Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική - Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα - Επτά ακόμη θάνατοι, στους 376 συνολικά

tags :
Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Αττική - Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα -  Επτά ακόμη θάνατοι, στους 376 συνολικά
Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική – Σε εφαρμογή από σήμερα (26/9) τα νέα μέτρα
(Upd) Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα βρίσκονται σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα στην Αττική, η εφαρμογή των οποίων ξεκίνησε στις 5 το πρωί του Σαββάτου 26/9 και αποσκοπούν κυρίως στον περιορισμό του συνωστισμού στις πλατείες από άτομα νεαρής ηλικίας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού στο λεκανοπέδιο με εντατικούς διαγνωστικούς ελέγχους και να αποφευχθεί ένα νέο lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία.
Ωστόσο,  με τον χρόνο να "τρέχει" και τη λήψη νέων μέτρων να εξαρτάται από την πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, τα δύο βασικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προτού φτάσει, εφόσον χρειαστεί,  στην επιβολή ενός lockdown, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η καθολική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους  και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών.
Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι και ο έλεγχος της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί.


Αυξάνονται οι νεκροί - Συνολικά στους 376

Ολοένα και ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν μερικές ώρες μετά τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ακόμη  επτά άνθρωποι, ενώ το τελευταίο θύμα είναι ένας ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο “Μποδοσάκειο” νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας, και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι έχασε τη ζωή της  μια 80χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και ένας 61χρονος άνδρας Αφγανικής καταγωγής, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 14 Σεπτεμβρίου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κι ένας 83χρονος που κατέληξε επίσης στον Ευαγγελισμό..
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται στους 376. 

Στα 315 τα νέα κρούσματα, τα 163 στην Αττική - 68 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (26/9/2020) 315 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα 315 κρούσματα τα 165 εντοπίζονται στην Αττική.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Εξ αυτών 2783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Στους 68 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 376 νεκρούς συνολικά στη χώρα. 140 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά


O χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Που εντοπίστηκαν τα 315 κρούσματα στις 26/9

– 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
Image
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.269.055 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 8879 δείγματα.
Image


Κλείνουν τα μεσάνυχτα περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ.
Η νέα απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Έτσι,  μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, περιορίζεται η  λειτουργία καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική, μέτρο από το οποίο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο.
Στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.
Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο 26/9  λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

«Πρεμιέρα» της ειδικής πλατφόρμας με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα.
Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.
Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.
Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.
Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).

Χαρδαλιάς: Βάζουμε τον ιό σε καραντίνα - Το lockdown είναι η τελευταία λύση

«Το lockdown είναι η τελευταία λύση και θα γίνει μόνο αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για την ανάσχεση της διασποράς του ιού» , δηλώνει ο υφυπουργός Πολίτικής Προστασίας , Ν. Χαρδαλιάς,  τονίζοντας πως «αν όλοι φορούσαμε μάσκες για 14 ημέρες, θα είχαμε εξαφανίσει τον κορωνοϊό».
Ο σκοπός της όλης προσπάθειάς μας, όπως αναφέρει κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews», «είναι να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πολλώ δε μάλλον ένα νέο  lockdown» και «ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να εφαρμόσουμε όλοι, με συνέπεια, τα υφιστάμενα μέτρα».
Όπως εξηγεί, «εάν όλοι μας φοράμε μάσκα, κρατάμε τις αποστάσεις και είμαστε προσεκτικοί στο θέμα της υγιεινής των χεριών, δημιουργούμε ασπίδα απέναντι στον ιό- βάζουμε τον ιό σε lockdown αντί να μπαίνουμε εμείς».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το στοίχημα είναι η υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού και η αποφυγή οικονομικού μαρασμού, σημειώνοντας πως πρόκειται για δύσκολη εξίσωση, ενώ η απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.
Για τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς αφού αναφέρει ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας το κλείσιμό τους ήταν αναγκαίο,  υπογραμμίζει πως τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα που παρουσιάζει πιο αργή εξάπλωση και πλέον «έχουμε εν τω μεταξύ αναπτύξει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε  για τον κατά το δυνατό περιορισμό της διασποράς, έχουμε εκπαιδευτεί , ξέρουμε πως πρέπει να ενεργήσουμε. Και αυτό κάναμε με τα σχολεία.
Κανονική λειτουργία, επιστροφή των παιδιών στον φυσικό τους χώρο, με συγκεκριμένους όμως κανόνες και μέτρα αυτοπροστασίας».
Κατά τον ίδιο, είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός των σχολικών μονάδων που έκλεισαν λόγω κρούσματος και σε σύνολο 79.574 τμημάτων σε όλη τη χώρα,  το ποσοστό τμημάτων σε αναστολή ανέρχεται σε 0,09%.   
Σημειώνει δε, πως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι τυχαία, αλλά και πως αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός ο περιορισμός του ωραρίου για να τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ελήφθησαν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.
Σχολιάζοντας την άποψη των «αρνητών» της μάσκας στη διάρκεια της καραντίνας που ισχυριζόντουσαν ότι μετανάστες και πρόσφυγες  δεν υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους και σε υποχρέωση αποστολής  sms, έκανε λόγο για αστειότητες και ξεκαθάρισε ότι είναι αυτονόητο πως «και οι έλεγχοι αφορούν τους πάντες.
Ας μη στοχοποιούν, λοιπόν, ορισμένοι συγκεκριμένες ομάδες για να καλύψουν τη δική τους ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά».
 
Πέτσας: Θα δώσουμε όλοι μαζί μια μεγάλη μάχη

Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να μην ξεφύγει η κατάσταση, ανέφερε ο  Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Στ. Πέτσας, κάνοντας αναφορά στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ο ίδιος μιλώντας στον  ΣΚΑΪ έκανε έκκληση στους πολίτες να στηρίζουν τα μέτρα, ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει το εισόδημα όλων όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία για όσο χρειαστεί.
Όπως είπε, «θα δώσουμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη μάχη τους επόμενους μήνες για να κρατήσουμε τον κορωνοϊό σε επίπεδα διαχειρίσιμα.
Να μην ξεφύγει, γιατί τότε και ο κόσμος της εργασίας, αλλά συνακόλουθα και κάθε νοικοκυριό θα δοκιμαστεί πάρα πολύ.
Για να μην δοκιμαστεί, λοιπόν, ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα.
Έχουμε  πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Ας τη βελτιώσουμε.
Σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε το εισόδημα όσων έχουν πληγεί από την κρίση για όσο χρόνο χρειαστεί».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο φόρο προκειμένου να γίνονται τεστ στα σχολεία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν πρώτον, δεν υπάρχει κανένας φόρος.
Δεύτερον, υπάρχει μια αγωνία στους γονείς όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ότι θα πρέπει να γίνεται, ενδεχομένως, τεστ για τον κορωνοϊό σε κάποια τακτά διαστήματα.
Αυτό που μπορεί να μας διευκολύνει πάρα πολύ για να μην έχουμε σοβαρή επιβάρυνση για το Κράτος και τον πολίτη, είναι τα rapid test.
Η Ελλάδα έχει κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε πάρει και έχουμε δοκιμάσει τις πρώτες παρτίδες.
Είναι απόλυτα αξιόπιστο και το rapid test και σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη χρήση του, καθώς άλλες 800.000 από αυτά τα τεστ έρχονται τις επόμενες ημέρες».

Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ): Τήρηση των μέτρων για να αποφύγουμε «κόκκινο συναγερμό» και «lockdown»

«Μια περαιτέρω αύξηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών θα οδηγήσει σε νέα, αυστηρότερα μέτρα», τονίζει ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, καλώντας όλους σε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό» και τον δύσκολο δρόμο του «lockdown».
Ο κ. Δημόπουλος  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Όπως αναφέρει «η επιδημιολογική εικόνα της λοίμωξης COVID-19 τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και κυρίως σε περιοχές όπου παρατηρείται εκσεσημασμένη συρροή κρουσμάτων, όπως στην Αττική.
Για να αποφύγουμε τον «κόκκινο συναγερμό» πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας στις νέες συνθήκες και με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα αποτροπής της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, «μια περαιτέρω αύξηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών θα οδηγήσει σε νέα, αυστηρότερα μέτρα» και αυτά «μπορεί να συνίστανται σε περιορισμούς των καθημερινών μετακινήσεων, όσον αφορά τόσο σε γεωγραφικούς, όσο και σε χρονικούς περιορισμούς, υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, κυρίως στις περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη συρροή κρουσμάτων και διασωληνωμένων, όπως στην Αττική».
«Η λήψη των μέτρων καθορίζεται από την εκάστοτε επιδημιολογική πορεία της λοίμωξης COVID-19 σε κάθε περιοχή ξεχωριστά», προσθέτει.
Ακόμη, ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέο «lockdown»,  αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το "lockdown" αποτελεί ένα οριζόντιο μέτρο με πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.
Επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά «εύκολος δρόμος».
Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελεί πρόκληση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε βάθος χρόνου».
Κατά τον ίδιο, είναι  «σαφές ότι η πραγματική πρόκληση έγκειται στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε η τήρηση των μέτρων προστασίας να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινής ρουτίνας.
Η συνεχής ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι απαραίτητη με τη χρήση όλων των μέσων επικοινωνίας και από όλους τους φορείς, επιστήμονες, πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος.
Η εκπαίδευση των νεότερων ηλικιών, παιδιών και νεαρών ενηλίκων, μέσω του σχολείου και του πανεπιστημίου είναι καθοριστικής σημασίας».
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  πως οι παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 είναι εντατικές και η διεθνής κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα, 27 εμβόλια αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1.
Από αυτά, προσθέτει, 14 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ 11 εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
«Τα πρώτα σαφή αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από τις τρέχουσες κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί έως τον Ιανουάριο του 2021, ωστόσο θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες για να υπάρξει ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο» σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
Ακόμη, επισημαίνει ότι «προβληματισμό προκαλεί η συνέργεια της εποχικής γρίπης με τον κορωνοϊό, κυρίως όσον αφορά την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με τις εφεδρείες του εθνικού συστήματος υγείας».
Ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει όμως ότι «εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και σωματικής απομάκρυνσης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού που θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να έχουμε φέτος λιγότερα περιστατικά γρίπης ή/και να μην υπάρχει μεγάλη συρροή κρουσμάτων».
«Στο Νότιο Ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αμερική, έχει παρατηρηθεί χαμηλή ενεργότητα της εποχικής γρίπης.
Ελπίζουμε ότι αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί και στο Βόρειο Ημισφαίριο», προσθέτει και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση».

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης