Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ευκαιρίες αλλά και κρυφές αυξήσεις φέρνει στην ασφαλιστική αγορά ο κορωνοϊός

Ευκαιρίες αλλά και κρυφές αυξήσεις φέρνει στην ασφαλιστική αγορά ο κορωνοϊός
Μπαράζ συμβολαίων Υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρίες
Στροφή στην ασφάλιση προγραμμάτων υγείας στις ασφαλιστικές εταιρίες δημιουργεί η πανδημία κορωνοϊού, καθώς οι πολίτες στρέφονται μαζικά σε ιδιωτικά προγράμματα, προκειμένου να αποφύγουν τα δημόσια νοσοκομεία, η πλειοψηφία των οποίων είναι κέντρα αναφοράς.
Όπως εξηγεί στο ΒΝ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο «κορωνοϊός δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά, καθώς πολλοί θα αναζητούσουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να αποφύγουν σε μια ασθένεια νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, υπό τον κίνδυνο της επιδημίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες βαρύς βραχνάς έχουν γίνει στις ασφαλιστικές τα παλαιού τύπου συμβόλαια ασφάλισης υγείας τα οποία είναι ισόβιας διάρκειας με «κλειδωμένες» αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
Αρκετές από τις ασφαλιστικές και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν τα περισσότερα ισόβια συμβόλαια σταθερής τιμής όπως η Εθνική Ασφαλιστική και άλλες ασκούν πιέσεις, καθώς για να αλλάξει το καθεστώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και ιδίως εισήγηση από τον
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται σε συμβόλαια που έκλεισαν πριν από 15-20 χρόνια και περισσότερο, όταν τόσο οι συνθήκες της οικονομίας όσο και οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν πολύ διαφορετικές.
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αυτό οφείλεται στο ότι τα ετήσια προγράμματα δεν δεσμεύουν ισοβίως την εταιρεία απέναντι στο πελάτη της, ενώ τα ασφάλιστρα τους μπορούν να αναπροσαρμόζονται σχεδόν ελεύθερα κάθε χρόνο.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρουν για τις ασφαλιστικές τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα είναι η ευελιξία, καθώς αν μια εταιρεία κρίνει ότι κάποιο πρόγραμμα είναι ζημιογόνο, μπορεί να το σταματήσει, αφού δεν δεσμεύεται για την ισόβια εξυπηρέτησή του. 
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια υγείας έχουν σημαντικά μειωμένα ασφάλιστρα.
Υπολογίζεται ότι το ασφάλιστρο ενός συμβολαίου ετήσιας ανανέωσης είναι κατά 25% με 30% φθηνότερο σε σχέση με ένα μέσο ασφάλιστρο ισόβιας διάρκειας.
Δεδομένο το οποίο καθιστά τα νέου τύπου νοσοκομειακά προγράμματα ιδιαίτερα ελκυστικά, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων αποτελεί και συχνό σημείο τριβής μεταξύ των εταιρειών και των ασφαλισμένων με τις καταγγελίες των τελευταίων έναντι των πρώτων να αυξάνονται συνεχώς.
Μάλιστα δεν είναι και λίγα τα πρόστιμα που επέβαλε η ΤτΕ για αθέτηση όρων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης