Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς έκδοση senior bond έως 500 εκατ από την Εθνική Τράπεζα για ρευστότητα με επιτόκιο 2,6% με 2,8%, λίαν συντόμως

Προς έκδοση senior bond έως 500 εκατ από την Εθνική Τράπεζα για ρευστότητα με επιτόκιο 2,6% με 2,8%, λίαν συντόμως
Ένα ομόλογο που θα κινηθεί λογικά στην περιοχή μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ
Κύριο ομόλογο για ρευστότητα (senior bond) σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζας το ύψος του οποίου θα γίνει γνωστό το αμέσως προσεχές διάστημα.
Μιλάμε πάντως για ένα ομόλογο που θα κινηθεί λογικά στην περιοχή μεταξύ 300-500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6% με 2,80%
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το ομόλογο αυτό θα είναι ενισχυτικό της ρευστότητας της τράπεζας και όχι των κεφαλαίων της και θα εντάσσεται στους στόχους ρευστότητας που έχει καταθέσει η τράπεζα προς τους θεσμούς για το χρονικό διάστημα μέχρι το 2024-2025.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση της Εθνικής είναι εν μέρει υποχρεωτική, με βάση νέους τραπεζικούς κανόνες και για τον λόγο αυτό όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν προσεχώς σε ανάλογες εκδόσεις ομολόγων senior bond για ρευστότητα.
Eurobank, Πειραιώς και Alpha bank ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις.
Η Εθνική Τράπεζα ας σημειωθεί  ωστόσο δεν έχει καμία  ανάγκη ρευστότητας στην παρούσα φάση.
Επομένως με την έκδοση αυτή η τράπεζα θα δοκιμάσει την πρόσβασή της προς τις αγορές καθώς για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείξουν προς τους διεθνείς οίκους και ιδιαίτερα προς τους οίκους αξιολόγησης  πως μπορούν με άνεση αλλά και με αξιώσεις να αντλούν κεφάλαια.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο- όχι μόνον για τις ελληνικές τράπεζες αλλά  συνολικά- είναι σχετικώς περιορισμένο και στα road shows που διενεργήθηκαν - και στο πρόσφατο road show του χρηματιστηρίου- οι ερωτήσεις που αφορούν τις τράπεζες εστιάζουν στον αριθμό και το ύψος των δανείων που βρίσκονται σε μορατόρια και πόσα από αυτά τα δάνεια υπάρχει η εκτίμηση πως θα καταλήξουν να γίνουν μη ενήμερα δάνεια.
Οι ελληνικές  τράπεζες που δέχθηκαν παρόμοιες ερωτήσεις συνεχίζουν να μιλούν πως το ποσοστό που αναμένεται να καταλήξει σε μη ενήμερα δάνεια δεν θα ξεπεράσει το 20% από τις χορηγήσεις που μπλήκαν στα μορατόρια, όμως οι διεθνείς οίκοι στις αναλύσεις τους συχνά ανεβάζουν το ποσοστό αυτό.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι σύμβουλοι της επικείμενης έκδοσης. ωστόσο τα πολύ ευνοϊκά επιτόκια εκτιμάται πως θα βοηθήσουν την τράπεζα στην περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους δανεισμού της.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης