Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό εάν δεν κερδίσει 60-70 χιλ. ΚΜ2 νότια του Καστελόριζου - Χρονοδιάγραμμα έως τέλη Νοεμβρίου για τον διάλογο

H Τουρκία δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό εάν δεν κερδίσει 60-70 χιλ. ΚΜ2 νότια του Καστελόριζου - Χρονοδιάγραμμα έως τέλη Νοεμβρίου για τον διάλογο
Ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2020, μάλλον την εβδομάδα 5 με 9 Οκτωβρίου και οι τούρκοι θέτουν χρονοδιάγραμμα έως τέλη Νοεμβρίου 2020 για την έκβαση των συνομιλιών.
Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό στην Ανατολική Μεσόγειο εάν δεν κερδίσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου και δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Erdogan τονίστηκε ότι το τουρκικό έθνος δεν θα διακινδυνεύσει την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα από τώρα και στο εξής.
Υπάρχουν δύο ζητήματα με την Ελλάδα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με βάση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των τούρκων.

Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις αναφορές των Τούρκων;

Ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2020, μάλλον την εβδομάδα 5 με 9 Οκτωβρίου και οι τούρκοι θέτουν χρονοδιάγραμμα έως τέλη Νοεμβρίου 2020 για την έκβαση των συνομιλιών.
Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 60 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η τουρκική πλευρά έχει ένα βασικό στόχο την ΑΟΖ του Καστελόριζου αυτός είναι ο βασικός στόχος.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η Τουρκία διεκδικεί όχι μόνο το 50% της ΑΟΖ του Καστελόριζου που είναι 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων δηλαδή τα 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά μια θαλάσσια περιοχή που φθάνει τα 60 με 70 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί να διαπραγματευτεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου – σενάριο ιδιαιτέρως πιθανό η παραχώρηση μια θαλάσσιας ζώνης 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων – δηλαδή το 50% της ΑΟΖ του Καστελόριζου δεν θα επαρκεί…
Οι Τούρκοι θέλουν 150 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδος αλλά στόχος τους είναι να κερδίσουν 60 με 70 χιλιάδες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έως τις παρυφές της Κύπρου.
Από τις έρευνες των τούρκων στην Ελληνική ΑΟΖ προέκυψε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα αλλά ακόμη οι τούρκοι δεν έχουν σαφή εικόνα ούτε για εύρος, ούτε για την καθαρότητα του φυσικού αερίου.
Η Τουρκία μπορεί να προβάλει αξιώσεις για θαλάσσιες δικαιοδοσίες 150 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά στην πράξη τους ενδιαφέρει μια κρίσιμη ζώνη 60 με 70 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η τουρκική στρατηγική

Οι τούρκοι στηρίζονται στα εξής
1)Η Γερμανία διάκειται θετικά στην προοπτική η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο με όρους θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
2)Οι ΗΠΑ όπως αποδείχθηκε και με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αποδόμησε τον Χάρτη της Σεβίλλης που ορίζει τις ΑΟΖ ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι είναι ένας απλός χάρτης και όχι νομικό κείμενο.
3)Γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης και ΕΕ δεν είναι θετικές σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Στο πλαίσιο αυτό
Α)Διεκδικούν θαλάσσια δικαιοδοσία 60-70 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όχι μόνο την μισή ΑΟΖ του Καστελόριζου περίπου 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων αλλά θαλάσσια ζώνη νότια του Καστελόριζου που εκτείνεται σε έκταση 60-70 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Β)Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται κυρίως για να αποκτήσει η Τουρκία νομιμότητα στα επιχειρήματα της.
Οι τούρκοι για το μόνο θέμα που έχουν ισχυρά νομικά ερείσματα είναι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Η Ελλάδα έχει παραβιάσει την συνθήκη της Λωζάνης, καθώς όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Όμως και η Τουρκία έχει παραβιάσει την Συνθήκη της Λωζάνης με την Στρατιά του Αιγαίου ή 4η Στρατιά.
Στο πλαίσιο αυτό – με την Γερμανία να θέτει θέμα – μπορεί να υπάρξει κάποια συμβιβαστική φόρμουλα μερικού εκατέρωθεν αφοπλισμού.
Γ)Η Ελλάδα θα συμφωνήσει ότι τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο θα παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια ενώ η απαίτηση των τούρκων να μειωθεί ο ελληνικός εναέριος χώρος από 10 σε 6 ναυτικά μίλια όπως και τα χωρικά ύδατα, δεν θα αλλάξει.
Δ)Η Τουρκία έναντι αυτών θα αναγνωρίσει για πρώτη φορά την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα αμφισβητήσιμα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, νησιά που οι τούρκοι θεωρούν ότι παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συμβάσεων.
Ε)Θα μπορούσε μετά από αυτά να ανοίξει μια πιο ειλικρινής συζήτηση με την Τουρκία και για την Κύπρο με προοπτική μια διζωνική χώρα όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσια δικαιώματα.
Στ)Τα υπόλοιπα θέματα που θέτουν οι τούρκοι όπως Θράκη κ.α. εντάσσονται στο πλαίσιο του Ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει.

Το βασικό θέμα της Τουρκίας είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Όμως όπως αναφέρουν Γάλλοι και Αυστριακοί πολιτικοί αναλυτές, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία δεν θα είναι εύκολος ο διάλογος αυτός.
Η μεν ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους έλληνες γιατί παραχωρεί θαλάσσια δικαιοδοσία 60-70 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και η Τουρκία γιατί εγκαταλείπει την Mavi Vatan την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι βολιδοσκοπούν νομικά το Καστελόριζο – Πως η συμφωνία Ελλάδος και  Αιγύπτου με ανακήρυξη ΑΟΖ καθιστά γκρίζα ζώνη το Καστελόριζο
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης