Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήπως η Κίνα έχει ήδη κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μήπως η Κίνα έχει ήδη κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Εν μέσω πανδημίας η Κίνα φαίνεται να υπερτερεί σε βασικά σημεία
Μετά από τέσσερα χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας του προέδρου Donald Trump να εντείνει και τελικά να επικρατήσει στην εμπορική διαμάχη του με την Κίνα, φαίνεται πως τα αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα.
Σε κάθε ποιοτικό στοιχείο, που έχει πραγματικά σημασία, φαίνεται πως η Κίνα προηγείται, γράφει το Bloomberg.
Στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο φαίνεται να θεωρεί ο Trump ως το πιο σημαντικό μέτρο επιτυχίας στην προσπάθειά του να κάνει την Κίνα να αγωνιστεί με τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, το Πεκίνο έχει σαφές προβάδισμα.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25% από την έναρξη της προεδρίας του Trump, ξεπερνώντας τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, γράφει ο Jim McCormick από την NatWest Markets.
Και η Κίνα απέχει πολύ από τον στόχο της αύξησης των εισαγωγών από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της μερικής συμφωνίας (που ονομάζεται επίσης «φάση 1») για τον τερματισμό της εμπορικής σύγκρουσης.
Όσον αφορά στο δυναμικά αναδυόμενο ΑΕΠ της Κίνας τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά.
Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που ανέφερε δεύτερο τρίμηνο του 2020 ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα τέλη του 2019.
Στις ΗΠΑ, η χειρότερη χώρα όσον αφορά τον κορωνοϊό (όπως μετράται από τους θανάτους και τα κρούσματα), η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,5% το δεύτερο τρίμηνο, μια πτώση που ισούται με έναν ετήσιο ρυθμό 32,9%, την πιο απότομη κάμψη από τουλάχιστον τη δεκαετία του 1940.
Και τώρα το κινεζικό νόμισμα βρίσκεται σε άνοδο, αναρριχώμενο για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα και αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τον Φεβρουάριο του 2018.
Την ίδια ώρα το δολάριο υποχωρεί.
Πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχουν επίσης βαθύτερες βιομηχανικές τάσεις, οι οποίες λειτουργούν και πάλι υπέρ της Κίνας, βοηθώντας την να πάρει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς μετά τα lockdowns.
Όλο και περισσότερο, η Κίνα προμηθεύει παγκοσμίως το είδος των εξελιγμένων μηχανημάτων στο οποίο κυριαρχούσαν κάποτε οι Γερμανοί κατασκευαστές, όπως υψηλής ποιότητας σήραγγες και υδραυλικές βαλβίδες και αντλίες που χρησιμοποιούνται σε ανεμογεννήτριες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης