Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο σίριαλ με αδήλωτα αναδρομικά από συνταξιούχους – Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 42.000 φορολογούμενοι

Νέο σίριαλ με αδήλωτα αναδρομικά από συνταξιούχους – Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 42.000 φορολογούμενοι
Άμεσο ήταν το καμπανάκι στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, η οποία μετά από διασταυρώσεις ανακάλυψε ότι τα αναδρομικά ποσά που δεν δηλώθηκαν ανέρχονται κατά μέσο όρο στα  10.000 ευρώ
Με την «μαύρη οικονομία» στην Ελλάδα να είναι από τις υψηλότερες και να φθάνει με βάση την έκθεση του ΔΝΤ (για το άρθρο 4) στο 30% του ΑΕΠ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξαπολύει νέο κυνηγητό σε συνταξιούχους φορολογούμενους που δεν δήλωσαν αναδρομικά ποσά από συντάξεις. Πρόκειται για 42.000 υπόχρεους οι οποίοι ενώ εισέπραξαν αναδρομικά ποσά στο έτος 2014 δεν τα δήλωσαν όπως όφειλαν στη φορολογική δήλωση του 2015.
Άμεσο ήταν το καμπανάκι στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, η οποία μετά από διασταυρώσεις ανακάλυψε ότι τα αναδρομικά ποσά που δεν δηλώθηκαν ανέρχονται κατά μέσο όρο στα  10.000 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 5 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν εισοδήματα 120.000 ευρώ ο καθένας.

Για να αποφευχθεί το περσινό φιάσκο με την φορολόγηση των αναδρομικών η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ειδοποιητήρια τα οποία θα στείλει στους συνταξιούχους έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Οι 42.000 φορολογούμενοι  με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι  τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Πάντως θα πληρώσουν αφενός τους φόρους που προκύπτουν από τα αναδρομικά που ξέχασαν να δηλώσουν, την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Όσοι εξ αυτών έχουν διαφορετική άποψη θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την εφορία τους  προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι έχουν ενεργήσει σωστά και δεν έχουν εκκρεμότητες.
Στα τέλη του επόμενου μήνα θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό του καθένα φορολογούμενου.
Όσοι δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της εφορία, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα στον καταλογισμό του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διασταύρωση είχε πραγματοποιηθεί και για αναδρομικά του 2013 όπου είχαν εντοπιστεί περίπου 70.000 συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά.
Μάλιστα οι ανωτέρω συνταξιούχοι  έχουν προθεσμία έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι  τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς είχαν υποβάλλει κανονικά τροποποιητικές δηλώσεις και από λάθος της Εφορίας τους καταλογίστηκαν φόροι που είχαν ήδη πληρώσει. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:

- Να ακυρώσουν τους φόρους, τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις εφορίες εφόσον είχαν υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013.

 - Να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων. Τα ποσά αυτά με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Σημειώνεται ότι η αίτηση και τα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.
Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης