Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής (1-2/10) - Σε τρία στάδια οι διερευνητικές συνομιλίες - Ο Pompeo στην Ελλάδα 27-28/9

Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής (1-2/10) - Σε τρία στάδια οι διερευνητικές συνομιλίες - Ο Pompeo στην Ελλάδα 27-28/9
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, θα βρίσκεται στην Ελλάδα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου
(Συνεχές upd) Με τη Σύνοδο Κορυφής να έχει αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στη διάθεση του περίπου μία εβδομάδα για να κάνει τα... παζάρια του.
Ωστόσο όπως προιδεάζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι εκτός ατζέντας, ξεχάστε τις κυρώσεις δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Ο Recep Tayyip Erdogan έχει διαμηνύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, ότι σε περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία, οι διερευνητικές επαφές θα πάνε... περίπατο. Συμπτωματικά, δε, μετά την προειδοποίηση του Erdogan, ανακοινώθηκε και η αναβολή της Συνόδου Κορυφής για 1 με 2 Οκτωβρίου (σσ. η Σύνοδος Κορυφής ήταν προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου).
Εμπόδιο στα σχέδια του Βερολίνου να ικανοποιήσει το «αίτημα» του Erdogan είναι η Κύπρος, που επιμένει στην επιβολή κυρώσεων, ενώ έχει ήδη ασκήσει βέτο και έχει μπλοκάρει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι δεν γίνεται η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Και με δεδομένο ότι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση του μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο Erdogan διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την Ελλάδα, αν και η χώρα μας επιμένει το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ.
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Στη Γενική Συνέλευση πέρυσι, είχα επισημάνει την πρόθεσή μου να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Erdogan.
Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα.
Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας.
Χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.
Ωστόσο, παρά τα πρόσφατα γεγονότα, παραμένω αισιόδοξος.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Και αρνούμαι να πιστέψω ότι η συνεργασία μεταξύ κοντινών γειτόνων δεν είναι εφικτή.
Δείτε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ.
Και οι δύο χώρες είναι φίλοι της Ελλάδας, τώρα είναι φίλοι και μεταξύ τους.
Χρόνια καχυποψίας και έχθρας έχουν αντικατασταθεί από ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία.
Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εάν ο Πρόεδρος Erdogan πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους», κατέληξε.
Πρόταση πολυμερούς διάσκεψης στον ΟΗΕ για την Αν. Μεσόγειο υπέβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Charles Michel.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν.
Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου.
Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο Michel στην Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών.
Μάλιστα, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
«Οι οριοθετήσεις στη θάλασσα, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε χθες  25 Σεπτεμβρίου η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».

Νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου στις 29/9

Νέα στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το Σάββατο 26/9.
Η άσκηση αφορά τις ώρες μεταξύ 8:00 - 16:00.

Αναλυτικά η άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή που περικλείουν οι εξής συντεταγμένες:

TURNHOS N/W : 1201/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 26-09-2020 11:36)

TURNHOS N/W : 1201/20

MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 29 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;

36 26.11 N – 029 07.47 E

36 28.32 N – 028 46.26 E

36 19.56 N – 028 43.46 E

36 08.56 N – 029 18.56 E

36 14.52 N – 029 18.58 E

CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 291400Z SEP 20
Image


Επιμονή στη ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας από Erdogan

Στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας»  που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση αφού η τουρκική στρατηγική είναι προσηλωμένη στον διάλογο με την Αθήνα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιμένει ο Tayyip Erdogan προβάλλοντας ταυτόχρονα το «απαιτητικό» πλαίσιο διεκδικήσεων της Άγκυρας.  (1-2/10/2020).
«Ως μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ναυτικές Δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα μας, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας (28 Σεπτεμβρίου 1538) και την Ημέρα των Ναυτικών Δυνάμεων, που γιορτάζεται την Κυριακή (27/10) στην Τουρκία.
«Ενισχύουμε τις Ναυτικές μας Δυνάμεις προκειμένου να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας, να διασφαλίσουμε τους φίλους μας και να αποτρέψουμε εκείνους που επιβουλεύονται  τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Erdogan.
Αναφερόμενος στη «ναυτική ανδρεία» της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είναι από τις  10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία με  δικούς τους πόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar o οποίος είπε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Kalin (εκπρ. Erdogan): Σε τρία στάδια οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα

Το πώς θα διενεργηθούν οι διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.
Σύμφωνα με τον κ. Κalin, εκτός από τις διερευνητικές επαφές, Ελλάδα και Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες.
Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», δύο επιτροπές θα επιδιώξουν τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και συνοριακές γραμμές.
Όπως σημείωσε ο Ibrahim Kalin, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
H ημερομηνία των επαφών δεν έχει ακόμη διευθετηθεί.
«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε τον δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την Ε.Ε.
Αλλά και από την ελληνική πλευρά.
Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε.
Τώρα ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια παρόμοια κατάσταση.
Την επόμενη εβδομάδα, στις 1-2 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Έχει μεγάλη σημασία η τουρκική ατζέντα να αντιμετωπιστεί θετικά» είπε ο Kalin.

Tocci (Σύμβουλος Borrell): Ξεχάστε τις κυρώσεις στην Τουρκία - Δεν είναι αυτός ο τρόπος να της ασκηθεί πίεση

Τη διαφωνία της με την πολιτική των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και την πρόβλεψη ότι δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου), εξέφρασε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell, Nathalie Tocci.
Σε διαδικτυακή συζήτηση διοργανωμένη από το γραφείο Βρυξελλών του German Marshall Fund of the United States, η κ. Tocci ήταν σαφής: «Ξεχάστε τις κυρώσεις!
Δεν είναι αυτός ο τρόπος να ασκηθεί επιρροή επί της Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι θα εκπλαγεί ιδιαιτέρως αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για κάτι τέτοιο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η διευθύντρια του ιταλικού ινστιτούτου IAI χαρακτήρισε «επικίνδυνη ψευδαίσθηση» την ιδέα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός εκεί έξω – είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Γαλλία, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση – που θα παρέμβει και θα υπερασπιστεί τα ελληνικά και τα κυπριακά συμφέροντα.
Αυτή η ψευδαίσθηση είναι που αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη συνειδητοποίηση ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκύψει είναι μεταξύ των μερών που εμπλέκονται [στη διένεξη]».
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η σύμβουλος του κ.Borrell, είναι «ένα πραγματικό reset των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», μέσω του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης – τον οποίο «αρνείται η Ε.Ε.».
Στην ίδια εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του GMFUS Ian Lesser, ο Michael Lee (SAIS/Johns Hopkins, Bruegel) εξέφρασε κι αυτός σκεπτικισμό για το κατά πόσο οι κυρώσεις ή η προβολή ναυτικής ισχύος μπορούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ε.Ε., ως ένας παίκτης ήπιας ισχύος, «δεν έχει πολλά εργαλεία», ότι «οι κυρώσεις είναι ένα από αυτά» – και ότι η απειλή επιβολής τους ίσως είναι αποτελεσματική.
Ο κ. Lee είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη μπορεί να επιλύσει τις διαφορές των δύο χωρών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καθώς οι ερμηνείες τους των σχετικών διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους.
«Μόνο οι διμερείς διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση του αδιεξόδου», σύμφωνα με την εκτίμησή του.
Οι χώρες της περιοχής «έχουν δείξει στο παρελθόν διάθεση να συνομιλήσουν – αρκεί να μην είναι με το πιστόλι στον κρόταφο», συμπλήρωσε με νόημα.
Με τη σειρά του, ο Gerald Knaus, γνωστός ως αρχιτέκτονας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία «νεκρή».
Πρόσθεσε ότι η «ωμή» αντίδραση – με την «αναστολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» – της Ελλάδας στην «κυνική» απόπειρα του Ρ. Τ. Ερντογάν να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό το Μάρτιο απέδειξε ότι η Τουρκία δεν μπορεί, στην πράξη, να εκβιάσει την Ελλάδα στο μέτωπο αυτό. Ήταν ένα «καταστροφικό λάθος» του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τον κ. Knauss.
Ο ιδρυτής του European Stability Initiative είπε ότι είναι επείγον, ειδικά για την Αθήνα, να υπάρξει μία νέα συνεννόηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση του τεράστιου πληθυσμού προσφύγων (5% του τουρκικού πληθυσμού) που βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος.
«Αυτό είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Αν η ελληνική πλευρά σταματήσει να φοβάται μία επανάληψη μίας τέτοιας απόπειρας μαζικής εισόδου ενορχηστρωμένης από την Τουρκία, τότε θα μειωθεί σημαντικά η νευρικότητα στην Αθήνα», είπε.
Κανείς από τους ομιλητές δεν φάνηκε αισιόδοξος πάντως ότι μεσοπρόθεσμα μπορούν οι ελληνοτουρκικές επαφές να οδηγήσουν σε κάποια ουσιώδη πρόοδο.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενέργεια και ασφάλεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Pompeo - Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας

Η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών M. Pompeo στη χώρα μας.
Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Pompeo στην Ελλάδα.
Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο.
Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις».
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Pompeo θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αυξάνεται σταθερά.
Ο κ. Pompeo αναμένεται ότι θα δώσει έμφαση στη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων ενεργειακής υποδομής που υλοποιούνται στη χώρα μας, ενώ θα υπογράψει και διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.
«Στη Θεσσαλονίκη, θα δείξουμε πώς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, επενδύοντας στο μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ένας πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στους τομείς της ενεργειακής διαφοροποίησης και ανεξαρτησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Κρήτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον κ. Pompeo.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος στάθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Pompeo στη Βάση της Σούδας, λέγοντας ότι αντανακλά την επέκταση της αμυντικής σχέσης μετά την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη αποκλιμάκωσης.
Επιπλέον, είπε ότι ο Pompeo έχει καλωσορίσει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις και την προοπτική της επιστροφής στον διάλογο.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος του ταξιδιού παραμένει η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Τέλος, είπε ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή, ενώ σχετικά με την Τουρκία σχολίασε ότι οι σχέσεις με μια χώρα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις με μια άλλη χώρα.

Η Τουρκία θέτει τους δικούς της όρους

Ο Erdogan επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Erdogan και παρουσία των στρατηγών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκδόθηκε ανακοίνωση που κάνει λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στην στρατικοποίηση των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν ψηφίσματα του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα νησιά ως δικαιολογία, βρίσκεται εκεί και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ελληνική λίμνη, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της διπλωματίας. Θα ακολουθήσουμε μια πιο μετριοπαθή πολιτική.
Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξηγήσουμε πως έχουμε δίκιο και θα το κάνουμε με κάθε αφορμή».

Πέτσας: Δεν έχει τεθεί αποστρατιωτικοποίησης

Τα περί αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών απορρίπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.
Είναι ξεκάθαρο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM.
Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνηση του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν.
Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ.
Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιά, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το ’75 στα μικρασιατικά παράλια.
Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του ’95.
Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας.
Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Daily Sabah: Γελάει... ο κόσμος με το σχέδιο - χάρτη της Σεβίλλης που παρουσιάζει η Ελλάδα

Η συζήτηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με την κυριαχία στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Και είναι αναμφισβήτητο, όπως αναφέρει η Daily Sabah, ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πυροδότησε την ασφάλεια στις κρίσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αθήνα πάντα προσπαθούσε να διαταράξει την ισορροπία που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 προς όφελός της, προπαγανδίζει η Daily Sabah.
Για παράδειγμα, το 1936, αύξησε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια, που αρχικά ορίστηκαν στα 3 μίλια (4,82 χιλιόμετρα) από τη συνθήκη.
Η de facto κατάσταση που δημιούργησε αγνοήθηκε από την Άγκυρα λόγω της θετικής στάσης που κυριαρχούσε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή.
Το 1974-76, το 1986 και το 1996, η Ελλάδα προσπάθησε επανειλημμένα να δημιουργήσει νέες de facto καταστάσεις.
Η Αθήνα μίλησε επίσης για την αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 μίλια πρόσφατα.
Οι ειδικοί της Ασφάλειας λένε ότι η Ελλάδα, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, θα αυξήσει παράλληλα και το μέγεθος των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σήμερα αντιπροσωπεύουν το 40% του Αιγαίου, στο 70%.
Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα έχει έλεγχο σε κάτω του 10% του Αιγαίου.
Επιπλέον, αυτή η άνιση εξίσωση στο Αιγαίο, που εκτείνεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, προκαλεί επίσης προβλήματα στη Μεσόγειο, όπου συνδέεται η ενδοχώρα.
Τότε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της Μεσογείου, η Τουρκία, θα αποκοπεί από τη θάλασσα.
Η Ελλάδα έχει βασίσει τη ρητορική της σε μια μελέτη που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Ο χάρτης, που εκπονήθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ως στόχο την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, ο χάρτης απορρίφθηκε από την Άγκυρα, καθώς τα δηλωμένα ηπειρωτικά εδάφη παραβίαζαν τα δικαιώματα της ΑΟΖ.
Στον χάρτη, η ελληνική υφαλοκρηπίδα υπολογίστηκε με βάση τα ελληνικά νησιά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, ακόμη και μέρη που μπορούν να περιγραφούν ως βραχώδη, 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, φαίνεται να καθορίζουν επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας, αν και απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Τουρκίας.
Ξεκινώντας από το νησί Καστελόριζο ​​(Megisti-Meis), οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζονται νότια στο κέντρο της Μεσογείου, αποκλείοντας την Τουρκία από κάποιο σημείο εξόδου προς τη Μεσόγειο, εκτός από τον Κόλπο της Αττάλειας.
Το σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι οι Βρυξέλλες θα υιοθετήσουν μια προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» στην Τουρκία στην περιοχή μπορεί να ενθάρρυναν την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί τον χάρτη της Σεβίλλης προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παίρνουν στα σοβαρά το ελληνικό σχέδιο.
Ο καθηγητής Michaël Tanchum του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία, σε ένα άρθρο για το περιοδικό Foreign Policy, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ευρύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία.
Διαφορετικά, η διαμάχη θα είναι αναπόφευκτη.
Μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ανέφερε: «Όσον αφορά το νομικό καθεστώς του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι έχει νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί το χάρτη της Σεβίλλης ως νομικά δεσμευτικό έγγραφο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος σε 12 μίλια από 6 μίλια, εκτός από τους ισχυρισμούς του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα πρέπει πραγματικά να ηρεμήσει, αναφέρει η Daily Sabah.
Εξάλλου, λέγοντας ότι θα εγκαταλείψει την «παθητική» εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα εδώ και δεκαετίες, ο πρωθυπουργός μπορεί να χάσει μερικά νησιά (για παράδειγμα, 12 από αυτά - τα Δωδεκάνησα) που κατέχει στο Αιγαίο προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης