Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος από την αποκάλυψη των NYT ότι ο Trump πλήρωσε μόλις 750 δολ. σε φόρους το 2016 - Fake news, απαντά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Σάλος από την αποκάλυψη των NYT ότι ο Trump πλήρωσε μόλις 750 δολ. σε φόρους το 2016 - Fake news, απαντά ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους New York Times, o Trump δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των New York Times για τους φόρους που κατέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump το 2016, ύψους 750 δισ. δολ. με τον ίδιο να διαψεύδει, κάνοντας λόγο για fake news.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα, ο Trump κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016, τη χρονιά κατά την οποία εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, και κατόπιν άλλα τόσα το 2017.
«Δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια των 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια, κατά κύριο λόγο διότι δήλωσε περισσότερες ζημίες παρά κέρδη», τόνισε η αμερικανική εφημερίδα.
Οι φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα των ακινήτων που έγινε πρόεδρος και θα διεκδικήσει την επανεκλογή του την 3η Νοεμβρίου βρίσκονται στην καρδιά μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης, καθώς ο Trump αρνείται να τις δώσει στη δημοσιότητα, ερχόμενος σε ρήξη με την πολιτική παράδοση δεκαετιών στις ΗΠΑ.
«Οι Νew York Times εξασφάλισαν φορολογικές δηλώσεις 20 και πλέον ετών τόσο του Trump όσο και των εκατοντάδων εταιρειών που συγκροτούν τον επιχειρηματικό οργανισμό του, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών για τα δύο πρώτα χρόνια του στην εξουσία.
Δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές δηλώσεις του ή τα ατομικά του εισοδήματα το 2018 ή το 2019», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υπόσχεται νέες αποκαλύψεις τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρότι ο Trump είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του.
Κατά την αμερικανική εφημερίδα, ο μεγιστάνας δήλωσε ζημία 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018, παρά το ότι είχε έσοδα 434,9 εκατομμυρίων εκείνη τη χρονιά.

Tα βασικά ευρήματα της έρευνας των New York Times

- Ο Trump δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τα 11 από τα 18 χρόνια που εξέτασαν οι NYT.
 Το 2017, αφού έγινε πρόεδρος, ο φορολογικός του λογαριασμός ανήλθε σε μόλις 750 δολ.
- Έχει μειώσει τον φορολογικό του λογαριασμό με αμφιλεγόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επιστροφής φόρου 72,9 εκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων.
- Πολλές από τις επιχειρήσεις του, όπως τα γήπεδα του γκολφ, αναφέρουν ότι χάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά - απώλειες που τον βοήθησαν να μειώσει τους φόρους του.
- Η οικονομική πίεση σε αυτόν αυξάνεται καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που προσωπικά εγγυήθηκε, λήγουν σύντομα.
- Ακόμα και όταν δηλώνει ζημιές, καταφέρνει και απολαμβάνει έναν πλούσιο τρόπο ζωής, λαμβάνοντας φορολογικές εκπτώσεις σε αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν προσωπικά έξοδα, όπως κατοικίες, αεροσκάφη και κομμωτήρια.
-  Η Ivanka Trump, ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος του Οργανισμού Τrump, φαίνεται να είχε λάβει «συμβουλευτικές αμοιβές» που βοήθησαν επίσης στη μείωση του φορολογικού λογαριασμού της οικογένειας.
- Ως πρόεδρος, έχει λάβει περισσότερα χρήματα από ξένες πηγές και ομάδες συμφερόντων των ΗΠΑ από ό, τι έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.
Τα αρχεία δεν αποκαλύπτουν συνδέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί.

Fake news καταγγέλλει ο Trump

Αντιδρώντας, ο Trump έκανε λόγο, όπως συνηθίζει σε περιπτώσεις τέτοιων δημοσιευμάτων, για «fake news», «ψευδείς ειδήσεις».
Πρόκειται για «απόλυτα ψευδείς ειδήσεις», για στοιχεία «κατασκευασμένα», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.
«Πλήρωσα πολλά, και πλήρωσα επίσης φόρους εισοδήματος σε επίπεδο πολιτείας, η πολιτεία της Νέας Υόρκης φορολογεί πολύ», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, ο Donald Trump, ο οποίος προβάλλει στην προεκλογική εκστρατεία την περιουσία του ως μεγάλο του πολιτικό προσόν — αν και ο οικογενειακός του όμιλος ουδέποτε εισήχθη στο χρηματιστήριο —, αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και δίνει δικαστική μάχη για να αποφύγει το ενδεχόμενο να αποκαλυφθούν.
Η παντελής έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνεχίζει να δίνει τροφή στη σεναριολογία για την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφέροντος.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Trump υπόκειται σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες.
Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο Aμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, πάντα κατά την εφημερίδα.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης