Υπό την πίεση ΗΠΑ και ΕΕ, ξεκινάει εντός 15 ημερών ο διάλογος Ελλάδος με Τουρκία – Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης, θα ακυρωθούν οι ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο

Υπό την πίεση ΗΠΑ και ΕΕ, ξεκινάει εντός 15 ημερών ο διάλογος Ελλάδος με Τουρκία – Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης, θα ακυρωθούν οι ΑΟΖ με Λιβύη και Αίγυπτο
ΟΤούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό, είτε στο έδαφος τρίτης χώρας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις
Υπό την πίεση του αμερικανικού παράγοντα, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ ειδικά της Γερμανίας που θέλει να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας εντός των επόμενων 15 ημερών αναφέρουν αξιωματούχοι με αφετηρία μετά την Σύνοδο Κουρφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2020 όπου είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν την 1η ή στις 5 Οκτωβρίου 2020 οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον έλληνα πρωθυπουργό, είτε στο έδαφος τρίτης χώρας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.
Η τελευταία δήλωση αποτελεί διαφοροποίηση της έως σήμερα στρατηγικής της Τουρκίας που ήθελε διάλογο από μηδενική βάση, δηλαδή διάλογο για τα πάντα.
Τώρα η τουρκική πλευρά ζητάει να υπάρχει πλαίσιο θεμάτων στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν εντός των 15 ημερών, με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan.
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζονται και θα υπάρξουν νέες επαφές την νέα εβδομάδα.
Πηγές στο ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι το χάσμα των δύο χωρών αρχίζει να γεφυρώνεται.
Αν και οι διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ αφορούν την δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων αυτό δείχνει τις προθέσεις Τουρκίας και Ελλάδος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα είναι ο νομοταγής της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία ο παραβάτης…η πλευρά Erdogan έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει την διπλωματική στρατηγική της.
1)Προετοιμάζει την αντεπίθεση της στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναφερθεί στις αιτίες της ελληνοτουρκικής κρίσης
2)Ακολουθεί διττή στρατηγική ενώ το βασικό θέμα της Τουρκίας είναι ένα, πως θα συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου… ρίχνει στο τραπέζι πλειάδα ζητημάτων, διεκδικήσεων ή θέματα που θεωρούνται διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας… ώστε όταν και εάν… υπάρξει συμφωνία να αποδεχθεί να εγκαταλείψει τα δευτερεύοντα για να επιτύχει τον βασικό στόχο που είναι η συμμετοχή στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
3)Για την Τουρκία το ΝΑΤΟ και η Γερμανία έχουν πιο αντικειμενική θέση ως προς την ελληνοτουρκική κρίση ενώ η Γαλλία απλά θέλει να πουλήσει όπλα στην Ελλάδα.
Καστελόριζο και Κύπρος θα είναι στο επίκεντρο – Οι 6 άξονες που θα θέσουν  οι Τούρκοι όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι;

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος  σχετικά με τα δικαιώματα κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω διπλωματικών πρωτοβουλιών
Η Ελλάδα αποφάσισε τελικά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού είδε την αποφασιστικότητα και τη σταθερή στάση της Τουρκίας απέναντι στον εκβιασμό και τις απειλές των ελλήνων δήλωσε ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η Τουρκία ενήργησε πάντα με την αξιοπρέπεια ενός μεγάλου κράτους παρά την προκλητική και παιδική συμπεριφορά της άλλης πλευράς σχολίασε ο Erdogan.
Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί σκληρή φρασεολογία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε να διατηρεί το εθνικό συναίσθημα υψηλά… για προφανείς πολιτικούς λόγους και εσωτερικών ισορροπιών.
Εν τω μεταξύ η τέταρτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών για να συζητηθούν τρόποι μείωσης του κινδύνου σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο πέμπτος γύρος τεχνικών συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί την νέα εβδομάδα.
Κατά την Τουρκία ενώ είναι το κράτος με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στη Μεσόγειο, διαθέτει την μικρότερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Ο διάλογος για δίκαιη κατανομή πόρων θα είναι κερδοφόρος για όλες τις πλευρές, λένε Τούρκοι αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ανέφερε ότι μηνύματα που προέρχονται από τον Έλληνα πρωθυπουργό τις τελευταίες δύο έως τρεις ημέρες ήταν πιο μετριοπαθή.

Διάλογος από την εποχή του 1996 ή με παραδοχές 2020;

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος μετά την κρίση των βραχονησίδων Ίμια ή Kardak στα Τούρκικα του 1996 είναι ένας μηχανισμός που καθιερώθηκε για να επιλύει προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμφωνίες, ο Çavuşoğlu υπογράμμισε ότι όχι μόνο ένα ζήτημα αλλά όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν σε ένα πακέτο.
Η κρίση των Ιμίων προέκυψε όταν ένα τουρκικό πλοίο με το όνομα Figen Atak προσάραξε σε μια από τις δύο βραχονησίδες, πυροδοτώντας μια στρατιωτική διαμάχη μεταξύ τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και οδήγησε σε μια κρίση που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου.
Αργότερα, μετά από μια τηλεφωνική παρέμβαση του τότε αμερικανού Προέδρου Clinton η κρίση εκτονώθηκε.

Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες του Καστελόριζου;

Για την Τουρκία ο χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία το 2004, καθόρισε τα όρια της Ελλάδας στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα αλλά και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Μάλιστα αυτά θεωρούνται και επίσημα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης της Σεβίλλης, υποστηρίζει ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκινά από το νησί Καστελόριζο και κατευθύνεται νότια προς την μέση της Μεσογείου, περιχαρακώνοντας την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

Το πρώτο προσχέδιο του χάρτη στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης

Ο Juan Luis Suárez de Vivero και ο Juan Carlos Rodríguez Mateos, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στο τμήμα ανθρώπινης γεωγραφίας, δημοσίευσαν ένα άρθρο στις 4 Οκτωβρίου 2004.
Σε αυτό το άρθρο με τίτλο «Θαλάσσια Ευρώπη και Διεύρυνση της ΕΕ: Μια γεωπολιτική προοπτική», παρουσίασαν μεταξύ άλλων ένα χάρτη στον οποίο η Τουρκία περιθωριοποιείται εντός των στενών χωρικών υδάτων.
Με την δημοσίευση στο "Elsevier", μια παγκοσμίου φήμης επιχείρηση ανάλυσης πληροφοριών που ανήκει σε βρετανικούς και  ολλανδικούς, οργανισμούς ο χάρτης αυτός είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως και διεθνώς.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι πολιτικές παραβιάσεις στις  «ερμηνείες» του Διεθνούς Δικαστηρίου - Infognomon Politics
Τι οδήγησε στη δημιουργία του χάρτη;

Η προετοιμασία του χάρτη υποκινήθηκε από το απλό γεγονός ότι πριν από τη διεύρυνσή του το 2004, η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Με άλλα λόγια, οι χώρες της ΕΕ με ακτές ήθελαν ένα σχέδιο που να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη θάλασσα και το περιβάλλον, όπως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πεδία αιολικής ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουριστικές ζώνες ανάπτυξης, κεντρικά λιμάνια, περιοχές ναυπηγείων και άλλα.
Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το οποίο είναι το πιο προηγμένο στην Ευρώπη στα θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών, και ο  καθηγητής Suarez, ο οποίος είναι πολύ διάσημος στο τμήμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο.
 Ενώ εργαζόταν σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, ο Suarez ζήτησε χάρτες μελλοντικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών από κράτη μέλη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έστειλαν χάρτες στους οποίους έδωσαν το μέγιστο μερίδιο θαλάσσιων συνόρων αφήνοντας στην Τουρκία με ελάχιστες θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Αυτοί οι χάρτες συνέπεσαν επίσης με αμερικανικούς χάρτες που ήταν στο Διαδίκτυο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι λεγόμενες δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο ήταν ήδη σύμφωνες με τις θέσεις που είχαν υποβάλει από την κρίση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας το 1976.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στον χάρτη της Σεβίλλης

Το 2007, ο ίδιος χάρτης εμφανίστηκε στο «Atlas of Maritime Europe: Jurisdictions, Uses and Management, Barcelona, Ediciones del Serbal», ο οποίος δημοσιεύθηκε στη Βαρκελώνη. Αυτός ο άτλαντας ήταν επίσης ένα έργο της ΕΕ που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας. Η τράπεζα δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον θαλάσσιο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα σε αυτόν τον χάρτη αναπτύχθηκε από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων GEBCO.
Στις αρχές του 2010, ο Suárez διεξήγαγε μια άλλη μελέτη στον υποτομέα της αλιείας για τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Σε αυτή τη μελέτη με τίτλο «Τα ύδατα δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», η υφαλοκρηπίδα ή οι περιοχές ΑΟΖ που δεν δηλώθηκαν καταγράφονται.
Στη δημοσίευση αυτή, αναφέρεται σαφώς ότι το όριο των χωρικών υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν «θεωρητικό».
Αυτή η μελέτη ήταν η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Suárez για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Μεσογείου.

Τι θα περιλαμβάνει μια πιθανή συμφωνία Τουρκίας και Ελλάδος;

Εφόσον ο διάλογος ξεκινήσει και οι εμπλεκόμενες πλευρές Ελλάδος και Τουρκίας βρουν ένα σημείο ισορροπίας θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής

1)Η Τουρκία να ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη που περιλαμβάνει ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καταλαμβάνει παράνομα θαλάσσια δικαιοδοσία ελληνικών νησιών όπως της Κρήτης.

2)Η Ελλάδα να ακυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο που περιλαμβάνει ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και διχοτομεί την παράνομη ανακήρυξη ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.

3)Η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θα μπορούσε η ΑΟΖ του Καστελόριζου να διχοτομηθεί με τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να περιλαμβάνονται την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι βολιδοσκοπούν νομικά το Καστελόριζο – Πως η συμφωνία Ελλάδος και  Αιγύπτου με ανακήρυξη ΑΟΖ καθιστά γκρίζα ζώνη το Καστελόριζο
4)Η ΑΟΖ της Κρήτης θα αναγνωριστεί από την Τουρκία ως ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.

5)Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

6)Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.
Η ΕΕ είναι οικονομικός γίγαντας, πολιτικός νάνος και στρατιωτικό σκουλήκι»  – Χασάπης Πέτρος
Εάν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και ίσως να δρομολογηθεί και μια λύση στο Κυπριακό τότε θα πρόκειται για ένα καλό ελληνοτουρκικό deal.
Πολιτική, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - mobile

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ 9 Ηρόδοτος - Triklopodia | Triklopodia

Image
Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS