Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Δηλώνει βέβαιη για το εμβόλιο, αναλαμβάνει μέρος της νομικής ευθύνης για παρενέργειες

Ρωσία: Δηλώνει βέβαιη για το εμβόλιο, αναλαμβάνει μέρος της νομικής ευθύνης για παρενέργειες
Η κίνηση - ματ της Ρωσίας για να προηγηθεί στις πωλήσεις του υποψήφιου εμβολίου της, Sputnik V
Η Ρωσία δηλώνει τόσο σίγουρη για το εμβόλιο COVID-19 που θα φέρει μέρος της νομικής ευθύνης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, αντί να απαιτεί από τους αγοραστές να αναλάβουν τον πλήρη κίνδυνο, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters από τον Kirill Dmitriev, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).
Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζει τους δημιουργούς των εμβολίων, καθώς τους προστατεύει εν μέρει από ιδιαίτερα δαπανηρές αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες.
Είναι κάτι που πολλές φαρμακευτικές προσπάθησαν να αποφύγουν, ζητώντας πλήρη προστασία από αξιώσεις ευθύνης - στα διάφορα έθνη στα οποία πωλούν τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Αυτή η  προσέγγιση πάντως είναι διαφορετική από πολλά μέρη του κόσμου.
Η κίνηση - ματ της Ρωσίας για να προηγηθεί στην αγορά 
Καθώς ο παγκόσμιος αγώνας για την δημιουργία του πολυπόθητου εμβολίου κατά του ιού βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς, οι υποστηρικτές του «Sputnik-V» της Ρωσίας βλέπουν το ζήτημα της ευθύνης ως ένα βασικό πεδίο μάχης και εστιάζουν εκεί ώστε να κατακτήσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς.
"Η Ρωσία είναι τόσο σίγουρη για το εμβόλιό της που δεν έχει ζητήσει πλήρη αποζημίωση και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης έναντι οποιουδήποτε δυτικού εμβολίου", δήλωσε ο Kirill Dmitriev, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), του κρατικού κρατικού ταμείου πλούτου που υποστηρίζει το εμβόλιο.
"Όλοι τους ζητούν πλήρη αποζημίωση νομικών κινδύνων" πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής δεν προσδιόρισε όμως εάν οι αγοραστές του ρωσικού εμβολίου θα κληθούν να αναλάβουν μερική ευθύνη και δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με ρήτρες αποζημίωσης.
Οι εκπρόσωποί του είπαν ότι δεν είχε τίποτα άλλο να προσθέσει.
Ωστόσο, ο γραμματέας υγείας του βραζιλιάνικου κράτους Bahia, ο οποίος σχεδιάζει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις από το υποψήφιο εμβόλιο της Ρωσίας, δήλωσε στο Reuters την ανησυχία του, από τους νομικούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν.
Οι δημιουργοί εμβολίων σε όλο τον κόσμο συμπιέζουν χρόνια ανάπτυξης εμβολίων σε μερικούς μόνο μήνες, αυξάνοντας την πιθανότητα απροσδόκητων παρενεργειών και καθιστώντας το ζήτημα των αποζημιώσεων ως το πιο βασικό σημείο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εφοδιασμού.
Για παράδειγμα, η βρετανική AstraZeneca, η οποία έχει αναπτύξει εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει λάβει πλήρη προστασία από τυχόν μελλοντικές κυρώσεις από πολλές χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες προμήθειας, δήλωσε ανώτερος διευθυντής στο Reuters τον Ιούλιο του 2020.
Σημειώνεται, ότι οι δημιουργοί του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού είχαν πρόσφατα δηλώσει ότι εκτιμούν πως το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης