Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αίρεται το 2021 η απαγόρευση διανομής μερίσματος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
ΕΚΤ: Αίρεται το 2021 η απαγόρευση διανομής μερίσματος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Κοντά στην απόφαση άρσης της απαγόρευσης διανομής μερίσματος το επόμενο έτος είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Κοντά στην απόφαση άρσης της απαγόρευσης διανομής μερίσματος το επόμενο έτος είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Αρκετά μέλη του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που αρχικά υποστήριξαν την αναστολή απόδοσης μερισμάτων, αναγνωρίζουν πλέον ότι η επέκταση του μέτρου θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Στον απόηχο αυτής της είδησης, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές στον δείκτη Euro Stoxx Banks διέγραψαν σύντομα σχεδόν όλες τις απώλειες που είχαν.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μη διανείμουν μερίσματα, ώστε να διατηρήσουν το κεφάλαιό τους και να συνεχίσουν να δανείζουν μετά την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτή η απόφαση επέφερε καίριο πλήγμα στις τραπεζικές μετοχές, παρότι η ΕΚΤ είχε δηλώσει πως η εν λόγω απαγόρευση απλώς αντιστάθμιζε τις διευκολύνσεις που παρείχε προς τις τράπεζες.
Η άρση του μέτρου, πάντως, πιθανότατα θα αποφασιστεί αφού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμβουλευθούν τους αντίστοιχους οικονομικούς δείκτες, αφού εξετάσουν τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο των δανείων που υπόκεινται σε στάση πληρωμών και αφού αξιολογήσουν κατά πόσον οι τράπεζες έχουν διαθέσει αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους.
Bank dividend future off the lows seen during June
Ως εκ τούτου, από ό,τι φαίνεται, τα μερίσματα επιστρέφουν – αν και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει τους επόμενους μήνες.
Αν μη τι άλλο, κάποιοι ανησυχούν για την επάρκεια των κεφαλαίων.
Πάντως, όπως αναφέρεται σχετικά, αυτή η απόφαση παραβλέπει το γεγονός ότι οι καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες πρέπει να ανταμείβουν τους μετόχους προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους και να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Η απαγόρευση διανομής μερισμάτων αποδείχθηκε ιδιαίτερα τιμωρητική απέναντι σε γαλλικές τράπεζες όπως η BNP Paribas SA.
Η BNP ηγείται μιας πίεσης για τη συνέχιση απόδοσης μερισμάτων, ανέφερε το Bloomberg τον Ιούνιο.
Image
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τη στάση της το τέταρτο τρίμηνο.
Εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Στο μεταξύ, ο δείκτης Euro Stoxx Banks υποχώρησε 1,9% από 1:59 μ.μ. στη Φρανκφούρτη, ενώ φέτος μειώθηκε κατά 39%.
Οι ρυθμιστικές αρχές σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επέτρεψαν στις τράπεζες να επιστρέφουν τουλάχιστον κάποια χρήματα στους μετόχους, αλλά με προσοχή…
Μάλιστα, η Fed σκέφτεται να επεκτείνει τα όρια στις πληρωμές μερισμάτων.
Η αρχική απαγόρευση της ΕΚΤ είχε την ομόφωνη έγκριση του εποπτικού συμβουλίου.
Όμως, η ομοφωνία κατέρρευσε όταν η ΕΚΤ παρέτεινε την απαγόρευση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με τη Γερμανία να επιτρέπει στις μικρότερες τράπεζες να αποδίδουν μερίσματα το δ’ τρίμηνο, εάν έχουν την οικονομική δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης