Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Τέλος εποχής για το libor το 2021 - Αμαυρώθηκε...

tags :
Moody's: Τέλος εποχής για το libor το 2021 - Αμαυρώθηκε...
Στο παρελθόν εντοπίστηκαν τράπεζες που προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν το σημείο αναφοράς, το οποίο χρησιμοποιείται σε χρηματοοικονομικές συμβάσεις αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως
Μετά από έρευνα μεταξύ 85 μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση του επιτοκίου libor θα τερματιστεί έως το τέλος του 2021.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, τονίζοντας ότι αυτό είναι απόρροια των περιπτώσεων χειραγώγησης που υπήρξαν στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι το libor είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο δανείζονται κεφάλαια μεταξύ τους.
Χρησιμοποιείται επίσης σαν επιτόκιο αναφοράς για τον καθορισμό πολλών άλλων κυμαινόμενων επιτοκίων σε πολλές αγορές του κόσμου.
Ωστόσο, στο παρελθόν εντοπίστηκαν τράπεζες που προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν το σημείο αναφοράς, το οποίο χρησιμοποιείται σε χρηματοοικονομικές συμβάσεις αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
«Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ρωτήθηκαν από τη Moody's φέτος δήλωσαν ότι έχουν τώρα εφαρμόσει σχέδια μετάβασης, σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, όταν μόνο τα δύο τρίτα των τραπεζών και το ένα τρίτο των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν σχέδια», ανέφερε ο οργανισμός αξιολόγησης.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η κρίση του COVID-19 δεν θα καθυστερούσε τη σταδιακή κατάργηση και θα επηρέαζε μόνο τα προσωρινά ορόσημα, δήλωσε ο Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης