Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διακόπουλος (τ. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας): Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο

Διακόπουλος (τ. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας): Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο
Η Τουρκία ακολουθεί την «διπλωματία του πειθαναγκασμού» (coercion diplomacy) που έχει σκοπό να πιέσει την Ελλάδα ή και να την εξωθήσει σε μία στρατιωτικής μορφής αντίδραση
Η διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης του Αυγούστου είχε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, καθώς ανέδειξε την επιθετικότητα της Αγκυρας και οδήγησε σε μία σειρά από σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, αναφέρει στην «Καθημερινή» ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Στόχος της Τουρκίας, λέει, ήταν, όπως και σε κάθε περίπτωση από το 1973, η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολουθεί την «διπλωματία του πειθαναγκασμού» (coercion diplomacy) που έχει σκοπό να πιέσει την Ελλάδα ή και να την εξωθήσει σε μία στρατιωτικής μορφής αντίδραση.
Η πρόκληση θερμού επεισοδίου με «ευθύνη» της χώρας μας αποτελεί έναν από τους στόχους της τουρκικής στρατηγικής.
Αυτό άλλωστε φάνηκε καθαρά και από τις δηλώσεις Erdogan μετά την έκδοση ελληνικής Νavtex για ασκήσεις στην περιοχή, αλλά και από το ρεπορτάζ της Die Welt.
Και τούτο διότι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα μετά πάνω από 10 χρόνια κρίσης, που δεν είχε εκσυγχρονίσει με νέα όπλα τις Ενοπλες Δυνάμεις, ήταν τελείως αδύναμη.
Στην πράξη βέβαια αποδείχθηκαν λάθος οι υπολογισμοί της Τουρκίας και σε αυτό το πεδίο.
Η απόδοση των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν υποδειγματική και αξιοθαύμαστη.
Στο τακτικό επίπεδο είχαμε πολλές και αλλεπάλληλες μικρές ή μεγαλύτερες επιτυχίες, όπως π.χ. η καθήλωση των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, από τα ελικόπτερα του Π.Ν., ή οι πτήσεις των αεροσκαφών μας από και προς την Κύπρο.
Το γεγονός και μόνον ότι ο στόλος μας αναπτύχθηκε επιτυχώς για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, είναι από μόνο του ένα μεγάλο επίτευγμα και μια απόδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ε.Δ.!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης