Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, μεγάλη ανησυχία για νέα lockdowns - Στο -1,6% ο DAX, «βουτιά» στις αεροπορικές - Τα futures της Wall -0,5%

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, μεγάλη ανησυχία για νέα lockdowns  - Στο -1,6% ο DAX, «βουτιά» στις αεροπορικές - Τα futures της Wall -0,5%
Η ανησυχία για την ανάκαμψη επισκιάζει τις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
(upd) Κλιμακώνονται οι πίέσεις στα κυριότερα χρημστιστήρια της Ευρώπης, στην τελευταία συνεδρίαση μίας δύσκολης εβδομάδας για τις διεθνείς αγορές.
Η ανησυχία για την ανάκαμψη εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και του ενδεχόμενου νέων lockdowns, επισκιάζει τις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Η ανησυχία για την επιβολή νέων περιοριστικών βρίσκεται στο «κόκκινο», με τον υπουργό Υγείας της Ισπανίας να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή ολικού lockdown για τη Μαδρίτη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 1,6% στις 12.403 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,8% στις 5.776 μονάδες.
Στις 4.669 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 1,9%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,7% στις 18.576 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,2% στις 6.565 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν απώλειες 0,5%.
Στις 30,15 μονάδες υενισχύεται ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου.
Στο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, με τις Lufthansa και Ryanair να υποχωρούν 5%.
η μετοχή της Aviva σημειώνει άνοδο 2%, καθώς το Reuters μετέδωσε ότι η βρετανική ασφαλιστική βρίσκεται σε συζητήσεις με κοινοπραξία της Allianz.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 7%, με τη μετοχή των BNP Baribas στο -2% και της Credit Agricole στο -3%.
Image
Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί ετοιμάζουν ένα νέο, μικρότερο πακέτο ανακούφισης από την πανδημία, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς προσπαθούν να προχωρήσουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση Trump.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη ασφάλιση ανεργίας, άμεσες πληρωμές σε Αμερικανούς, χρηματοδότηση δανείων μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Paycheck και βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες.
Το κόμμα των Δημοκρατικών στοχεύει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο τόνωσης με τον Λευκό Οίκο, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών τον περασμένο μήνα.
Στο μέτωπο της πανδημίας,
με αμείωτη ένταση σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ο κορωνοϊός, τη στιγμή που επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως σε αυτό το δεύτερο κύμα κυκλοφορεί ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού.
Μελέτη νοσοκομείου του Χιούστον των ΗΠΑ αναφέρει ότι διαπίστωσε σχεδόν σε όλα τα κρούσματα του δεύτερου κύματος της επιδημίας, μια μετάλλαξη του ιού, η οποία είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι και πιο θανατηφόρα από την αρχική μορφή του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι η βαρύτητα της νόσου συνδέεται με τυχόν παθήσεις και τα γονίδια των ασθενών.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς οι νεκροί προσεγγίζουν τους 202.000 τη στιγμή που τουλάχιστον 22 Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων (από 9 Πολιτείες που ήταν την περασμένη Δευτέρα) ενώ προβληματισμός επικρατεί και στην Ευρώπη για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, με ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να προσανατολίζονται και να λαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως το Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλλει αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή 25/9 ένα δεύτερο γενικό lockdown, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ινδία.
Αντιθέτως υπό έλεγχο είναι ο κορωνοϊός στην Κίνα καθώς παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα ενώ πολύ καλύτερη είναι η εξέλιξη της πορείας της επιδημίας στην Αυστραλία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 976.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 31,9 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 22 εκατομμύρια.

Συνεχίζεται η «μάχη» της ΕΕ με την Apple - Έφεση από την Κομισιόν κατά της απόφασης για τη φορολόγηση στην Ιρλανδία

Συνεχίζεται η μάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό της Apple, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.
«Η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απόφαση του Ιουλίου 2020 σχετικά με την υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple στην Ιρλανδία», ανέφερε σε δήλωση της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager.
Στις 15 Ιουλίου 2020, το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η Apple δεν υποχρεούται να καταβάλλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία ως φόρους.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το 2016 την Apple να καταβάλλει 13 δισ. ευρώ  υποστηρίζοντας ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που έκανε η Ιρλανδία ειδικά για την Apple συνιστούσαν «κρατική ενίσχυση».
Σύμφωνα με το δικαστήριο, «η Κομισιόν δεν κατάφερε να αποδείξει σε επαρκές νομικό επίπεδο ότι υπήρχε προνόμιο».

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Οι προσδοκίες για συμφωνία στις ΗΠΑ σχετικά με το νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 40,48 δολ. το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύεται 0,55% στα 42,18 δολ. το βαρέλι.

Σταθεροποιητικά οι αγορές της Ασίας

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αγορές της Ασίας, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα, η οποία στιγματίστηκε από την ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης και το τεχνολογικό sell off στη Wall Street.
Οι προσδοκίες για συμφωνία στις ΗΠΑ σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, στηρίζουν τις αγορές.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,5% στις 3.237 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 23.204 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση 0,48% στις 23.204 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,3% στις 3.214 μονάδες.
Ο Sensex ενισχυόταν 1,2% στις 37.003 μονάδες.
«Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι οποίοι αποτυπώθηκαν στους δείκτες PMI της Ευρωζώνης, καταδεικνύουν την αδύναμη και άνιση ανάκαμψη», σχολιάζει ο Riki Ogawa της τράπεζας Mizuho.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης