Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία υποβαθμίζει, τον Χάρτη της Σεβίλλης που καθορίζει τις ΑΟΖ - Στρώνουν το έδαφος για το... Καστελόριζο

Η Αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία υποβαθμίζει, τον Χάρτη της Σεβίλλης που καθορίζει τις ΑΟΖ - Στρώνουν το έδαφος για το... Καστελόριζο
Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες του Καστελόριζου;
Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, την πρωτεύουσα της Τουρκίας... σε μια περίεργη αναφορά της στρώνει το έδαφος για τις αλλαγές που σχεδιάζουν με επίκεντρο την ΑΟΖ του Καστελόριζου όπου θα κριθεί το διπλωματικό παιχνίδι και ο διάλογος που θα ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Όσον αφορά το «νομικό καθεστώς» του χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Βλέπουμε επίσης ότι η ΕΕ δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο» ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Η αναφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί ως γνωστό οι τούρκοι θέλουν να αλλάξουν τον Χάρτη της Σεβίλλης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu αναφέρει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα εάν δεν αποσαφηνιστεί ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία νομική βαρύτητα.
Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τον χάρτη της Σεβίλλης, τον χάρτη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες όπως καθορίστηκαν από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης της Ισπανικής πόλης και τον καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero το 2004.
To bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναδείξει το θέμα και παρουσιάσει αναλυτικά τον Χάρτη της Σεβίλλης, τι είναι, τι περιλαμβάνει και πως βρίσκεται στο προσκήνιο.
Εν τω μεταξύ το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεκινήσουν την 1η ή στις 5 Οκτωβρίου 2020 οι επίσημες διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Η Ελλάδα είναι ο νομοταγής της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία ο παραβάτης…η πλευρά Erdogan έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει την διπλωματική στρατηγική της.
1)Προετοιμάζει την αντεπίθεση της στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναφερθεί στις αιτίες της ελληνοτουρκικής κρίσης
2)Ακολουθεί διττή στρατηγική ενώ το βασικό θέμα της Τουρκίας είναι ένα, πως θα συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου… ρίχνει στο τραπέζι πλειάδα ζητημάτων, διεκδικήσεων ή θέματα που θεωρούνται διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας… ώστε όταν και εάν… υπάρξει συμφωνία να αποδεχθεί να εγκαταλείψει τα δευτερεύοντα για να επιτύχει τον βασικό στόχο που είναι η συμμετοχή στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
3)Για την Τουρκία το ΝΑΤΟ και η Γερμανία έχουν πιο αντικειμενική θέση ως προς την ελληνοτουρκική κρίση ενώ η Γαλλία απλά θέλει να πουλήσει όπλα στην Ελλάδα.
Image
Καστελόριζο και Κύπρος θα είναι στο επίκεντρο – Οι 6 άξονες που θα θέσουν  οι Τούρκοι όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Θα αλλάξει ο χάρτης της Σεβίλλης ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες του Καστελόριζου;

Για την Τουρκία ο χάρτης της Σεβίλλης θεωρείται casus belli δηλαδή αιτία πολέμου.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Juan Luis Suarez de Vivero του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στη νότια Ισπανία το 2004, καθόρισε τα όρια της Ελλάδας στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα αλλά και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Μάλιστα αυτά θεωρούνται και επίσημα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης της Σεβίλλης, υποστηρίζει ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα ξεκινά από το νησί Καστελόριζο και κατευθύνεται νότια προς την μέση της Μεσογείου, περιχαρακώνοντας την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

Το πρώτο προσχέδιο του χάρτη στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης

Ο Juan Luis Suárez de Vivero και ο Juan Carlos Rodríguez Mateos, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στο τμήμα ανθρώπινης γεωγραφίας, δημοσίευσαν ένα άρθρο στις 4 Οκτωβρίου 2004.
Σε αυτό το άρθρο με τίτλο «Θαλάσσια Ευρώπη και Διεύρυνση της ΕΕ: Μια γεωπολιτική προοπτική», παρουσίασαν μεταξύ άλλων ένα χάρτη στον οποίο η Τουρκία περιθωριοποιείται εντός των στενών χωρικών υδάτων.
Με την δημοσίευση στο "Elsevier", μια παγκοσμίου φήμης επιχείρηση ανάλυσης πληροφοριών που ανήκει σε βρετανικούς και  ολλανδικούς, οργανισμούς ο χάρτης αυτός είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως και διεθνώς.
Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι πολιτικές παραβιάσεις στις  «ερμηνείες» του Διεθνούς Δικαστηρίου - Infognomon Politics
Τι οδήγησε στη δημιουργία του χάρτη;

Η προετοιμασία του χάρτη υποκινήθηκε από το απλό γεγονός ότι πριν από τη διεύρυνσή του το 2004, η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει στον χωροταξικό σχεδιασμό για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Με άλλα λόγια, οι χώρες της ΕΕ με ακτές ήθελαν ένα σχέδιο που να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη θάλασσα και το περιβάλλον, όπως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πεδία αιολικής ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες, τουριστικές ζώνες ανάπτυξης, κεντρικά λιμάνια, περιοχές ναυπηγείων και άλλα.
Το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το οποίο είναι το πιο προηγμένο στην Ευρώπη στα θέματα θαλάσσιων δικαιοδοσιών, και ο  καθηγητής Suarez, ο οποίος είναι πολύ διάσημος στο τμήμα του βρέθηκαν στο επίκεντρο.
 Ενώ εργαζόταν σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, ο Suarez ζήτησε χάρτες μελλοντικών θαλάσσιων δικαιοδοσιών από κράτη μέλη.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έστειλαν χάρτες στους οποίους έδωσαν το μέγιστο μερίδιο θαλάσσιων συνόρων αφήνοντας στην Τουρκία με ελάχιστες θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Αυτοί οι χάρτες συνέπεσαν επίσης με αμερικανικούς χάρτες που ήταν στο Διαδίκτυο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι λεγόμενες δικαιοδοσίες της Ελλάδας στο Αιγαίο ήταν ήδη σύμφωνες με τις θέσεις που είχαν υποβάλει από την κρίση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας το 1976.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στον χάρτη της Σεβίλλης

Το 2007, ο ίδιος χάρτης εμφανίστηκε στο «Atlas of Maritime Europe: Jurisdictions, Uses and Management, Barcelona, Ediciones del Serbal», ο οποίος δημοσιεύθηκε στη Βαρκελώνη. Αυτός ο άτλαντας ήταν επίσης ένα έργο της ΕΕ που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας. Η τράπεζα δεδομένων που χρησιμοποιείται για τον θαλάσσιο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα σε αυτόν τον χάρτη αναπτύχθηκε από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων GEBCO.
Στις αρχές του 2010, ο Suárez διεξήγαγε μια άλλη μελέτη στον υποτομέα της αλιείας για τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Σε αυτή τη μελέτη με τίτλο «Τα ύδατα δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», η υφαλοκρηπίδα ή οι περιοχές ΑΟΖ που δεν δηλώθηκαν καταγράφονται.
Στη δημοσίευση αυτή, αναφέρεται σαφώς ότι το όριο των χωρικών υδάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν «θεωρητικό».
Αυτή η μελέτη ήταν η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Suárez για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Μεσογείου.

Τι θα περιλαμβάνει μια πιθανή συμφωνία Τουρκίας και Ελλάδος;

Εφόσον ο διάλογος ξεκινήσει και οι εμπλεκόμενες πλευρές Ελλάδος και Τουρκίας βρουν ένα σημείο ισορροπίας θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής

1)Η Τουρκία να ακυρώσει την συμφωνία με την Λιβύη που περιλαμβάνει ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καταλαμβάνει παράνομα θαλάσσια δικαιοδοσία ελληνικών νησιών όπως της Κρήτης.

2)Η Ελλάδα να ακυρώσει την συμφωνία με την Αίγυπτο που περιλαμβάνει ανακήρυξη ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και διχοτομεί την παράνομη ανακήρυξη ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.

3)Η Ελλάδα να αποδεχθεί τροποποίηση του χάρτη της Σεβίλλης ως προς την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Είναι και η βασική επιδίωξη της Τουρκίας.
Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί, η εδαφική κυριαρχία είναι ξεκάθαρα ελληνική αλλά οι τούρκοι θεωρούν ότι ένα ελληνικό νησί με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Θα μπορούσε η ΑΟΖ του Καστελόριζου να διχοτομηθεί με τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα να περιλαμβάνονται την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 20 χιλιάδες χιλιόμετρα στην Τουρκία.

4)Η ΑΟΖ της Κρήτης θα αναγνωριστεί από την Τουρκία ως ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι παλινδρομώντας έχουν αναγνωρίσει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά θέτουν το εξής όρο.
Εάν ένα ελληνικό νησί βρίσκεται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια, π.χ. βρίσκεται στο 181ο ναυτικό μίλι της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε και με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το ελληνικό νησί μπορεί να έχει ΑΟΖ οπότε 181 μίλια από την ηπειρωτική χώρα και 200 ναυτικά μίλια από την νησιωτική χώρα δημιουργείται μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 381 μιλίων ή 704 χιλιόμετρα δημιουργώντας προφανώς προστριβές με άλλες χώρες.

5)Εάν το επιχείρημα της Τουρκίας έχει βάση, αυτομάτως εγείρεται ένα θέμα το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δηλαδή 313 ναυτικά μίλια οπότε δεν εμπίπτει στην τουρκική επιχειρηματολογία περί ηπειρωτικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

6)Η Τουρκία θα πρέπει να ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει πλήρως την Mavi Vatan την ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και βεβαίως το ζήτημα των 13 νησίδων ή βραχονησίδων που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία εκτός διεθνών συνθηκών.
Οι Τούρκοι βολιδοσκοπούν νομικά το Καστελόριζο – Πως η συμφωνία Ελλάδος και  Αιγύπτου με ανακήρυξη ΑΟΖ καθιστά γκρίζα ζώνη το Καστελόριζο
Η ΕΕ είναι οικονομικός γίγαντας, πολιτικός νάνος και στρατιωτικό σκουλήκι»  – Χασάπης Πέτρος
Εάν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και ίσως να δρομολογηθεί και μια λύση στο Κυπριακό τότε θα πρόκειται για ένα καλό ελληνοτουρκικό deal.
Πολιτική, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - mobile
Image
Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης