Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμηχανία στις ευρωαγορές, φόβοι για την ανάκαμψη - Στο -0,3% ο DAX, τα futures της Wall -0,7%

Αμηχανία στις ευρωαγορές, φόβοι για την ανάκαμψη - Στο -0,3% ο DAX, τα futures της Wall -0,7%
Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές μετά το τεχνολογικό sell off στρη Wall
(upd) Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη 24/09/2020, μετά από σημαντικές απώλειες στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την παγκόσμια ανάκαμψη μετά από μια σειρά προειδοποιήσεων αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει  πτώση 0,3% στις 12.611 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,8% στις 5.853 μονάδες.
Στις 4.779 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,5%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,16% στις 18.965 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 0,16% στις 6.665 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,7%, μετά την απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας.
Στις 29,2 μονάδες ενισχύεται ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου.
Στο ταμπλό, οι κλάδοι που επηρεάζονται από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, όπως των ταξιδιών, του πετρελαίου και αερίου, σημείωσαν πτώση περίπου 2%, ασκώντας πιέσεις στις αγορές.
Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν επίσης κατά 2%.

Στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης (23/09/2020), ο δείκτης Dow Jones έχασε κατά 1,9% και έφτασε σε νέο χαμηλό μήνα, ενώ ο S&P 500 έπεσε κατά 2,4%. Πτώση κατέγραψε και ο δείκτης NASDAQ  που έπεσε στο 3%.
Στην Αμερική, τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell καθόρισαν το κλίμα στην αγορά, ο οποίος επανέλαβε ότι η οικονομία των ΗΠΑ, έχει πολύ δρόμο ακόμη πριν από την ανάκαμψη και πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη ενίσχυση για να φτάσει εκεί.
Ο τραπεζίτης της Fed, Richard Clarida, ανέφερε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ανεργία και την αδύναμη ζήτηση.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται εξαιρετικά απίθανο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, καθώς το Κογκρέσο φαίνεται πως επικεντρώνεται τώρα στην «μάχη» για την αντικατάσταση της αείμνηστης δικαστή Ruth Bader Ginsburg, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Η επιβράδυνση της ανάκαμψης επιβεβαιώθηκε επίσης από τα στοιχεία PMI που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Αυτή η αδυναμία δεν σημειώνεται φυσικά μόνο στην Αμερική, καθώς η ανάκαμψη της δραστηριότητας καθυστέρησε επίσης και στην γηραιά ήπειρο λόγω, άλματος στα νέα κρούσματα Covid-19.
«Ο αντίκτυπος της αδυναμίας που σχετίζεται με το δεύτερο κύμα μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι η ανάκαμψη βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως», έγραψε ο Bert Colijn της ING, σε σημείωμα του.
«Για τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό ενδέχεται να αποτελεί μια κλήση αφύπνισης, αν χρειαστεί».
Στις εταιρικές ειδήσεις, η Airbus ενδέχεται να βρεθεί στο προσκήνιο μετά από έκθεση που αποκάλυψε το Bloomberg, πως η Delta Air Lines φαίνεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ευρωπαίο κατασκευαστή αεροπλάνων ώστε να καθυστερήσει την παράδοση τουλάχιστον 40 αεροσκαφών που πρόκειται να παραδοθούν φέτος (2020).

Ifo: Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο - Στις 93,5 μονάδες

Βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης από τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στις 93,5 μονάδες, από 92,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο στις 93,8 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε στις 89,2 μονάδες, από 87,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε στις 97,7 μονάδες.

Οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση την Πέμπτη (24/09/2020), παρά τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, λόγω έντονων ανησυχιών για την οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή δηλαδή πετρελαίου στον κόσμο.
Επιπλέον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ διαπραγματεύεται κατά 0,6% χαμηλότερα στα 39,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στο -0,4% στα 41,60 δολάρια.
Οι τιμές του χρυσού υποωρούν 0,6% στα 1.858,05 δολάρια, ενώ η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου διαπραγματεύεται στα 1,1660, έχοντας φθάσει σε χαμηλό δύο μηνών την Τετάρτη 23/09/2020.

Στο κόκκινο η Ασία

Απώλειες καταγράφουν οι αγορές της Ασίας μετά το τεχνολογικό sell off στη Wall Street.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 1,7% στις 3.226 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 1,1% στις 23.087 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 1,6% στις 3.228 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε πτώση 2,2% στις 36.859 μονάδες.
Στη Wall Street, βαρίδι για μια ακόμη φορά ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με την μετοχή της Amazon να κλείνει με πτώση -4,1%, απώλειες -3,5% σημείωσε η Alphabet, ενώ Microsoft και Apple υποχώρησαν -3,1% και -4,2% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης