Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Έντονη υπενθύμιση για την ανάγκη δράσης στο μεταναστευτικό η φωτιά στη Μόρια

tags :
Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Έντονη υπενθύμιση για την ανάγκη δράσης στο μεταναστευτικό η φωτιά στη Μόρια
Να συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σύστημα διαχείρισης των μεταναστών η ΕΕ ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν
Να συμφωνήσει σε ένα σύστημα διαχείρισης των μεταναστών μακροπρόθεσμα κάλεσε την ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen λίγο πριν την παρουσίαση του νέου σχεδίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Σε δηλώσεις της η von der Leyen είπε ότι η πρόσφατη πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, στη Λέσβο ήταν «μια έντονη υπενθύμιση» της ανάγκης για δράση.
«Η μετανάστευση είναι περίπλοκη, το παλιό σύστημα για την αντιμετώπισή της στην Ευρώπη δεν λειτουργεί πλέον» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν λίγο πριν παρουσιαστεί η νέα στρατηγική της Ένωσης απέναντι σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.
Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει τη νομική υποχρέωση κάθε κράτους – μέλους να φιλοξενήσει στο έδαφος του πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και να επιδείξει την αλληλεγγύη του στη διαχείριση του μεταναστευτικού,  κάτι που προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετές χώρες, όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Όπως ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ Ylva Johansson «η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει να κάνει με την εύρεση της τέλειας λύσης αλλά με μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους».
Το νέο σχέδιο εκτιμάται ότι θα καταργεί την πρόβλεψη ότι η πρώτη χώρα υποδοχής των μεταναστών – προσφύγων θα είναι υπεύθυνη και για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας του ασύλου και θα προβλέπει ότι όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ευρώπη, θα πηγαίνουν σε συγκεκριμένες χώρες ανάλογα με τυχόν οικογενειακούς δεσμούς, με το ιστορικό της εκπαίδευσης ή της εργασίας τους, κοκ.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα προβλέπει πως όσοι μετανάστες – πρόσφυγες δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν στις χώρες τους ενώ θα αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη υπό την ιδέα της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» θα συνδράμουν στην εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών ή στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες τους.
Εάν μάλιστα ένα κράτος – μέλος δεχθεί μεγάλη πίεση στο μεταναστευτικό, αυτό θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κρίσης, βάσει του οποίου τα υπόλοιπα κράτη θα είναι υποχρεωμένα να συμβάλλουν είτε στην υποδοχή των ανθρώπων αυτών είτε στην επιστροφή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης