Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις και περίπτερα με... πηλήκιο και χωρίς αιτιολόγηση

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις και περίπτερα με... πηλήκιο και χωρίς αιτιολόγηση
Πρόστιμα σε επιχειρήσεις χωρίς αιτιολόγηση
Ένας απόστρατος αστυνομικός και μέχρι πρότινος διοικητής της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Πειραιά ο κ. Χαράλαμπος Μελισσινός συνεχίζει τη δράση του διατηρώντας τον τίτλο του διοικητή  στη νέα υπηρεσία που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και φέρει τον διακριτικό τίτλο Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς ( ΔΙ.ΜΕ.Α)  και ορίζει ότι ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας θα φέρει τον τίτλο διοικητή.
Η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης έγινε με το νόμο ν. 4712/2020 δίνοντας  ζωή στην ΔΙ.ΜΕ.Α. και την ίδια στιγμή καταργήθηκε η Διεύθυνση Ελέγχου και Παρατηρητηρίου που για περισσότερες από δύο δεκαετίες είχε υπό παρακολούθηση  την αγορά σε όλα τα επίπεδα.   
Με το άρθρο 11, ο κ. Μελισσινός θα διατηρήσει τη θέση του διοικητή για τρία χρόνια με τη δυνατότητα άπαξ ανανέωσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο βασικός στόχος της νέας  υπηρεσίας με βάση τη δομή της  θυμίζει εποχές της Αγορανομίας και εστιάζει την προσοχή της κατά του παραεμπορίου.
Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν η υπηρεσία περνά για έλεγχο από τα περίπτερα επί της οδού Ακαδημίας επιβάλλοντας πρόστιμα για την πώληση βιβλίων χωρίς να αιτιολογούνται  τα πρόστιμα ενώ όταν οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν τα φορολογικά τους βιβλία  δέχονται απαντήσεις όπως… πηγαίνετε στη Δικαιοσύνη να βρείτε  το δίκιο σας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλαλούμ έχει γίνει και με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις εστίασης για τα μέτρα προστασίας κατά του COVID 19, τα οποία όμως δεν διαβιβάζονται με αιτιολογημένη απόφαση ,  με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν πρόστιμα χωρίς αιτιολόγηση.
Το έμπειρο προσωπικό της παλιάς Διεύθυνσης Ελέγχου του πάλαι ποτέ υπουργείου  Εμπορίου κατανεμήθηκε σε άλλες υπηρεσίες παίρνοντας μαζί τους τις γνώσεις  για τον  έλεγχο των τιμών σε μία ελεύθερη αγορά που συνήθως δεν αυτορυθμίζεται και εσχάτως δεν …παρακολουθείται.
Το θέμα των ανατιμήσεων σε βασικά είδη προϊόντων δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση διότι από τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαγορεύει   με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου τη μεταβολή του ποσοστού κέρδους με αποτέλεσμα οι λιανικές τιμές να μεταβάλλονται μόνο όταν αλλάζει το κόστος αγοράς ενώ απαγορεύει τις κερδοσκοπικές κινήσεις.
Όταν όμως κλείσει ο κύκλος των περιορισμών λόγω COVID19 η αγορά θα κινηθεί στα γνωριμία μονοπάτια των ανατιμήσεων αρχής γενομένης από το κρέας που για περισσότερα από 20 χρόνια διατηρεί σταθερές τιμές χάρη στον συγκεντρωτισμό  που υπάρχει στους προμηθευτές.
Πάντως τα πρώτα μικρά βήματα ανατιμήσεων έχουν καταγραφεί στο εισαγόμενο βοδινό κρέας με τη λιανική του τιμή να ξεπερνά τα 12 ευρώ το κιλό.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε λίγο καιρό θα εμφανίζει αποτελέσματα κατά του παραεμπορίου αλλά πιθανόν να χάσει τον έλεγχο της αγοράς που έχει άμεση αντίκτυπο στον καταναλωτή  που καθημερινά βγαίνει για ψώνια και παρατηρεί τις αλλαγές.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την αντίθεσή του για τη νέα υπηρεσία διατυπώνοντας την έντονη διαμαρτυρία της και  τη διαφωνία των εργαζομένων για την αντιδεοντολογική διαδικασία στελέχωσης και
διαμόρφωσης της νέας υπηρεσίας καθώς υλοποιήθηκε πέρα από τις
διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Ακόμη επισημαίνει ότι η ΔΙ.ΜΕ.Α με βάση τόσο τις αρμοδιότητες της, όσο και για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να αποτελέσει μια Γενική Διεύθυνση μέσα στον υπό σύσταση οργανισμό του Υπουργείου μας και συγκεκριμένα της ΓΓΕ-ΠΚ, να στελεχωθεί από τους ικανότατους συναδέλφους με χρόνια εμπειρία καθώς και με νέες προσλήψεις με ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς.  
Οι εβδομαδιαίες δράσεις της ΔΙ.ΜΕ.Α εξαντλούνται κατά του παραεμπορίου και κατά το χρονικό διάστημα από 08.2020 έως και 06.09.2020 πραγματοποιήθηκαν 196 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν23 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 17.000 ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης