Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προφορικό αίτημα για παράταση του προγράμματος Γέφυρα υπέβαλε η κυβέρνηση - Οι Θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη απάντηση

tags :
Προφορικό αίτημα για παράταση του προγράμματος Γέφυρα υπέβαλε η κυβέρνηση - Οι Θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη απάντηση
Σε 48 ώρες εκτός απροόπτου θα… πέσουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Προγράμματος Γέφυρα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους
Σε 48 ώρες εκτός απροόπτου θα…πέσουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Προγράμματος Γέφυρα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με τους δανειολήπτες να τρέχουν να προλάβουν την ευκαιρία χρηματοδότησης με τον αριθμό των αιτήσεων να εκτινάσσεται στα ύψη.
Τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 6.000 καθημερινά και ο συνολικός τους αριθμός «αγγίζει» τις 120.000 αιτήσεις.
Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου κι όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των δανειοληπτών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργος Καββαθάς θεωρεί αναγκαία μία παράταση έτσι ώστε δοθεί επιπλέον χρόνος στους ενδιαφερόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κ Φώτης Κουρμούσης   πραγματοποιεί καθημερινά τηλεδιασκέψεις με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας που ζητούν στο παραπέντε να ενημερωθούν για το Πρόγραμμα Γέφυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει υποβάλλει προφορικό αίτημα προς τους εκπροσώπους των Θεσμών για ολιγοήμερη παράταση  υποβολής αιτήσεων του προγράμματος.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε σαφή εικόνα για την παράταση του προγράμματος με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να είναι έτοιμη τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου να κλείσει τη σχετική εφαρμογή για να εισέλθει στο δεύτερο στάδιο που είναι η αξιολόγηση των δικαιούχων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δανειολήπτες που το δάνειο τους έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια θα κληθούν να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για να καταστεί βιώσιμη η αποπληρωμή του δανείου για τους επόμενους 18 μήνες.
Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων αξιοποιώντας και την κρατική επιδότηση στη συνέχεια θα κληθεί να επιτρέψει την κρατική χρηματοδότηση.
Τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει γνωστή η στάση των τραπεζών  για τις ρυθμίσεις που έκαναν στους «κόκκινους» δανειολήπτες.   
Πάντως οι τράπεζες με την εκδήλωση της πανδημίας φρόντισαν να προστατεύσουν τους ενήμερους δανειολήπτες με διευκολύνσεις που περιελάμβαναν και το πάγωμα των μηνιαίων καταβολών.
Στον «πάγο» μπήκαν δάνεια ύψους 23,3 δις. ευρώ εκ των οποίων 12 δις ευρώ αφορούσαν επιχειρηματικά δάνεια και 11,1 αφορούσαν δάνεια προς νοικοκυριά. Το 80% των δανείων που είναι σε αναστολή αντιστοιχούν σε 18 δις ευρώ και τα 5 δις ευρώ είναι προϊόν ρύθμισης.
Η χρηματοδότηση των δανειοληπτών θα γίνει με κρατικά κεφάλαια τα οποία  αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα 900 εκατ. ευρώ για την εννεάμηνη επιδότηση.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης