Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Η οικονομία αντέχει νέο lockdown - Στο 8% η ύφεση, μεγάλη αβεβαιότητα - Από 25/9 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Η οικονομία αντέχει νέο lockdown - Στο 8% η ύφεση, μεγάλη αβεβαιότητα - Από 25/9 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει χτίσει ταμειακά διαθέσιμα
Διαβεβαιώσεις για την ελληνική οικονομία παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη στιγμή έχουν αυξηθεί οι φωνές των επιστημόνων που ζητοών ολιγοήμερο lockdown στην Αττική.
«Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown» ο κ. Σταϊκούρας.
Ο ίδιος υπογράμμισε -μιλώντας στον Σκάι- ότι η ελληνική οικονομία αντέχει γιατί η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε ότι η απόφαση για το lockdown δεν είναι του υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία».

Στο 8% η ύφεση στο βασικό σενάριο

Σχετικά με την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού αλλά ρεαλισμού και πως αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.
 
Έως το τέλος Οκτωβρίου η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τις δύο δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως το τέλος του Οκτωβρίου χωρίς προσαυξήσεις, μετά και την καθυστέρηση που υπήρξε στην εκκαθάριση του φόρου μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει απαλλαγή από το φόρο στους κατοίκους των νησιών με λιγότερους από 1.200 κατοίκους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επίσης ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία όσοι επιλέξουν να πληρώσουν διπλή δόση στα τέλη Οκτωβρίου δεν θα έχουν την παραμικρή προσαύξηση, καθώς η δόση του Σεπτεμβρίου δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη.
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ το μήνα Σεπτέμβριο να πληρώσουν δύο μαζί δόσεις χωρίς κάποια επιβάρυνση το μήνα Οκτώβριο όπως έγινε και με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική διάταξη θα νομοθετηθεί άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.
Όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων πιθανόν να δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια του κτίσματος η οποία έχει δηλωθεί στο Ε9.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομιών προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες για τις πληγείσες περιοχές περιλαμβανομένης της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για 6 μήνες καθώς και άλλα μέτρα αναφορικά με τους πλειστηριασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης