Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές, φόβοι για νέα lockdοwns, βαριά η σκιά του τραπεζικού σκανδάλου - Πτώση -1,84% για Dow Jones, στο -4,37% ο DAX

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές, φόβοι για νέα lockdοwns, βαριά η σκιά του τραπεζικού σκανδάλου - Πτώση -1,84% για Dow Jones, στο -4,37% ο DAX
Πιέσεις στις αγορές, υπό το βάρος διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου και φόβων για νέα lockdown
Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές σήμερα 21/9, εν μέσω έντονων φόβων ότι η άνοδος στα κρούσματα από κορωνοϊό θα προκαλέσει νέα lockdowns σε πολλές χώρες, καταποντίζοντας έτσι τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου.
Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Το νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν εν γνώσει τους επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».
Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού έγιναν ακόμη πιο δύσκολες και περίπλοκες μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, ενός εκ των εννέα μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο διορισμό ανώτατου δικαστικού επί προεδρικής θητείας του D. Trump.
Στο μέτωπο της πανδημίας στο επίκεντρο του κορωνοϊού επιστρέφει και πάλι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εδώ και εβδομάδες καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να εξετάζουν το σενάριο νέων lockdown και περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι έπονται έξι πολύ δύσκολοι μήνες με την κυβέρνηση του Boris Johnson να μην αποκλείει ένα δεύτερο lockdown καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται περισσότερες από 6.000 μολύνσεις.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού, είναι αντιμέτωπες και πάλι με μια νέα έξαρση του ιού.
Και ενώ πολλά κράτη μελετούν σενάρια νέων lockdown, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ και τα κρούσματα είναι περιορισμένα, αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες προσανατολίζονται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 961.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 31 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια.
Έντονη ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου της AsrtaZeneca προκαλούν οι πληροφορίες ότι και δεύτερος εθελοντής εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.
Ειδικότερα, σε έκθεση της εταιρείας -την οποία επικαλούνται και οι New York Times- αναφέρεται και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές, που εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.
«Οι επιστήμονες έχουν έντονες ανησυχίες για τις δοκιμές εμβολίου της AstraZeneca, που άρχισαν τον Απρίλιο στη Βρετανία, διότι η εταιρεία αρνείται να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με σοβαρή νευρολογική ασθένεια που έχουν εμφανίσει δύο συμμετέχοντες (και οι δύο είναι γυναίκες), οι οποίες έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο στη Βρετανία.
Αυτές οι περιπτώσεις ανάγκασαν την εταιρεία να σταματήσει τις δικές της δοκιμές δύο φορές, με την τελευταία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι μελέτες συνεχίστηκαν στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε παύση στις ΗΠΑ.
Περίπου 18.000 άτομα παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -1,84% στις 27.147 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -1,16% στις 3.281 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,13% στις 10.778 μονάδες.
Άνοδο στις 27,74 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -4,37% στις 12.542 μονάδες
Image

Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την ZeniMax Media έναντι 7,5 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τις δυνάμεις της στο πεδίο των video games για Xbox με τίτλους όπως το Fallout και η νέα έκδοση του Doom.
Η ZeniMax είναι η μητρική εταιρεία της Bethesda Softworks, οι επιτυχίες της οποίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα Skyrim και The Elder Scrolls.
Η Microsoft ανέφερε ότι έχει σκοπό να εντάξει τα παιχνίδια της Bethesda στη μηνιαία συνδρομή Xbox Game Pass την οποία προσφέρει, όταν αυτά κυκλοφορούν σε εκδόσεις για Xbox ή υπολογιστή.
Ο χώρος του gaming περνά περίοδο ακμής λόγω της καθήλωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων στα σπίτια τους στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, με την Microsoft να επιθυμεί να προσφέρει στους χρήστες διάφορες επιλογές μέσω cloud, αλλά και μέσω κονσόλας, σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.
Η Goldman Sachs προώθησε τους τραπεζίτες Michael Carr, Dusty Philip και Gilberto Pozzi σε συμπροεδρεύοντες του παγκόσμιου βραχίονα συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τρεις επενδυτές, θα συνεργαστούν μαζί με τους δύο άλλους υπάρχοντες συμπροέδρους - Tim Ingrassia και Gene Sykes - για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθοδηγώντας έτσι την εκτέλεση σημαντικών συναλλαγών, στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι Stephan Feldgoise και Mark Sorrell θα τους αντικαταστήσουν ως νέοι συν-επικεφαλής της παγκόσμιας M&A της Goldman, ανέφερε το σημείωμα που αποκάλυψε το Reuters στις 21 Σεπτεμβρίου 2020.
Ήπιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αφού χαρακτήρισαν ως «λογική» τη συμφωνία της ByteDance για τη δημιουργία της TikTok Global στις ΗΠΑ προσθέτοντας ακόμη, ότι οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία με τους γίγαντες των ΗΠΑ, Oracle και Walmart .
Η κινεζική εφημερίδα, Global Times, δήλωσε ότι η συμφωνία TikTok αποφεύγει το «χειρότερο σενάριο» παρόλο που κρίνει ως «αδικία» το γεγονός ότι η ByteDance αναγκάστηκε σε αυτήν κίνηση.
Το Σάββατο 19/09/2020, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump συμφώνησε αλλά με ενδοιασμούς στη συμφωνία όπου, Oracle και η Walmart αναλαμβάνουν συνολικό μερίδιο 20% στην TikTok Global.
Η Oracle θα είναι ο πάροχος cloud που είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση και το χειρισμό δεδομένων χρήστη στις ΗΠΑ.
Ο Trump ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία «δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα» και ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo είπε ότι το νέο καθεστώς θα «ελεγχθεί από τους Αμερικανούς».
Ωστόσο, η έδρα ByteDance, στο Πεκίνο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 21/09/2020 ότι θα κατέχει το 80% της TikTok Global.
Η ByteDance ανέφερε επίσης, ότι δεν θα μεταφέρει τους αλγόριθμους και την τεχνολογία της στην Oracle , αν και η αμερικανική εταιρεία μπορεί να ελέγξει τον κώδικα για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλής.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απειλήσει ότι θα απαγορεύσει την διάσημη εφαρμογή εάν δεν πουληθεί σε αγοραστή στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αν και η τρέχουσα συμφωνία δεν ισοδυναμεί με πλήρη εξαγορά, η TikTok κατάφερε να αποτρέψει προς το παρόν την πλήρη απαγόρευση της στις ΗΠΑ.

Σημαντικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, εν μέσω έντονων φόβων ότι η άνοδος στα κρούσματα από κορωνοϊό θα προκαλέσει νέα lockdowns σε πολλές χώρες, καταποντίζοντας έτσι τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου, ενώ το κλίμα βαραίνουν οι πληροφορίες για διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στο επίκεντρο των επενδυτών εκτός από τις εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού βρέθηκε και το ζήτημα με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Image
Στο ταμπλό, ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω των αποκαλύψεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Η Deutsche Bank σημείωσε «βουτιά» -8%.
Η HSBC έκλεισε με πτώση -3,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ η Standard Chartered υποχώρησε -3,4%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 40% από τις αρχές του 2020.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής.
Χθες 20/09, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Matt Hancock προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά τον Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε ραγδαίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα τόνισε ότι ένα δεύτερο εθνικό lockdown βρίσκεται στα σχέδια, εάν οι πολίτες δεν ακολουθούν τους κυβερνητικούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο μέρος που βλέπει να αυξάνονται απότομα τα κρούσματα ημερησίως.
Αρκετές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Δανίας - έχουν ήδη ανακοινώσει νέους περιορισμούς σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις τους.
«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται μπροστά μας", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
«Τα περιστατικά μολύνσεων έχουν πλέον ξεπεράσει τα ποσοστά που αναφέρθηκαν όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2020».
H EΚΤ παρακολουθεί την άνοδο του ευρώ, η οποία εντείνει την καθοδική πίεση στις τιμές, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην κοινή συνεδρίαση του γερμανικού και του γαλλικού κοινοβουλίου.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε αβέβαιη και άνιση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι απαιτεί πολύ προσεκτική ανάλυση των στοιχείων και ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας συνεχίζει κανονικά τα σχέδια για συγχώνευση η βρετανο-ολλανδική εταιρεία, Unilever παρά τις πιέσεις από την ολλανδική αντιπολίτευση για επιβολή έξτρα φόρου στην εταιρεία, εξαιτίας Brexit.
Τουλάχιστον... προς το παρόν.
Ο Alan Jope, διευθύνων σύμβουλος της Unilever, δήλωσε την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τα σχέδια για ενοποίηση παρά την πρόταση του ολλανδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, να ζητήσει «φόρο εξόδου» από την εταιρεία, εάν μεταβεί σε καθεστώς με μια μόνο μητρική εταιρεία και έδρα την Βρετανία, όπως έχει προγραμματιστεί.
Σε συνάντηση των ιθυνόντων, κατά την οποία οι κάτοχοι των ολλανδικών μετοχών της εταιρείας αναμένεται να εγκρίνουν την ενοποίηση, ο Jope επανέλαβε ότι η πρόταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με την Unilever να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε ουσιαστικά το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, ο CEO ανέφερε επίσης, ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ακυρώσει τη συγχώνευση μέχρι τη στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας και την έγκριση του δικαστηρίου, εάν επρόκειτο να ψηφιστεί εν τέλει ο νόμος.
Η Unilever εκτιμά ότι ο εν λόγω φόρος θα μπορούσε να κοστίσει έως και 11 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ήταν ένας λόγος για να σταματήσει η ενοποίηση.
H Royal Dutch Shell στοχεύει σε μείωση του κόστους παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40%, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει ρευστό για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της και να εστιάσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.
Το σχέδιο μείωσης του κόστους, γνωστό ως Project Reshape, αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.
Οι περικοπές θα επηρεάσουν και τις τρεις μονάδες της.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - O Ηang Seng στο -1,5%, αργία στο Τόκιο

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν  τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, στον απόηχο των απωλειών στη Wall Street, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση.
Κλειστή λόγω αργίας θα παρέμεινε η αγορά του Τόκιο.
Στο Χονγκ Κονγκ πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των HSBC και Startared Chartered, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων ύψους, πολλών τρισ. δολαρίων.
Η μετοχή της HSBC έφτασε να υποχωρεί -4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1995, ενώ έκλεισε με απώλειες -2%.
Απώλειες -3,2% κατέγραψε η μετοχή της Standard Chartered.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.322 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -1,6% στις 24.071 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,6% στις 3.316 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,2% στις 38.762 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης