Τελευταία Νέα
Διεθνή

Debate Biden - Trump: Η μητέρα όλων των μαχών για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ

Debate Biden - Trump: Η μητέρα όλων των μαχών για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ
Πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, οι προσδοκίες είναι μεγάλες και η ένταση κορυφώνεται
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του ανθυποψηφίου του, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.
Ο κ. Trump επανειλημμένως έχει προκαλέσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών σε λεκτική μονομαχία, με υποτιμητικό τρόπο, με αποτέλεσμα τώρα οι οπαδοί του να περιμένουν πως θα κερδίσει εύκολα τις εντυπώσεις στο αυριανό debate.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Trump άρχισε να αποδομεί τον Biden ως προσωπικότητα από το 2018.
Μάλιστα, τον έλεγε «κοιμισμένο Joe», ενώ υποστήριζε πως είχε χαμηλό πνευματικό και σωματικό ανάστημα.
Έχει δε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει αυτό το αφήγημά του.
«Τώρα οι ψηφοφόροι, με αυτό το debate, θα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν ορθά τις δυνατότητες του Biden» είπε ο Tim Murtaugh, διευθυντής επικοινωνίας του Trump.
Ωστόσο, ο Biden, πριν από μήνες, είχε σταθεί με επιτυχία απέναντι στον εσωκομματικό αντίπαλό του Bernie Sanders.
Αυτό είναι δεδομένο που το επιτελείο Trump οφείλει να αξιοποιήσει.
Επίσης, πλέον, στη συνείδηση των Αμερικανών, ο πήχης για τον Biden είναι τόσο χαμηλά, που αν έχει έστω μια αξιοπρεπή παρουσία θα κερδίσει τις εντυπώσεις…
Kατά τ’ άλλα, το πρώτο αυτό debate, διάρκειας 90 λεπτών, ανάμεσα στον Donald Trump και ο Joe Biden έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ της 29ης Σεπτεμβρίου (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) και θα λάβει χώρα στο Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Συντονιστής θα είναι ο κ. Chriss Wallas, παρουσιαστής ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Η συζήτηση θα χωριστεί σε τμήματα των 15 λεπτών που επικεντρώνονται σε έξι διαφορετικά θέματα που επέλεξε ο κ. Wallas και τα οποία ανακοινώθηκαν στα επιτελεία των δύο υποψηφίων προέδρων μια εβδομάδα πριν την τηλεμαχία.

Μάχη μεγατόνων 

Πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, οι προσδοκίες είναι μεγάλες και η ένταση κορυφώνεται.
Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία που καθορίζουν την συζήτηση των 90 λεπτών, στο Κλίβελαντ;
To σκηνικό στις ΗΠΑ
Ο τηλεοπτικός «αγώνας» έρχεται την ώρα που ο Trump δέχεται επίμονα ερωτήματα, εξαιτίας των δηλώσεών του σχετικά με νοθεία στις εκλογές και αν θα δεχτεί τα αποτελέσματα σε περίπτωση που χάσει, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δύο υποψήφιοι θα αναφερθούν επίσης στον διορισμό της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από τον Trump.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, χρησιμοποιεί την επιλογή του, για να συσπειρώσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του και να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τον κορωνοϊό και άλλα θέματα.
Η στιγμή του Biden
Για τον Biden, η συζήτηση θα χρησιμεύσει ως ένα είδος επανεμφάνισης.
Αυτό, καθώς έχει πραγματοποιήσει περιορισμένες εκδηλώσεις σε ορισμένες πολιτείες και ενώ έχει δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, η πανδημία του κορωνοϊού τον έθεσε σε μεγάλο βαθμό εκτός σκηνής για μήνες.
Το εν λόγω γεγονός, επέτρεψε στον Biden να διατηρήσει την προσοχή εκεί που θέλει: στον Trump και την απόδοσή του στο αξίωμα.
Όμως την Τρίτη, ο υποψήφιος των Δημοκρατών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις δικές του θέσεις για την προεδρία, εκφράζοντας συνοπτικές απαντήσεις και αποφεύγοντας μερικές από τις λεκτικές ατυχίες που τον μαστίζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Με τον Biden να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μια ισχυρή τηλεοπτική παρουσία του, θα μπορούσε να φέρει τον Trump σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.
ή και το… αντίθετο!


Η ώρα της αλήθειας

Αντιμέτωπος με τις ανησυχητικές στατιστικές για την πανδημία και τις έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες και αναταραχές στις πολιτείες, ο Donald Trump κατηγορεί διαρκώς τους δημοκρατικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, επιστήμονες για τις εξελίξεις - οποιονδήποτε άλλον δηλαδή εκτός από τον εαυτό του, δίχως να αναλαμβάνει ευθύνες.
Ένας από τους στόχους του αντιπάλου του, θα είναι να υπογραμμίσει στο κοινό ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις αρνητικές επιπτώσεις στην Αμερική από τον κορωνοϊό και την λαϊκή οργή που έχει ξεσπάσει.
Εκτόξευση λάσπης κατά Biden
Ο Biden ανησυχεί πάντως για τα έντονα ξεσπάσματα που είχε κατά του Trump για επιθέσεις ad hominem.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρώην αντιπρόεδρος έδειξε κάποιες στιγμές μεγάλης οξυθυμίας.
Μάλιστα ο Trump σε tweet του έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Biden να πάρει ... φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του debate.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συχνή αμφισβήτηση του Τραμπ για την ψυχική ικανότητα του 77χρονου Biden έχει πείσει ορισμένους ψηφοφόρους.

Πού θα κριθεί η πρώτη τηλεοπτική μάχη Trump - Biden (29/9) - Τα πέντε σημεία «κλειδιά»

Στην πρώτη τηλεοπτική μάχη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Joe Biden, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στρέφονται τα φώτα.
Το Reuters καταγράφει τα πέντε σημεία «κλειδιά» τα οποία εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πρώτη τηλεμαχία, η οποία θα διεξαχθεί στο Κλίβελαντ και θα διαρκέσει 90 λεπτά.

- Τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης

Ο τηλεοπτικός αγώνας ξεκινάει καθώς ο Trump αντιμετωπίζει επίμονα ερωτήματα, βάσει των δηλώσεών του σχετικά με το ενδεχόμενο νοθείας στις εκλογές και την παράδοση της εξουσίας σε περίπτωση ήττας.
Με εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν από τις οθόνες τους, το ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθεί εάν ο Biden τον πίεσει να δεσμευτεί για μια ειρηνική παράδοση της εξουσίας;
Επίσης, οι δύο υποψήφιοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον διορισμό της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο Trump χρησιμοποιεί την επιλογή του για να συσπειρώσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του και να αποσπάσει την προσοχή τους από τον κορωνοϊό και άλλα θέματα, ενώ ο Biden προειδοποιεί ότι η ακραία συντηρητική διάδοχος της δικαστή Ginsburg, απειλεί την υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα στην άμβλωση.

- Η ώρα του Biden

Για τον Biden, η συζήτηση θα χρησιμεύσει ως μία ευκαιρία να επανασυστηθεί στον αμερικανικό λαό.
Ενώ έχει πραγματοποιήσει περιορισμένες εκδηλώσεις σε ορισμένες πολιτείες και έχει δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, στην πραγματικότητα η πανδημία τον κράτησε εκτός σκηνής για μήνες.
Αυτό επέτρεψε στον Biden να διατηρήσει την προσοχή στραμμένη εκεί που επεδίωκε: στον Trump και την απόδοσή του στο προεδρικό αξίωμα.
Όμως την Τρίτη, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα πρέπει να κάνει τη δική του παρουσίαση για την προεδρία, δίνοντας συνοπτικές απαντήσεις και αποφεύγοντας μερικές από τις λεκτικές ατυχίες που τον μαστίζουν καθ 'όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Με τον Biden να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, μια ισχυρή επίδοση στο debate, θα μπορούσε να φέρει τον Trump σε ακόμη χειρότερη θέση ή...το αντίθετο!

- Ποιος κυβερνά τις ΗΠΑ

Αντιμέτωπος με ανησυχητικές στατιστικές για τον κορωνοϊό και τις κοινωνικές αναταραχές, ο Trump κατηγορεί συχνά τους δημοκρατικούς αξιωματούχους, ακτιβιστές, επιστήμονες - οποιονδήποτε εκτός από αυτόν.
Ένας από τους στόχους του Biden θα είναι να διασφαλίσει ότι το κοινό κατανοεί ότι ο Trump είναι ο υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν.
Ο Trump θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα θέση του προς όφελός του, κυρίως με επίκεντρο την οικονομία.
Οι ψηφοφόροι ωστόσο θέλουν να βλέπουν έναν πρόεδρο να αναλαμβάνει την ευθύνη - για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά.
Ο John Geer, ειδικός στη γνώμη των ψηφοφόρων στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, αναρωτιέται αν ο Trump θα αντιδράσει άσχημα σε αιχμηρά ή εχθρικά ερωτήματα από τον συντονιστή Chris Wallace του Fox News.

- Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Η εμμονή του Trump με τα fake news μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Biden, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα είναι λάθος ο υποψήφιος να επικεντρωθεί σε αυτό, καθώς θα πρέπει να αναδείξει τη δική του ατζέντα.

- Θα κυλιστούν στη... λάσπη;

Ο Biden ανησυχεί ιδιαίτερα για την αντίδρασή του στην τάση του Trump να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις.
Μάλιστα ο Trump σε tweet του έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Biden να πάρει ... φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια του debate
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συχνή αμφισβήτηση του Trump για την ψυχική ικανότητα του 77χρονου Biden επηρεάζει μία μερίδα ψηφοφόρων.
Η ομάδα του Trump θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του Biden.

Δημοσκόπηση HΠΑ: Προβάδισμα 6 μονάδων υπέρ Biden - Kλείνει την ψαλίδα ο Trump

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Joe Biden, εμφανίζεται να προηγείται, έναντι του νυν Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι, παρά το ισχυρό προβάδισμα του Joe Biden σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις, η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να προηγείται πλέον με 6% (50%-44%).
Με άλλα λόγια, οι μισοί εκλέκτορες δηλώνουν ευθέως την προτίμησή τους υπέρ του Biden, o οποίος πλεονεκτεί ως προς το ότι κατανοεί καλύτερα τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.
Στο μεταξύ, η χώρα φαίνεται να έχει διχαστεί σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης της εμβληματικής εκλιπούσας δικαστού Ginsburgh στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Κατά τ’ άλλα, οι περισσότεροι σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, ωστόσο πολύ λίγοι αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό.
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενοχλείται σφόδρα από το γεγονός πως δεν πρόκειται να αφήσει τον προεδρικό θώκο «ειρηνικά» εφόσον χάσει.
Όπως προειπώθηκε, ο Biden υποστηρίζεται επί του παρόντος από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και ο Trump από το 44%.
Οι υπόλοιπες ψήφοι κατανέμονται σε άλλους υποψηφίους, π.χ. τον Jo Jorgensen (2%), τον Howie Hawkins του Green Party (1%) κ.ά. (1%).
Το 2% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Σημειώνεται πως η διαφορά των 6 μονάδων υπέρ Biden είναι το μικρότερο καταγεγραμμένο προβάδισμα αυτό τον μήνα έναντι του Trump.
Aξίζει να τύχει υπενθύμισης πως στην αρχή του Σεπτεμβρίου ο Biden προηγούνταν με 51%, έναντι 42% του νυν Αμερικανού προέδρου.
Επίσης, το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου ήταν σταθερά πάνω από 10 μονάδες στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, το 43% συντάσσεται με τον Trump, ενώ το 41% τάσσεται υπέρ του Biden.
Οι δημοκρατικοί, στις αρχές του μήνα, είχαν ένα μικρό προβάδισμα σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, που όμως το έχασαν.
Γεωγραφικά, ο Biden έχει χάσει επίσης το πλεονέκτημα που διατηρούσε στις λεγόμενες swing states.
Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνονται ως εξής:
47% υπέρ Trump, έναντι 46% υπέρ Biden.
Οι οπαδοί του Biden εξαρχής δεν έχουν μεταβάλει τη στάση τους – το 44% των εγγεγραμμένων.
Οι οπαδοί του Trump ανέρχονται στο 40% του εκλογικού σώματος.
«Το ήμισυ του εθνικού εκλογικού σώματος δεν επιθυμεί επανεκλογή του Προέδρου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μείνει πίσω, ιδιαίτερα στις πιο ανταγωνιστικές περιοχές της χώρας », δήλωσε ο Patrick Murray, διευθυντής του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Monmouth.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης