Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά έναντι των αμερικανικών, λόγω της πανδημίας

Berenberg: Τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά έναντι των αμερικανικών, λόγω της πανδημίας
Το Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 98% του ΑΕΠ το 2020 έναντι 79% στο τέλος του 2019
Την εκτίμηση ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ είναι τόσο υψηλές που θα κάνουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
«Το χρέος των ΗΠΑ, το κρατικό χρέος, αυξάνεται πολύ, πολύ περισσότερα σε σχέση με οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Συνεπώς, μια σύγκριση μεταξύ της αγοράς ευρωπαϊκού ομολόγου ή ενός ομολόγου των ΗΠΑ, θα είναι πιο ευνοϊκή στο μέλλον» δήλωσε ο Holger Schmieding μιλώντας στο CNBC.
Παραδοσιακά, τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται ασφαλή assets.
Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι οι οποίοι αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα έχουν σταθερές αποδόσεις στο μέλλον -ακόμα κι αν δεν είναι πολύ υψηλές- και οι επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει με το τέλος της πανδημίας.
Ο Schmieding επισημαίνει πως σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ το χρέος «θα αυξηθεί απότομα στο 98% του ΑΕΠ το 2020, έναντι του 79% που ήταν στο τέλος του 2019».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αμερικανικό χρέος θα ξεπεράσει το 100% το 2021 και θα φτάσει στο 109% έως το 2030.
Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα χρέους θα κάνουν τα αμερικανικά ομόλογα λιγότερα ελκυστικά στους επενδυτές δεδομένου ότι υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε -κάποια στιγμή- να δυσκολευτεί να αποπληρώσει μέρος του.
Συνεπώς, οι επενδυτές αναζητούν πιο assets χαμηλότερου ρίσκου και στρέφουν την πλάτη τους στα αμερικανικά ομόλογα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επίσης υψηλές δαπάνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ προειδοποίησε τον Μάιο ότι το αυξανόμενο κρατικό χρέος σε υπερχρωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις ανησυχίες της αγοράς.
Ωστόσο, από τότε, οι 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν το Ταμείο Ανάκαμψης, που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα το οικονομικό σοκ από τον κορωνοϊό.
«Πάνω από όλα, έχουμε την ΕΚΤ που διατηρεί ουσιαστικά μεγάλο μέρος του χρέους και που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα το πουλήσει.
Έτσι, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον (τρία με τέσσερα χρόνια), υπάρχει μικρό ρίσκο για κρίση χρέους στην Ευρώπη» δήλωσε ο Schmieding στο CNBC.
Ο ίδιος είναι της άποψης ότι η Ιταλία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στην ΕΕ, αν και η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρώμη θεωρείται σχετικά εύθραυστη και η κατάρρευσή της θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης