Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Ποια νέα μέτρα αποφασίζονται στα τέλη εβδομάδας, στους 383 οι νεκροί

Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Ποια νέα μέτρα αποφασίζονται στα τέλη εβδομάδας, στους 383 οι νεκροί
Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες - Φοβούνται εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, μια και στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να φανεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 21/9 για την αναχαίτιση του ιού απέδωσαν ή αν θα πρέπει να ληφθούν νέα.
Μέχρι στιγμής πάντως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.
Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει μια περιοχή με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που φαίνεται άλλωστε τόσο από τα θετικά περιστατικά που εντοπίζονται σε γειτονιές της Αθήνας από τα rapid test που διενεργούνται όσο και από τις καθημερινές ενημερώσεις όπου στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται πολύ περισσότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας.
Οι ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εικόνες συνωστισμού και συναθροίσεων, κυρίως νέων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε υπερεστίες μετάδοσης του ιού καθώς και ότι έχουν συμβάλει στη διασπορά του στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι αρκετά εφόσον αυτά τηρηθούν επαρκώς και σωστά, αν και τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να πέσουν και άλλα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, εφόσον η επιδημία δεν δείξει σημάδια ύφεσης.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η καθολική επιβολή χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ από τις 22:00 το βράδυ, δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από ότι ισχύει σήμερα.
Την κατάσταση αναμένεται να αξιολογήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη σημερινή, προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ.Υγείας, αν και από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως η επιβολή lockdown είναι η ύστατη επιλογή και εφόσον δεν αποδώσουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα
Αναφέρεται μάλιστα ότι το lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό.

Κορωνοϊός: 269 νέα κρούσματα- 4 νέοι θάνατοι- 73 διασωληνωμένοι

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 269, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 17.707 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 55,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 383 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73 (76,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image
Image
Από το σύνολο των 17.707 κρουσμάτων, 2.837 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7.349 (41,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Πέτσας: Δύσκολη η μάχη με τον κορωνοϊό, μπορούμε να την κερδίσουμε

Τη θέση ότι η μάχη με τον κορωνοϊό είναι δύσκολη αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία σημειώνει έξαρση σε πολλές χώρες.
Η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει σταθεροποίηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού.
Στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, επισημάνθηκε ότι η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει πως η πατρίδα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων.
Αυτό φαίνεται για παράδειγμα και από τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται παγκοσμίως για τον κορονοϊό.
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είχε 2.995 νέα κρούσματα κορονοϊού και 8 θανάτους, το Βέλγιο 1.827 κρούσματα και 5 θανάτους, η Πορτογαλία 665 κρούσματα και 9 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 218 κρούσματα και 3 θανάτους.
Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση και προσπάθεια βελτίωσής της.
Όπως η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά, έτσι και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό είναι δυναμική.
Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.
Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες - κυρίως αλλοδαπούς - που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία.
Ήδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ' αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες COVID - 19 μέσα σε λίγες μέρες.
Έτσι, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Επιπλέον προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Γώγος: Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού – Δεν είναι άτρωτοι οι νέοι

Τη θέση ότι ο συνωστισμός στις πλατείες ενέχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθεί σε υπερεστία μετάδοσης του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης.
«Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις» υποστήριξε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα.
«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα» είπε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας σχετικά με τον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί.
«Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη  και σε μικρή ηλικία.
Δεν είναι τελείως άτρωτοι.
Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας.
Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως».
Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι»
«Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000.
Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα.
 Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος ανέφερε πως από 15 Οκτωβρίου πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να εμβολιάζεται για την γρίπη. 

Σύψας: Να τηρήσουμε τα μέτρα – Δεν υπάρχει εισήγηση για περιορισμό των 65 ετών και άνω

Την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε.
Είναι εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα.
Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα.
Κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας.
Κληθείς να σχολιάσει το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, ο κ.Σύψας υποστήριξε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ».
«Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά οι νέοι.
 Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική.
Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει.
Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία.
Είναι άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» υποστήριξε ο κ.Σύψας, τονίζοντας ότι η ηλικιακή ομάδα που προηγείται στα κρούσματα αυτό το διάστημα είναι η ομάδα 18-40 ετών.
«Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε ο κ.Σύψας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό.
Σε ότι αφορά στις καταλήψεις στα σχολεία, επισήμανε, ότι «είναι παράξενο η κοινωνία να δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και οι μαθητές να κάνουν κατάληψη».
Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί μέτρο με το οποίο οι άνθρωποι άνω των 65 θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα για να κυκλοφορήσουν, απάντησε ότι δεν έχει γίνει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή.
«Kαι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιβάλουν.  
Είναι άδικο μέτρο να περιορίσουμε μια ομάδα συμπολιτών σπίτι, όποια ομάδα και αν είναι αυτή» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα εντός του 2021 να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ώστε «να απαλλαγούμε από την πανδημία».

Συναγερμός στο κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6 – Δώδεκα θετικοί στον κορωνοϊό

Συναγερμός έχει σημάνει στο κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6, το οποίο επιστρέφει θα καταπλεύσει στον Πειραιά από τη Μήλο, ύστερα από τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται, ελήφθησαν 150 δείγματα, με τα 12 να «βγαίνουν» θετικά στον κορωνοϊό.
Πρόκειται για μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου, που μεταφέρει πάνω από 1000 επιβάτες.
Οι νοσούντες έχουν τεθεί ήδη σε καραντίνα και πρόκειται να υποβληθούν και σε νέο τεστ.
Με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο επρόκειτο να καταπλεύσει στο Ηράκλειο, θα κατευθυνθεί τελικά στον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την άφιξή του στον Πειραιά θα επαναληφθούν τα τεστ στα δώδεκα μέλη του πληρώματος που βγήκαν θετικοί στον covid 19 ενώ αναμένεται να γίνουν τεστ και στο υπόλοιπο πλήρωμα.

Στη Λακωνία ο Τσιόδρας μετά τον εντοπισμό 32 θετικών στον κορωνοϊό

Στη Λακωνία μεταβαίνει ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας μετά τον εντοπισμό 32 αλλοδαπών εργατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Τον κ.Τσιόδρα συνοδεύουν ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Θα επισκεφθούν περιοχές του Δήμου Ευρώτα, καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Μολάων, όπου θα έχουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, σε συνέχεια αύξησης κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή μεταξύ αλλοδαπών εργατών γης.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των τοπικών Αρχών για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού.
Εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργαζόμενους της περιοχής, διενεργεί κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 150 rapid test στις στενές επαφές που έχουν προκύψει από την εκτεταμένη ιχνηλασία, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και στις γύρω περιοχές ώστε να εντοπιστεί και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.η ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης