Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο η Αττική - Πάνω από 1.000 κρούσματα αν δεν τιθασευτεί τώρα ο κορωνοϊός - Όχι σε lockdown, τα μεσάνυχτα θα κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ

Στο κόκκινο η Αττική - Πάνω από 1.000 κρούσματα αν δεν τιθασευτεί τώρα ο κορωνοϊός - Όχι σε lockdown, τα μεσάνυχτα θα κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ
Στους 367 οι θάνατοι, στους 68 οι διασωληνωμένοι
(upd8) Αν και η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown στην Αττική, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία με το Λεκανοπέδιο να είναι πραγματικά μια ανάσα από τον κόκκινο συναγερμό.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων να αυξάνονται καθημερινά, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της επιδημίας, επισημαίνοντας πως οι επόμενες δέκα ημέρες είναι εξαιρετικές κρίσιμες, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται σήμερα να ανακοινώσει και νέα μέτρα για την Αττική.
Ήδη πάντως εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αν και για περισσότερες από δέκα ημέρες ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι πάνω από 300, αναφέρεται πως διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των ειδικών είναι χαρακτηριστικές, καθώς επισημαίνουν ότι αν τώρα δεν τιθασευτεί η επιδημία του κορωνοϊού, τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα ξεπεράσουν τα 1.000 και η σημερινή κατάσταση θα είναι μια «γλυκιά ανάμνηση».
Είναι προφανές ότι σε αυτό το σενάριο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να διαχειριστεί επαρκώς όλα τα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.
Με το ΕΣΥ να πιέζεται ασφυκτικά και με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι σε οριακή κατάσταση, στο τραπέζι υπάρχουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα έτσι ώστε και ο ιός να περιοριστεί και lockdown να μην εφαρμοστεί.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι:
- ο περιορισμός των μετακινήσεων ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω ή ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,
- ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες έτσι ώστε να σταματήσει ο συγχρωτισμός ατόμων σε πλατείες καθώς και
- η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού, να ανακοινωθούν περιοριστικά μέτρα σχετικά με - τη λειτουργία περιπτέρων και άλλων καταστημάτων που πωλούν αλκοόλ στο πλαίσιο αποτροπής συγκεντρώσεων σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες.
- Περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες θα παραμένουν κλειστά από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
- Οι υπηρεσίες delivery θα ξεκινούν στις 5 το πρωί αντί για τις 7 το πρωί.

Εφόσον εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα και η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε κυβέρνηση και ειδικοί δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την επιβολή lockdown.

Στην Κυψέλη, Κικίλιας και Τσιόδρας - Στοχευμένα τέστ κορωνοϊού στους πολίτες

Στην Κυψέλη βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου, καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε ειδική κινητή μονάδα που πραγματοποιεί τεστ κορονοϊού στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας στην πρωτεύουσα.
Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και χθες για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας».
«Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική» προσέθεσε.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε, επίσης, ότι οι ευάλωτες ομάδες οι οποίες πηγαίνουν στα νοσοκομεία περιλαμβάνουν κυρίως ασυμπτωματικούς νέους, για τους οποίους το υπουργείο εκκινεί τη διαδικασία να μπορούν να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Υπογράμμισε δε ότι οι δράσεις αυτές θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα όπου χρειαστεί, στην Αθήνα, στις γειτονιές της και σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής- Λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους» και τόνισε: «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.
Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση.
Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού».

Κικίλιας: Πάνω από 900 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αθήνα – Στοχευμένα τεστ από τον ΕΟΔΥ

Περισσότερα από 900 είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αθήνα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Star, ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι ήδη έχουν αρχίσει στοχευμένα τεστ στο κέντρο της Αθήνας.
«Ήδη, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας υπάρχουν οι Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι οποίες κάνουν ελέγχους από γειτονιά σε γειτονιά, σε επιδημιολογικά ευάλωτες ομάδες και σε συμπολίτες μας, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Γιατί επιδημιολογικά βλέπουμε ότι πάνω από 900 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στην Αθήνα» είπε ο κ.Κικίλιας, τονίζοντας ότι υλοποιείται η απόφαση για ξενοδοχεία καραντίνας «έτσι ώστε αυτούς τους υγειονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νέοι με ήπια έως καθόλου κλινικά συμπτώματα, να μπορούμε να τους προστατεύσουμε - και τους ίδιους αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας - έχοντάς τους σε μία μερική καραντίνα 14 ημερών ώστε να μην υπερμεταδόσουν τον ιό».
Σχετικά με τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ο κ.Κικίλιας υπογράμμισε ότι «αυξήσαμε τις κλίνες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας από 557 σε 941 και σύντομα θα φτάσουμε στις 1.200, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε μία άνευ προηγουμένου μεταρρύθμιση μέσα στην κρίση του κορωνοϊού».

Χαρδαλιάς: Όχι σε lockdown, έχουμε άλλα μέτρα στο σχέδιο μας

Το ενδεχόμενο νέου lockdown απέκλεισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν την ενημέρωση που θα κάνει στις 6 το απόγευμα μαζί με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει άλλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Έχουμε άλλα μέτρα στο σχέδιό μας όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε ηλικιακές ομάδες  αφού δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Εξαδάκτυλος: Πολύ περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως, αν δεν τιθασευτεί ο κορωνοϊός

Σαφή προειδοποίηση ότι εάν δεν τιθασευτεί τώρα η επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Αν δεν τιθασευτεί η εξάπλωση θα βρεθούμε σε καταστάσεις τραγικές και πρέπει να τις γλιτώσουμε πάσει θυσία.
Είναι η τελευταία ευκαιρία να τιθασεύσουμε με απλά μέτρα την κυκλοφορία του ιού» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ. Εξαδάκτυλος με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος έχει εξελιχθεί στον φονικότερο μήνα «καθώς έχει ξεπεράσει και τον Απρίλιο».
«Και ακόμα είμαστε πρακτικά στο τέλος του καλοκαιριού και έχουμε μπροστά μας μια δυσκολότερη περίοδο στο φθινόπωρο και το χειμώνα.
Αν δεν τιθασευτούν οι αριθμοί θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μέτρα γιατί αν δεν γίνει αυτό θα δούμε αριθμούς που δεν διανοούμαστε» συμπλήρωσε ο κ.Εξαδάκτυλος κάνοντας λόγο και για «πολύ περισσότερα από 1000» κρούσματα».
«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν εικόνες που η σημερινή κατάσταση θα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πάντως ότι «δεν εξετάζουμε να κλείσουν τα σχολεία».

Κοτανίδου: Καμία εισήγηση για νέα μέτρα, καμία συζήτηση για ολικό lockdown

Την θέση πως δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περαιτέρω μέτρα και ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για ολικό lockdown διατύπωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown.
Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Κοτανίδου, αναφέροντας πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο.
 Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.
«Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο για να υπάρχει κίνδυνος.
Αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία» υποστήριξε η κα.Κοτανίδου, επισημαίνοντας σχετικά με τα κρεβάτια των ΜΕΘ, πως υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.
«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19.
Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κορωνοϊό.
Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια.
Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στα μισό.
Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε η κα.Κοτανίδου.

Βατόπουλος: Δεν είναι μοιραίο να συμβεί το lockdown και η μεγάλη επιδημία – Από εμάς εξαρτάται

Τη θέση πως δεν είναι μοιραίο να συμβεί ένα νέο lockdown και μια μεγάλη επιδημία διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως από εμάς εξαρτάται το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε, αναφέροντας ότι υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.
Όσον αφορά την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ο κ.Βατόπουλος τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.
Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το Λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.
Ο κ.Βατόπουλος απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.
«Οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας» είπε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.
Παράλληλα υποστήριξε ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

Η Αττική στο επίκεντρο

Από τα 312 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν χθες 24/9 περίπου τα 2/3 εντοπίζονται στην Αττική.
Με 213 νέα περιστατικά κορωνοϊού το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά του μεταξύ των επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα.
Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και σε άλλα μέτρα, όπως προανήγγειλε στο χθεσινό διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μιλώντας για το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, και το οποίο περιέγραψε ως «μία νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως θα «γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέφερε «μπροστά στη νέα έξαρση του κορωνοϊού έχω την ίδια πίστη ότι θα τα καταφέρουμε», ενώ έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα λέγοντας «το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα».
«Στον πόλεμο για την υγεία χρειαζόμαστε σύμμαχο τον πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Στους 367 οι νεκροί, στους 68 οι διασωληνωμένοι

Τους 367 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής κατέληξε μια 78χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 342, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.627 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 55,7% άνδρες.
Image
Διασωληνωμένοι παραμένουν 68 άνθρωποι.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68 (69,1% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 16627 κρουσμάτων, 2.726 (16,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.915 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά
 
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image


Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.246.363 κλινικά δείγματα.
Image
Image
Tο μήνυμα του πρωθυπουργού

«Συμπολίτες μου,
Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.
Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες.
Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.
Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις.
Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.
Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών.
Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.
Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.
Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι.
Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.
Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.
Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα.
Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.
Συμπολίτες μου,
Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.
Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.
Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.
Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε.
Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.
Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.
Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία.
Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.
Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος.
Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.
Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.
Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.
Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν;
Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.
Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία.
Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.
Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα».
Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια.
Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.
Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο.
Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.
Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.
Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.
Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια.
Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.
Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες.
Εσείς.
Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.
Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.
Στις συγκοινωνίες, ας πούμε.
Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού.
Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.
Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια.
Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.
Συμπολίτες μου,
Σας ζητώ να δούμε κατάματα την αλήθεια: Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.
Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας.
Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.
Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο.
Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε.
Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται.
Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί.
Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του.
Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία.
Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.»

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης