Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δυναμιτίζει το σχέδιο «Ηρακλής» των τραπεζών

Πώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δυναμιτίζει το σχέδιο «Ηρακλής» των τραπεζών
Η μη παράταση στη δήλωση αυθαίρετων  ακινήτων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου δημιουργεί επιπλέον κόστη για τα τραπεζικά ιδρύματα
Νέος  …πονοκέφαλος  χτυπά  τα τραπεζικά στελέχη που έχουν αναλάβει να τρέχουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών με σκοπό την είσπραξη οφειλών από τους «κόκκινους» δανειολήπτες.
Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να μη δώσει παράταση στη δήλωση αυθαίρετων ακινήτων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου δημιουργεί επιπλέον κόστη για τα τραπεζικά ιδρύματα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός διότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να το νομιμοποιήσει και να το μεταβιβάσει ή τράπεζα  που θέλει να το πουλήσει.
Σύμφωνα με έμπειρο μηχανικό η τράπεζα δεν θα μπορεί  να εκποιήσει οικόπεδο με αυθαίρετο κτίσμα ή ακίνητα που οι οικοδομικές αυθαιρεσίες  ξεπερνούν το 40% σε  τετραγωνικά μέτρα του συνόλου του ακινήτου.
Οι τράπεζες θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν με μία νέα κατηγορία ακινήτων τα οποία  δεν θα είναι σε θέση να τα εκποιήσουν και θα παραμείνουν  στα χαρτοφυλάκια  τους αναξιοποίητα.
Η μη τακτοποίηση αυθαιρέτων μετά τις 30 Σεπτεμβρίου για την κατηγορία 5 που σημαίνει  ότι το κτήριο είναι παράνομο ή οι αυθαιρεσίες είναι πάνω από το 40% δεν αποκλείεται  να χτυπήσει την πώληση δανείων με εγγυήσεις που υλοποιούν οι τράπεζες για να περιορίσουν  τα κόκκινα δάνεια.
Η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να δώσει λύση στο διηνεκές για τα θέματα αυθαίρετων κατασκευών  δυναμιτίζει το σχέδιο Ηρακλής  το οποίο βασίζεται στις εξασφαλίσεις  των δανείων με αποτέλεσμα  ο σχεδιασμός  μείωσης των κόκκινων δανείων να ναρκοθετείται εκ των έσω. 
Σύμφωνα με το νέο νόμο 4595 περί τακτοποίησης αυθαίρετων από το νέο έτος  προβλέπεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και υψηλά πρόστιμα για  τα κτίρια που έχουν αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες όμως πρέπει να τακτοποιηθούν για να αποκτήσει  το κάθε ακίνητο ηλεκτρονική ταυτότητα που είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί στη συνέχεια η μεταβίβασή του.
Από την 1η  Οκτωβρίου και στο ενδεχόμενο να μη δοθεί παράταση στο καθεστώς υποβολής αιτήσεων για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων οι τράπεζες  δεν θα είναι σε θέση  να προχωρήσουν στο πλειστηριασμό διότι ο συμβολαιογράφος ως κρατικός θεματοφύλακας  δεν θα είναι σε θέση να κινήσει τη διαδικασία εκποίησης  με συνέπεια να δημιουργείται  επιπλέον κόστος για τις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε εκ νέου παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών. 
Ο χρόνος που υπολείπεται δεν είναι αρκετός και ο αριθμός των αιτήσεων σε  καθημερινή  βάση ξεπερνά τους 5000 φακέλους διότι οι ενδιαφερόμενοι αντιλήφθηκαν ότι δεν  θα δοθεί  παράταση και ενεργοποιήθηκαν λίγες ημέρες  πριν  τη λήξη της προθεσμίας.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης