Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: H Amy Coney Barrett υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Τι ακολουθεί

Trump: H Amy Coney Barrett υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Τι ακολουθεί
Η προεδρική επιλογή αναμένεται να επικυρωθεί γρήγορα από τη Γερουσία
H 48χρονη Amy Coney Barrett είναι η εκλεκτή του  Αμερικανού προέδρου , D. Trump, για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο D. Trump, επιιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε το Σάββατο 26/9 (σήμερα, μεσάνυχτα Κυριακής 27/9, ώρα Ελλάδας) την Amy Coney Barrett ως την υποψήφιά του για να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά το θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, εδραιώνοντας με αυτή του την επιλογή περισσότερο τον συντηρητισμό σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.
«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τους κήπους του Λευκού Οίκου, προβλέποντας μια «ταχεία» έγκριση της υποψηφιότητας Barrett από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία.
Η προεδρική επιλογή αναμένεται να επικυρωθεί γρήγορα από τη Γερουσία.
Οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου και η ψηφοφορία αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την εκλεκτή του Trump, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε ο Trump, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα.
«Θα είσαι φανταστική», είπε, απευθυνόμενος στην συντηρητική δικαστίνα Barrett, που στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, η οποία με τη σειρά της είπε «αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», αποτίοντας φόρο τιμής στην Ruth Bader Ginsburg που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών και την οποία θα αντικαταστήσει.
Η Barrett, μια 48χρονη Καθολική, ορίστηκε από τον Trump στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της, ενώ είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Antonin Scalia, ο οποίος πέθανε το 2016.
Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.
Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης του δικαίωματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Barrett μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.  
 
Τα επόμενα βήματα

Η δικαστίνα του ομοσπονδιακού εφετείου Barrett θα αντιμετωπίσει μια σειρά άτυπων και επίσημων συνεδριάσεων στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και καλείται να εγκρίνει τον ισόβιο ρόλο της στο ανώτερο ομοσπονδιακό Σώμα στις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να επικυρωθεί ο διορισμός της Barrett πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αφήνοντας έτσι ι λίγο χρόνο στη Γερουσία να εκπληρώσει το ρόλο της και να επικυρώσει την νέα δικαστίνα στην ένατη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αναλυτικά η διαδικασίας που θα ακολουθηθεί:

- Άτυπες συνεδριάσεις στο Καπιτώλιο

Η Barrett  ήδη από την Τρίτη 29/9 αναμένεται να ξεκινήσει άτυπες συναντήσεις με γερουσιαστές στο Καπιτώλιο, ξεκινώντας με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Mitch McConnell.
Αυτή η διαδικασία προκάλεσε διαμάχη το 2017 όταν ο γερουσιαστής Richard Blumenthal αποκάλυψε ότι ο τότε υποψήφιος του Trump- σήμερα δικαστής Neil Gorsuch, χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικά» επικριτικά σχόλια του Τραμπ για τη δικαστική εξουσία.
 
- Η δράση μεταφέρεται στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υπό την προεδρία του στενού συμμάχου του Trump, γερουσιαστή Lindsey Graham, είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ιστορικού και των προσόντων οποιουδήποτε/οποιασδήποτε υποψηφίου.
Η Barrett  θα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό της, την επαγγελματική της σταδιοδρομία και τα οικονομικά της, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια ακρόαση και τέλος ψηφοφορία της Επιτροπής για να σταλεί η διαδικασία στην ολομέλεια της Γερουσίας.

 - Έρευνες FBI και ABA

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) θα ολοκληρώσει τη δική του έρευνα και θα κοινοποιήσει τα πορίσματά του στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων. Ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος (ABA), ένας εθνικός σύλλογος ακομμάτιστων δικηγόρων, θα αξιολογήσει επίσης την υποψηφιότητα Μπάρετ και εάν έχει τα προσόντα για για την πλήρωση της έδρας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
-Δημόσιες ακροάσεις
Οι δημόσιες ακροάσεις της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, οι οποίες διαρκούν αρκετές ημέρες, είναι ένα πολυαναμενόμενο γεγονός για κάθε υποψήφιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό ακούει τον/την υποψήφιο/α να απαντά σε ερωτήσεις γερουσιαστών, που συνήθως σχετίζονται με τη δικαστική φιλοσοφία και τις απόψεις του/της σε κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση.

-Ψηφοφορία της Γερουσίας

Μια απλή πλειοψηφία των 100 μελών πρέπει να ψηφίσει για την επικύρωση, κάτι που φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47 και μόνο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν αντιταχθεί δημοσίως στην προσπάθεια Trump να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης