Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε τιμές… εκποίησης εισηγμένες αλλά οι επενδυτές ρευστοποιούν – Τι συμβαίνει

Σε τιμές… εκποίησης εισηγμένες αλλά οι επενδυτές ρευστοποιούν – Τι συμβαίνει
Πολλά στελέχη της αγοράς αναρωτιούνται γιατί «εκτελούνται» έτσι κάποιες μετοχές την ώρα που έχουν δημοσιεύσει πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου
Ο ένας μετά τον άλλο επενδυτής φεύγει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο βυθίζοντάς το και πάλι στη μιζέρια και την απαξίωση.
Οι «αρμόδιοι» παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις μη μπορώντας ή και αδυνατώντας να κάνουν κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πολλές μετοχές έχουν μεγάλους πωλητές και ο όγκος δε μπορεί να απορροφηθεί λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας.
Η αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και η εμφάνιση ενός ισχυρού πωλητή οδηγεί τη μετοχή σε μεγάλες απώλειες.
Ούτε τα θεμελιώδη μπορούν όμως να αποτελέσουν αντίβαρο σε πολλές περιπτώσεις.
Πολλά στελέχη της αγοράς αναρωτιούνται γιατί «εκτελούνται» έτσι κάποιες μετοχές την ώρα που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου και τα οποία δείχνουν από τη μία την επίδραση του Covid-19 και του lockdown, αλλά και από την άλλη πως παρά τις κακουχίες η εισηγμένη εξακολουθεί να βγάζει κέρδη και να έχει ισχυρό ισολογισμό.
Στις αποτιμήσεις που βρίσκονται πολλές μετοχές, η ύπαρξη κερδοφορίας είναι αρκετά σημαντική για να αναδείξει από μόνη της την ελκυστικότητα της αποτίμησης.
Όμως υπάρχουν και κάποιες εισηγμένες που τα αποτελέσματα δείχνουν πως η αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχεία (ακόμα και αν γίνει βίαιη και φθηνή εκποίηση) είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την τιμή που δείχνει το ταμπλό.
Χρηματιστηριακά στελέχη απορούν και σημειώνουν πως την ίδια ώρα που εκποιούνται εταιρείες στο ταμπλό, πραγματικά φθηνές, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση, χωρίς σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ή προοπτικές και με μεγάλες ζημιές εδώ και χρόνια και όχι μόνο τώρα λόγω της πανδημίας.
Παρά τις συστάσεις πολλών επαγγελματιών του χώρου για στροφή σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη, αντοχές στην κρίση και μερισματική απόδοση, λίγοι είναι οι επενδυτές που τοποθετούνται στην παρούσα χρονική περίοδο.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ανησυχίες για ένα νέο lockdown, παρά τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα το οποία επηρεάζει την εγχώρια αγορά εδώ και μήνες.
Έτσι περνάνε «απαρατήρητα» αποτελέσματα εξαμήνου, όπως αυτά της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ ή ακόμα και της AS Company.
Και οι τρεις μετοχές είχαν μεγάλους πωλητές το προηγούμενο διάστημα και κάποιες συνεχίζουν να έχουν αφού δεν έχει βρεθεί αγοραστής ικανός να απορροφήσει όλη την προσφορά.
Στην περίπτωση της AS Company οι πληροφορίες αναφέρουν ύπαρξη πωλητή με 200 χιλ. τεμάχια.
Ο τίτλος υποχωρεί 37% από την αρχή του έτους και η αποτίμηση έχει υποχωρήσει στα 23 εκατ. ευρώ.
Όμως η εταιρεία στα αποτελέσματα εξαμήνου φαίνεται πως έχει ταμειακά διαθέσιμα και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 15,9 εκατ. ευρώ ενώ όλες κι όλες οι υποχρεώσεις δε ξεπερνούν τα 3,7 εκατ. ευρώ.
Υπήρχαν απαιτήσεις 8,5 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να αναφέρει πως οι πελάτες είναι ισχυροί και δεν τίθεται θέμα επισφαλειών.
Υπήρχαν αποθέματα 4,3 εκατ. ευρώ και ενσώματα πάγια 4,9 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι υψηλότερα της αποτίμησης ακόμα και αν υπολογιστεί σε αυτό το ποσό σημαντικό ύψος απομειώσεων ή χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία παρά το lockdown έδωσε κέρδη 352 χιλ. ευρώ από 1,7 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, η ύπαρξη ξένων πωλητών έχει οδηγήσει την αποτίμηση της μετοχής στα 140 εκατ. ευρώ περίπου με τις απώλειες από την αρχή του έτους να είναι στο 20%.
Σε πρώτη ανάγνωση τα έχει πάει καλύτερα από την αγορά, αλλά η ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων 84 εκατ. ευρώ και η απουσία τραπεζικού δανεισμού, ουσιαστικά οδηγεί σε μία αποτίμηση 56 εκατ. ευρώ.
Οι ενσώματες ακινητοποιήσεις είναι στα 64 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις στα 66 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον τα κέρδη μπορεί να μειώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ αλλά με την τρέχουσα αποτίμηση και χωρίς το ταμείο η μετοχή είναι ελκυστικά αποτιμημένη.     
Τα ίδια θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί και για την ΕΥΔΑΠ η οποία το τελευταίο διάστημα υποχώρησε 10% λόγω μεγάλων πωλήσεων από εγχώριο επενδυτή.
Μοναδικός «πονοκέφαλος» για τους επενδυτές η απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση.
Θα επιδιώξει «αφαίμαξη» του ταμείο για να συμφωνηθεί η τιμή του αδιύλιστου ύδατος, ή θα κοιτάξει την εταιρεία με φιλοπενδυτική διάθεση και θα προτιμήσει να πάρει τα χρήματα μέσω μερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου.
Λόγω της συμπεριφοράς των επενδυτών και της απουσίας νέων, οδηγούμαστε στο να αποχωρούν εταιρείες από το ΧΑ με τους μεγαλομετόχους να μη βάζουν δικά τους κεφάλαια και να αγοράζουν τις μετοχές από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης