Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εντείνονται οι διεργασίες για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων

ΕΕ: Εντείνονται οι διεργασίες για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων
Νέα σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων υπέβαλε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Νέα σχέδια για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων υπέβαλε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στην τεχνολογία.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι «το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα είναι ψηφιακό», αλλά είναι σημαντικό να μετριαστούν οι «τυχόν πιθανοί κίνδυνοι».
Η νέα νομοθεσία θέλει να περιορίσει αυτούς τους κινδύνους για τους επενδυτές, ενώ παράλληλα παρέχει ασφάλεια δικαίου σε όσους εκδίδουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Ένας από τους στόχους της νέας νομοθεσίας είναι να μειωθεί ο «κατακερματισμός της αγοράς», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, την Πέμπτη στο CNBC, αναφέροντας ότι πολλοί πάροχοι ψηφιακής χρηματοδότησης εργάζονται μόνο σε ένα κράτος μέλος.
Το νέο σχέδιο θα σημαίνει ότι οι εταιρείες κρυπτογράφησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από μία από τις 27 χώρες της ΕΕ θα είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες της σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.
Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες για τις εταιρείες που εκδίδουν τα λεγόμενα «stablecoins».
Αυτά είναι εικονικά νομίσματα που στοχεύουν να διατηρήσουν την αξία τους έναντι ορισμένων περιουσιακών στοιχείων -συνήθως νομίσματα, όπως το δολάριο- για να αποφευχθεί η αστάθεια που υπάρχει στα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.
Οι νέοι κανόνες είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις στο libra, το ψηφιακό έργο που ανακοίνωσε το Facebook πέρυσι.
Το Facebook είχε υποστηρίξει από ένα σύστημα πολλαπλών νομισμάτων, αλλά από τότε η εταιρεία έχει αλλάξει τακτική, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αντέδρασαν επειδή φοβούνταν πως θα διαταραχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Η νομοθετική διαδικασία θα διαρκέσει, τουλάχιστον ένα χρόνο, πιθανώς περισσότερο, ανάλογα με το πόσο προτεραιότητα θα δοθεί τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Dombrovskis στο CNBC.
Η τελευταία πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού καταστεί νόμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης