Επιχειρήσεις

Αύξηση 50% στην εξ αποστάσεως εργασία – Απουσιάζουν οι επενδύσεις αναβάθμισης τεχνολογικού εξοπλισμού

tags :
Αύξηση 50% στην εξ αποστάσεως εργασία – Απουσιάζουν οι επενδύσεις αναβάθμισης τεχνολογικού εξοπλισμού
Πριν την πανδημία το 62% των επιχειρήσεων δεν απασχολούσε εργαζόμενους από απόσταση και αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 42%
Κατά 50% αυξήθηκε η εργασία από απόσταση σε σύγκριση με την προ lockdown εποχή.
Ο μέσος όρος των επιχειρήσεων που οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται από απόσταση πριν την πανδημία ήταν στο 15,9% και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αυξήθηκε στο 30,3%.
Πριν την πανδημία το 62% των επιχειρήσεων δεν απασχολούσε εργαζόμενους από απόσταση και αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 42%.
Όσον αφορά στο μέλλον, το 41% των επιχειρήσεων εκτιμά πως μετά το τέλος της πανδημίας θα έχει τουλάχιστον έναν εξ αποστάσεως υπάλληλο, ενώ θεωρεί ότι κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 22,2%. Αξίζει δε να επισημανθεί πως μόνο το 17% των εταιρειών δηλώνει πως δεν θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εξ αποστάσεως εργασία.
Image
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίηση η Focus Bari για λογαριασμό της Lenovo, η οποία κατασκευάζει προσωπικούς υπολογιστές.
Η έρευνα έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και διενεργήθηκε σε ένα πολύ καλό και αντιπροσωπευτικό δείγμα 300 επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιδιώκει να καταγράψει το τεχνολογικό επίπεδο των ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν αλλά και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία των επιλέγουν.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης, Γενικός Διευθυντής της Lenovo για την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε πως «στόχος μας ήταν η καλύτερη κατανόηση της αγοράς στην τόσο ρευστή περίοδο που διανύουμε, όπως και των αλλαγών που έχουν επέλθει λόγω του Covid 19. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο βελτίωσης».
Σύμφωνα με την έρευνα οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο δύο κατηγορίες συσκευών.
Πιο δημοφιλής κατηγορία είναι οι σταθεροί υπολογιστές, τους οποίους διαθέτει το 91% των εταιρειών, ενώ οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από το 64% των εταιρειών.
Το 8% κάνει χρήση και «υβριδικών» laptops, ενώ tablets χρησιμοποιεί το 25% των επιχειρήσεων του δείγματος.
Οι σταθεροί υπολογιστές αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των συνολικών υπολογιστικών συσκευών (71%), φορητούς υπολογιστές χρησιμοποιεί το 24%, ενώ μικρά ποσοστά έχουν τα tablets (4%) και τα υβριδικά laptops (1%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 χρήστες), αλλά και τις πολύ μεγάλες (200+ χρήστες).
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η χρήση ανακατασκευασμένων (refurbished) υπολογιστών, με το 35% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι διαθέτει ήδη, ενώ επιπλέον 22% απάντησε πως εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ανακατασκευασμένου υπολογιστή.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν να μην έχουν σταθερή πολιτική όσον αφορά στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους, καθώς το 58% δηλώνει ότι προχωρά σε αυτήν μόνο όταν κριθεί απαραίτητο.
Το 17% απάντησε ότι προχωρά σε αναβάθμιση κάθε 5 χρόνια, το 5% κάθε 4 χρόνια, το 9% κάθε τρία χρόνια, το 7% κάθε δύο χρόνια και το 5% κάθε χρόνο.
Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν σταθερή πολιτική αναβάθμισης, καθώς μόλις το 27% εξ αυτών απάντησε ότι ανανεώνει τον εξοπλισμό του όταν είναι απαραίτητο.
Από την άλλη πλευρά, το 80% του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα, απάντησε πως δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τα τελευταία τρία χρόνια.
Το 18% προχώρησε σε αναβάθμιση το τελευταίο τρίμηνο πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας, δηλαδή κατά την περίοδο του lockdown.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% των πολύ μεγάλων (200+ χρήστες) και των μεγάλων (51-200 χρήστες) αναβάθμισε τον εξοπλισμό το τελευταίο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης