Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo: Αναγκαίες οι κυρώσεις στο Ιράν, ακατανόητη η αντίθεση των Ευρωπαίων

Pompeo: Αναγκαίες οι κυρώσεις στο Ιράν, ακατανόητη η αντίθεση των Ευρωπαίων
Κριτική στην άρνηση της Ευρώπης να στηρίξει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, άσκησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν παρέμειναν δεσμευμένες με την «ανόητη» πυρηνική συμφωνία του 2015 και δεν πρότειναν εναλλακτική λύση για την αποτροπή νέων συμβατικών πωλήσεων όπλων στο Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Michael Pompeo.
Με τις ευρωπαϊκές χώρες να τονίζουν τη δέσμευσή τους για συμφωνία τη Κυριακή (20/9/2020), ο Pompeo υπεραμύνθηκε της απόφασης των ΗΠΑ να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, σε μία διαμάχη που προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις Trump – Ευρωπαίων ηγετών.
«Οι Ευρωπαίοι που δεν μας έχουν ενωθεί με εμάς   σε αυτό, ξέρουν ότι έχουμε δίκιο», δήλωσε ο Pompeo Fox News.
«Μας λένε ιδιωτικά ότι δεν θέλουν να επιτραπούν εκ νέου οι πωλήσεις όπλων στο Ιράν» και εξέφρασαν αυτήν την άποψη σε μια επιστολή «ότι ανησυχούν πολύ για αυτές».
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός δεν διευκρίνισε ποιος και πότε απέστειλε τη σχετική επιστολή.
Ο Pompeo σε δήλωσή του αργά το Σάββατο (19/9) ανακοίνωσε, πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν και αναμένουν από όλα τα άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ακολουθήσουν το ίδιο.
Οι περισσότερες χώρες λένε ότι η κυβέρνηση Trump δεν έχει την εξουσία να απαιτήσει την τήρηση των «κυρώσεων» των κυρώσεων, επειδή εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018.
Χωρίς την επαναφορά των  κυρώσεων, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει να αγοράζει όπλα, τανκς και συστήματα αεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Pompeo.
«Όλα αυτά σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν πωληθεί», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην πυρηνική συμφωνία.
«Εργαστήκαμε ακούραστα για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίησή της», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «βασικός πυλώνας» της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και χρήζει υποστήριξης.
Από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018, η κυβέρνηση Trump επιχειρεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει είτε με την επιβολή κυρώσεων, είτε με απειλές προς συμμάχους.
Η εκστρατεία των ΗΠΑ ενώνει εταίρους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίοι όλοι μαζί προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία.
Η υποστήριξή τους στη συμφωνία άφησε τις ΗΠΑ απομονωμένες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα περισσότερα κράτη υποστηρίζουν ότι η Αμερική δεν έχει καμία εξουσία να απαιτήσει την επαναφορά διεθνών κυρώσεων, καθώς δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης