Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Το δημογραφικό «κλειδί» για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής - Κερδισμένες οι ΗΠΑ, μεγάλες χαμένες Ιταλία και Ιαπωνία

tags :
Scope Ratings: Το δημογραφικό «κλειδί» για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής - Κερδισμένες οι ΗΠΑ, μεγάλες χαμένες Ιταλία και Ιαπωνία
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης προτείνει την υιοθέτηση πολιτικών για αύξηση της απασχόλησης και αναχαίτιση της γήρανσης των πληθυσμών.
Σε έκθεσή του με τον τίτλο «Sustainable long-term growth in advanced economies: the demographic challenge» που δημοσιεύτηκε σήμερα (23 Σεπτεμβρίου 2020) ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επισημαίνει τη σημασία των δημογραφικών τάσεων και του ποσοστού του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Η πορεία των δημογραφικών στοιχείων και η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας καθίστανται όλο και πιο καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες όπου ταυτόχρονα η παραγωγικότητα καταγράφει διαρθρωτική μείωση, αλλά ο αντίκτυπος παρουσιάζεται ιδιαίτερα άνισος. Ιταλία και Ιαπωνία εμφανίζεται πιθανότερο να καταγράψουν ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου.
Η Scope Ratings εξέτασε τον αντίκτυπο των δημογραφικών τάσεων σε μεγάλες οικονομίες σε μακροοικονομικό επίπεδο, λαμβάνοντας ως υπόθεση ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και τα ποσοστά απασχόλησης παραμένουν σταθερά.
«Δείχνουμε ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι πιθανό να μειωθούν σε όλες τις χώρες τις επόμενες δεκαετίες, αλλά καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των προηγμένων οικονομιών. Συγκρίνοντας τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις - οι ΗΠΑ (AA/Stable), από τη μία πλευρά, και η Ιταλία (BBB+/Negative) και η Ιαπωνία (A+/Negative) από την άλλη - επισημαίνει διαχρονικά το μέγεθος του προβλήματος: έως το 2050, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το επίπεδο του 2020 σε πραγματικούς όρους, ενώ, ελλείψει σημαντικής αύξησης της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, η Ιαπωνία και η Ιταλία θα έχουν πιθανώς χαμηλότερα επίπεδα πραγματικού ΑΕΠ από ό,τι σήμερα », σημειώνεται στην έκθεση.
Ταυτόχρονα, οι χώρες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους ώστε να διατηρήσουν θετική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να εφαρμόσουν πολιτικές για την αντιμετώπιση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων και τη μείωση της απασχόλησης.
Οι δημογραφικοί παράγοντες ερμηνεύουν ένα μεγάλο μέρος του πρόσφατου «φρένου» στους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών και είναι δυνατόν να ασκήσουν σημαντική επιρροή κατά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη του Scope για την περίοδο 1960-2050, εστιάζοντας στους ενεργούς εργασιακά πληθυσμούς, την παραγωγικότητα και τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης.
Image
«Στο μοντέλο μας διατηρούνται σταθερά τα ποσοστά παραγωγικότητας και απασχόλησης στα επίπεδα 2014-19 - το οποίο αναγνωρίζουμε είναι μια τολμηρή υπόθεση καθώς αυτά μπορούν να τροποποιηθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών - αλλά αυτό μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης μιας χώρας μόνο βάσει των δημογραφικών τάσεων της που είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν τόσο σημαντική διακύμανση», επισημαίνεται στη μελέτη.
Image
Συνολικά οι προοπτικές ανάπτυξης καταγράφουν διαρθρωτικά πτωτική τάση σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε επιλεγμένες χώρες:
Οι ΗΠΑ (AA/Stable), το Ηνωμένο Βασίλειο (AA/Negative) και η Γαλλία (AA/Stable) είναι πιθανό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μακροπρόθεσμα χάρη στις σχετικά ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις.
Η Γερμανία (AAA/Stable) και η Ισπανία (A-/Negative) είναι πιθανό να δουν το ΑΕΠ σταθερό κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις είναι πιθανό να αντισταθμίσουν ορισμένα από τα αναμενόμενα κέρδη στο πεδίο της παραγωγικότητας και της απασχόλησης (με την προϋπόθεση ότι τα τελευταία θα διατηρηθούν κατά την επόμενη περίοδο).
Η Ιαπωνία (A+/Negative) και ειδικά η Ιταλία (BBB+/Negative) πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν σημαντική μείωση των επιπέδων του ΑΕΠ κατά τις επόμενες δεκαετίες, με βάση μόνο τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς δεν αντισταθμίστηκαν με την αύξηση της παραγωγικότητας και κέρδη όσον αφορά την απασχόληση η οποία εμφανώς μειώνεται τα τελευταία χρόνια.
«Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σημαντικών κρατών», επισημαίνεται στην έκθεση.
«Πολιτικές που βελτιώνουν τα επίπεδα παραγωγικότητας των χωρών, τις δημογραφικές τάσεις και τα ποσοστά απασχόλησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας του δημόσιου χρέους», συμπεραίνει.
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης