Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Υπουργείο Ενέργειας άνοιξε… πόλεμο με τους μηχανικούς για τα αυθαίρετα

Το Υπουργείο Ενέργειας άνοιξε… πόλεμο με τους μηχανικούς για τα αυθαίρετα
Τινάζονται στον αέρα οι μεταβιβάσεις ισχυρίζονται οι μηχανικοί που μιλούν για αλαλούμ
Αλαλούμ έρχεται στην αγορά ακινήτων από 1ης Οκτωβρίου λόγω νομοθετικών προβλημάτων που φέρνει ο νέος νόμος 4495 του Υπουργείου Ενέργειας που φέρνει την υπογραφή του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη.
Η πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια της να βάλει τέλος στο καθεστώς των αυθαιρέτων προκλήθηκαν νομοθετικές καραμπόλες και στα ακίνητα που δεν έχουν αυθαιρεσίες αφού η μεταβίβασή τους απαιτεί την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021.
Πάντως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν μόλις 6 ημέρες για να νομιμοποιήσουν τις οποίες πολεοδομικές παραβάσεις των ακινήτων τους καθώς την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκτός, απροόπτου.
Οι μηχανικοί βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να προλάβουν την προθεσμία υποβάλλοντας χιλιάδες αιτήσεις καθημερινά.
Την ίδια στιγμή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να παραταθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων τουλάχιστον κατά 3 μήνες μέχρι τα τέλη του έτους.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης χωρίς να το έχει καταλάβει έρχεται αντιμέτωπος με τους μηχανικούς που είναι ο βασικός μηχανισμός υλοποίησης της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων και αρνείται πεισματικά να παρατείνει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ως τιμωρία κατά των παραβατών ενώ επι της ουσίας …χτυπάει το σαμάρι (τους μηχανικούς) για να ακούσει ο …γάιδαρος (που είναι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.)
Το θέμα έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς για να διατυπώσει προσωπική άποψη για το θέμα.
Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται ανένδοτος στο αίτημα των μηχανικών βάζοντας απέναντι μία επαγγελματική ομάδα που στην πράξη αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση της πολιτικής του.
Το ΥΠΕΝ έχει προβλέψει ήδη ότι κτίρια με αυθαιρεσίες, αυτά που μπορούν δηλαδή να δηλωθούν μετά την 1η Οκτωβρίου, θα περνούν υποχρεωτικά μέσα από την ταυτότητα κτιρίου για να γίνει η τακτοποίησή τους.
Αυτό ακριβώς περιγράφει το άρθρο 102 του νόμου 4495, όπως άλλαξε από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2019 και το 2020.
Όμως η διατύπωση που έγινε στον νόμο δημιουργεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που προετοιμάζονται για το τοπίο της αγοράς ακινήτων μετά το ορόσημο της 30ης Σεπτεμβρίου, ένα τεράστιο πρόβλημα.
Αν παραμείνει όπως είναι η διατύπωση του νόμου, δεν θα γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτων!
Όπως λέει ο νόμος, για να επέλθει οποιαδήποτε συνέπεια της υπαγωγής αυθαιρέτου στις διατάξεις του νόμου 4495 μετά την 1η Οκτώβρη, αποτελεί προϋπόθεση η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου!
Η οποία όμως θα ξεκινήσει τον Γενάρη του 2021, όπως ανεπίσημα διαβεβαιώνουν όλοι (ΥΠΕΝ, ΤΕΕ κλπ).
Ποιες είναι οι συνέπειες της υπαγωγής που δεν μπορούν να επέλθουν αν δεν γίνει καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου;
Πρώτη συνέπεια είναι η δυνατότητα νομιμοποίησης (με άδεια νομιμοποίησης, άδεια δόμησης κλπ) ενός ακινήτου.
Δεύτερη και κυρίαρχη είναι η δυνατότητα μεταβίβασης, που αποδεικνύεται με βεβαίωση μηχανικού, καθώς όλοι οι νόμοι αυθαιρέτων προβλέπουν από το 2011 και μετά ότι κανένα ακίνητο δεν μεταβιβάζεται αν είναι αυθαίρετο ή αν έχει κάποια, μεγάλη ή μικρή αυθαιρεσία.
Επιτρέπεται μόνο αν «τακτοποιηθεί» μέσα από τον νόμο αυθαιρέτων.
Αλλά από 1ης Οκτωβρίου μαζί έρχεται και η προϋπόθεση της καταχώρισης στην ταυτότητα κτιρίου, που δεν λειτουργεί ακόμη!
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ με μακροσκελή ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής των μεταβιβάσεων ακινήτων και αναφέρει ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις.
Και υπογραμμίζει ότι για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινιστική εγκύκλιος.
Και ασφαλώς θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην κτηματαγορά.
Επομένως το θέμα αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να δοθεί ακόμα μια παράταση για τα αυθαίρετα, επισημαίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ εστιάζει στα αυθαίρετα Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε 2 παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Ωστόσο είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, τους μηχανικούς και όλους τους εμπλεκόμενους ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα των αυθαιρέτων.
Διότι είναι θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος.»

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης