Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Η ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας χαρακτηρίστηκε θετική από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέντευξή του στο CNN Greece o Νάσος Ηλιόπουλος είπε:
«Το να υπάρχει κανάλι διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι σε κάθε περίπτωση θετική εξέλιξη.
Όσο σκληρή κριτική και να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο.
Και αυτός ο διάλογος πρέπει έχει συγκεκριμένο ορίζοντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η αποστρατιωτικοποίηση

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνεται ερωτήματα για την ακριβή ατζέντα του νέου ελληνοτουρκικού διαλόγου, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν έχει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Τα ερωτήματα μετατρέπονται σε ανησυχία σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στο CNN Greece τρεις παράγοντες που εκτιμά ότι τεκμηριώνουν αυτήν την ανησυχία:

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Το χτεσινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρει:
«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».
Ο συνομιλητής μας επισήμανε ότι μολονότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών συνιστά πάγια τουρκική θέση, εντούτοις, η αναφορά στη χτεσινή ανακοίνωση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δείχνει την προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει τη δική της ατζέντα στον διάλογο που αρχίζει.

Οι Navtex και το στρατιωτικό αποτύπωμα

Ο δεύτερος παράγοντας που επισημαίνεται, είναι οι δύο τουρκικές Navtex των τελευταίων ημερών, όπου διατυπώνεται το αίτημα της αποστρατιωτικοποίηση της Χίου και τη Λήμνου.
Η Άγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης για να τεκμηριώσει τα αιτήματα της.
Τέλος, ο αξιωματούχος επισημαίνει τη δήλωση Πομπέο για «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πλήρη αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί ως μικρότερη παρουσία του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS