτη μόχλευσης των τραπεζών έως τα τέλη Ιουνίου 2021

tags :
Scope: Λογική η απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τον δείκτη μόχλευσης των τραπεζών έως τα τέλη Ιουνίου 2021

Η χαλάρωση του δείκτη μόχλευσης αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Ρεαλισμό δείχνει η απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει στις τράπεζες που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της να εξαιρέσουν τα «ανοίγματά» τους από τον δείκτη μόχλευσης έως τις 27 Ιουνίου 2021, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μπορούν να εξαιρούν συγκεκριμένα ανοίγματα έναντι κεντρικών τραπεζών από τον δείκτη μόχλευσής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ με την κίνηση αυτή, έχει στόχο να διευκολύνει την εφαρμογή της νομισματικής της πολιτικής.
Η απόφαση αυτή του Εποπτικής Αρχής έρχεται μετά την επιβεβαίωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Κανονισμός για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRR), όπως έχει τροποποιηθεί για να διευκολυνθούν οι τράπεζες, δίνει τη δυνατότητα στις τραπεζικές αρχές -εφόσον έχουν συμβουλευθεί την αρμόδια κεντρική τράπεζα-, να επιτρέπουν στις τράπεζες να εξαιρούν συγκεκριμένα ανοίγματα έναντι κεντρικών τραπεζών από τον δείκτη μόχλευσης.
Το προσωρινό αυτό μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής εντός της ζώνης του ευρώ και περιλαμβάνει καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα, καθώς και κέρματα και τραπεζογραμμάτια.
Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζει τις τράπεζες της Ευρωζώνης με το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου αυτό το πλαίσιο μόχλευσης υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό) και την Ελβετία, όπου οι καταθέσεις της κεντρικής τράπεζας εξαιρούνται έως την 1η Ιανουαρίου 2021.
Λόγω του PEPP (πρόγραμμα πανδημίας) και του τελευταίου γύρου TLTRO 3, η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα έχει διογκωθεί.
Αυτή η υπερβολική ρευστότητα, όμως, σταθμεύει στις κεντρικές τράπεζες.
Η κίνηση της ΕΚΤ αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επενδυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία, υστερούν εν σχέσεις με τις τράπεζες των ΗΠΑ σε αυτήν τη μέτρηση.
Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2020, η ΕΚΤ δήλωσε ότι, εξαιρουμένων των ανοιγμάτων της κεντρικής τράπεζας, ο συνολικός δείκτης μόχλευσης της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά 5,36%, ήτοι περίπου 30 μονάδες βάσης.
Πάντως, σχετικά με το χάσμα μεταξύ των δεικτών μόχλευσης των κορυφαίων τραπεζών των ΗΠΑ και των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης, η Scope Ratings επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλης βαθμονόμησης κινδύνου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης