Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η μετατροπή της Αν. Μεσογείου σε διεθνές πρόβλημα ευνοεί τον Erdogan που ξεκινάει έρευνες στην Λιβύη για πετρέλαιο – Ο επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα πλησιάζει

Η μετατροπή της Αν. Μεσογείου σε διεθνές πρόβλημα ευνοεί τον Erdogan που ξεκινάει έρευνες στην Λιβύη για πετρέλαιο – Ο επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα πλησιάζει
O Erdogan χωρίς κυρώσεις από την ΕΕ, με το Oruc Reis ενεργό, προκαλεί, Macron και ισραηλινό πρέσβη – Ξεκινούν διάλογο με Ελλάδα και έρευνες στην Λιβύη για πετρέλαιο
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος με τους τακτικισμούς, τις σπασμωδικές κινήσεις, τους ελιγμούς και τις σκόπιμες εντάσεις έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο έχει μια περιφερειακή κρίση αλλά διεθνές πρόβλημα.
Η εξέλιξη αυτή ανεξαρτήτως εάν ήταν προϊόν σχεδιασμού της Τουρκίας ή εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων Γερμανίας, Γαλλίας και βεβαίως των ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό να ευνοήσει τα τουρκικά σχέδια.
Γιατί όμως;

1)Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος με τις προκλήσεις, την κλιμακούμενη ένταση και τις Navtex έστειλε ένα μήνυμα ότι η Τουρκία αδικείται στην Ανατολική Μεσόγειο και διεκδικεί πρόσβαση στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή.

2)Κατάφερε με τους κλασσικούς τουρκικούς τακτικισμούς να αποδομήσει την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ούτως ή άλλως με πρόσχημα τον διάλογο το σχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας κατέρρευσε.
Τα μισά κράτη της ΕΕ τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

3)Την ώρα που η Γαλλία επιχείρησε να καλύψει μέρος του κενού εξουσίας που άφησαν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο… ο αμερικανικός παράγοντας ενεργοποιήθηκε με αποτέλεσμα η Γαλλία και ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος να κάνει πίσω.
Ο Macron μέχρι τώρα δεν έχει επιτύχει τους βασικούς του στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο.

4)Ο Erdogan χρησιμοποιεί με τεχνάσματα και απειλές τα ερευνητικά σκάφη αφενός για εσωτερική κατανάλωση, οι δημοσκοπήσεις κρατάνε ψηλά την δημοτικότητα του, αφετέρου να περάσει ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία δεν θα περιχαρακωθεί στα θαλάσσια σύνορα.

5)Την ίδια στιγμή που δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, θέτοντας πλαίσιο… η τουρκική εταιρία πετρελαιοειδών ΤΡΑΟ και η Λιβυκή NΟC προετοιμάζονται για έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Λιβύη και στα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.

6)Ο διάλογος Τουρκίας και Ελλάδος είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια του 50% της ΑΟΖ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Καστελόριζου για την Ελλάδα.
Από τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ τα μισά σχεδόν θα δοθούν για εκμετάλλευση από την Τουρκία.
Η Ελλάδα θα κερδίσει π.χ. το ζήτημα των γκρίζων ζωνών ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κύπρου.

7)Ειδικά για την Κύπρο ο Erdogan έθεσε το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναγνώριση των τουρκοκυπρίων.
Την ίδια στιγμή εκμεταλλευόμενος το βήμα του ΟΗΕ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο «ταραξίας» της περιοχής ενώ προκάλεσε και το Ισραήλ υποχρεώνοντας τον Ισραηλινό Πρέσβη να αποχωρήσει.

8)Ο Erdogan με προπαγάνδα, παραπλάνηση και στρατηγική εμφανίστηκε να ορίζει την ατζέντα.
Από την μια θιασώτης του διαλόγου με την Ελλάδα αλλά από την άλλη το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς βγήκε ανοικτά της Αττάλειας.
Από την μια με σκληρές φράσεις κατά της Γαλλίας και από την άλλη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Macron στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Από την μια κάνει βήματα πίσω για να εκτονώσει την ένταση και από την άλλη ανακοινώνει NAVTEX με επίκεντρο την Λήμνο και επίσης ανακοινώνει έναρξη δραστηριοτήτων έρευνας στην Λιβύη.

Η διεθνοποίηση του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου ευνοεί τον Erdogan

Η λεκάνη της Μεσογείου και η Ανατολική Μεσόγειος, των οποίων η σημασία σταδιακά αυξήθηκε με τα πρόσφατα γεγονότα, εφιστούν την προσοχή με τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική τους σημασία. Σήμερα, η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου έπαψε να είναι διμερής ή περιφερειακή κρίση, αλλά έχει γίνει διεθνές πρόβλημα.
Αποτελεί μέρος της νέας σκακιέρας που αρχίζει να σχηματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.
Στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκονται πέραν από Τουρκία και Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, ΝΑΤΟ, Ρωσία κ.α.
Η Γαλλία που υποστηρίζει άνευ όρων την Ελλάδα προσπαθεί να αναδείξει την Τουρκία ως προβληματικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Στοχεύει στην ανοικοδόμηση της Γαλλίας ως αποικιακής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος αποτελεί πεδίο του αγώνα των ΗΠΑ στις θάλασσες κατά της Κίνας.
Λόγω του πλάτους, του βάθους και του αντίκτυπου της λεκάνης της Μεσογείου, αποτελεί συχνό προορισμό για όλα τα έργα, όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road.
Προφανώς, ακόμη και αν η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίζεται ως διμερής ή περιφερειακή κρίση, στην πραγματικότητα, η πρωτοβουλία Belt and Road και η πολιτική της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση προς το Νότο μέσω της Συρίας δημιουργεί νέα δεδομένα.

Γαλλία και Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Με βάση την τουρκική προσέγγιση η Γαλλία χάνει την εξουσία μέρα με τη μέρα τα τελευταία 50 χρόνια.
Στο παρελθόν, η Γαλλία ήταν ισοδύναμη με την Γερμανία, σήμερα υστερεί έναντι της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την άποψη οικονομίας και τεχνολογίας.
Υπάρχει μια οικονομική κρίση στη Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα.
Στην Γαλλία υφίσταται δημογραφική κρίση.
Λόγω της μικρής αύξησης του νέου πληθυσμού, η Γαλλία στρέφεται στους μετανάστες.
Υπάρχει μετανάστευση στη Γαλλία από την Αφρική και τις μουσουλμανικές χώρες.
Ως εκ τούτου, είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο μουσουλμανικό πληθυσμό στην Ευρώπη που φθάνει το 10%.
 Η Γαλλία έχει μια αποικιακή προσέγγιση, προσπαθεί να αφομοιώσει τους μουσουλμάνους αντί να τους ενσωματώσει.
Ο αριθμός των βουλευτών μουσουλμανικής καταγωγής στο γαλλικό κοινοβούλιο είναι σχεδόν αμελητέος. Το βλέπουμε ως κοινωνική έκρηξη σε διάφορες χρονικές στιγμές.
Για παράδειγμα, υπάρχει ένα κοινωνικό κίνημα τα "Κίτρινα γιλέκα" που προέκυψε λόγω δυσαρέσκειας για την ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας προσπαθεί επίσης να αναπτύξει επεκτατικές και επεμβατικές πολιτικές.
Οι πόροι φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή αποτελούν στόχο για τις γαλλικές εταιρείες έως ότου προσδιοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου.
Στοχεύει να χρησιμοποιήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως αγορά.
Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας.
Ωστόσο, ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής είναι ένας από τους πιο αδύναμους τομείς ολοκλήρωσης για την ΕΕ.
Η ένωση των 27 χωρών φαίνεται πολύ δύσκολο να συμφωνήσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Γαλλία και Ανατολική Μεσόγειος

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Κύπρο και κάνει ένα βήμα εναντίον της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ωστόσο, βλέπουμε ότι άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία κ.λπ.) προσεγγίζουν το ζήτημα πιο ψύχραιμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron προσπαθεί να εμπλακεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να διεισδύσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία.
Ωστόσο, η προσπάθεια απομόνωσης στο ΝΑΤΟ παρέμεινε ερωτηματικό.
Σε αυτή τη διαδικασία, το μόνο επίτευγμα της Γαλλίας είναι η αυξανόμενη επιρροή της στην Ελλάδα και την Κύπρο πουλώντας όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης