Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι υποδηλώνει η έλευση του ΥΠΕΞ ΗΠΑ στην Ελλάδα; - LNG, Ρωσία, στον πάγο η Pax Mediterranea της Γαλλίας… πίεση για συμφωνία με την Τουρκία

Τι υποδηλώνει η έλευση του ΥΠΕΞ ΗΠΑ στην Ελλάδα; - LNG, Ρωσία, στον πάγο η Pax Mediterranea της Γαλλίας… πίεση για συμφωνία με την Τουρκία
Tο βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας και να κλείσει η εκκρεμότητα στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
(upd4) Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών M. Pompeo επισκέφθηκε την Ελλάδα την Ελλάδα δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες και προφανώς αυτό αποδεικνύει ότι έχει πλήρως ενεργοποιηθεί ο αμερικανικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για την σταθερότητα στην περιοχή.
Ωστόσο το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας και να κλείσει η εκκρεμότητα στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας, οι αμερικανοί θεωρούν ότι η Τουρκία θα επεκταθεί και σε άλλες συνεργασίες όπως Ισραήλ ή υπό όρους και με την Αίγυπτο.

Τι υποδηλώνει η έλευση του ΥΠΕΞ ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Α)Ο Pompeo ως υπουργός εξωτερικών έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά αλλά λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 που είναι πιθανό να κερδίσουν οι δημοκρατικοί του Biden.
Ωστόσο δεν παύει να έχει μια σημειολογία η έλευση του αμερικανικού παράγοντα στην Ελλάδα.
Πέραν των εμφανών π.χ. αναβάθμιση της Σούδας στην Κρήτη, κοινές βάσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδος είναι προφανές ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται στην περιοχή.
Όμως η Ελλάδα ενώ έχει γεωστρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, δεν διαθέτει ουσιώδη κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον χώρο της ενέργειας.

Β)Οι αμερικανοί προωθούν την λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο έρχεται σε σύγκρουση – ενίοτε – με τα μικρά κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύπτονται.
Με εξαίρεση το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ στην ανατολική Κύπρο στην ΑΟΖ του Ισραήλ… τα περισσότερα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί εσχάτως είναι μικρά.
Π.χ. το κοίτασμα στο οικόπεδο του Δούναβη που ανακάλυψε η Τουρκία 320 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου θεωρείται πολύ περιορισμένης βαρύτητας.

Γ)Ο αμερικανικός παράγοντας ενεργοποιείται ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς οι ΗΠΑ κατανόησαν ότι άφησαν κενό εξουσίας που επιχείρησε να καλύψει η Γαλλία με το Pax Mediterranea δηλαδή το σχέδιο να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο αν και όπως θα αποδειχθεί αυτό είναι ανέφικτο.
Είναι αμφίβολο εάν η Γαλλία καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στην Λιβύη όπου εκεί εστιάζονται τα πιο ζωτικά συμφέροντα της.
Η ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα είναι θετική για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι δια της μεσολάβησης των αμερικανών Ισραήλ και Λίβανος που βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαλότητα για χρόνια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για αμφισβητούμενη ΑΟΖ και οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δ)Οι αμερικανοί θέλουν να πέσουν οι τόνοι της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν διάκεινται εχθρικά στην Τουρκία.
Αυτό φάνηκε από 4 σημαντικά γεγονότα
-Η αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ανέφερε ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που καθόρισε τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τις ΑΟΖ δεν αποτελεί νομικό κείμενο αλλά… απλά πανεπιστημιακή μελέτη του Ισπανικού πανεπιστημίου της Σεβίλλης.
-Η Breda Shaffer που θεωρείται πολύ καλή γνώστης των ενεργειακών ζητημάτων, ήταν και σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο EastMed ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη και μέσω Ελλάδος δεν θα υλοποιηθεί και ότι η Τουρκία πρέπει να μπει στο παιχνίδι.
-Οι αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την αεροπορική βάση του Inchirlic στην Νότια Τουρκία όπου υπάρχει και πυρηνικός εξοπλισμός δεν φαίνεται πιθανό σενάριο σε αυτή την βάση.
Οι αμερικανοί θέλουν να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας γιατί θα έχουν 4 χώρες με τις οποίες θα ασκούν την διπλωματία τους, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ… στην Ανατολική Μεσόγειο.  
-Όπως έχει αποκαλύψει ο Bolton ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος θαυμάζει τον Erdogan και τον βοήθησε να απεμπλακεί η οικογένεια του από σκάνδαλο με πετρέλαιο από το Ιράν.

Ε)Οι ΗΠΑ έχουν θέματα με την διεκδίκηση της Ανατολικής Μεσογείου από την Ρωσία, να σημειωθεί ότι το ρωσικό ναυτικό έχει δυνατότητα ελλιμενισμού στην Κύπρο.
Οι ΗΠΑ θέλουν να περιχαρακώσουν τον ρωσικό παράγοντα στην περιοχή που αναβαθμίστηκε λόγω της Συρίας και της ισχυροποίησης του Assad στην Συρία (εξέλιξη θετική για την σταθερότητα στην περιοχή).

Στ)Είναι προφανές ότι οι αμερικανοί άδραξαν την ευκαιρία για να πουλήσουν οπλικά συστήματα, θα αναβαθμιστούν τα F16 ενώ συμβολικό πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ θα βρίσκεται μόνιμα στην Κρήτη.

Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει για συμφωνία Ελλάδος και Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και όχι για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι Τούρκοι έχουν ένα στόχο, μπορεί για λόγους διπλωματικής τακτικής να θέτουν 8 ζητήματα αλλά στην πράξη ένα μόνο τους ενδιαφέρει η ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Ποια είναι τα θέματα που θα θέσουν οι τούρκοι στον διάλογο με την Ελλάδα;

1)ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου.
Η Τουρκία αναγνωρίζει την ελληνική εδαφική κυραρχία στο Καστελόρζιο αλλά αμφισβητεί την δυνατότητα που μπορεί να έχει το ελληνικό νησί να διαθέτει ΑΟΖ 40,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μάλιστα με βάση την επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα δεν μπορεί ένα νησί όπως το Καστελόριζο με 10,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να διαθέτει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ (τετραγωνικά χιλιόμετρα αναφέρονται και ως ΚΜ2).
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 αναφέρει ότι όχι μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η νησιωτική μπορεί να έχει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο όταν γειτνιάζουν δύο χώρες, η σύμβαση για το δίακιο της θάλασσας ζητάει όχι μονομερείς ενέργειες αλλά εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις.
Επίσης ο Χάρτης της Σεβίλλης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, τις ΑΟΖ σε όλα τα σύνορα ηπειρωτικά και νησιωτικά της Ευρώπης, προφανώς και του Ανατολικού Αιγαίου.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ούτε την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ούτε έχει αποδεχθεί τον Χάρτη της Σεβίλλης ως νομικό κείμενο.

2)Η Τουρκία αμφισβητούσε τις ΑΟΖ των ελληνικών νησιών.
Έχουν υποστηρίξει οι τούρκοι ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπροεί να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Όμως εσχάτως έχει αλλάξει στρατηγική η Τουρκία ή μέρος της τουρκικής ελίτ, καθώς αναγνωρίζει την ύπαρξη ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά αλλά υπό ένα όρο.
Όσα νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων δεν μπορεί να έχουν επιπρόσθετη ΑΟΖ, περιλαμβάνεται η νησιωτική ΑΟΖ.... στην ηπειρωτική ΑΟΖ.
Βέβαια με βάση το τουρκικό επιχείρημα...η Τουρκία βρίσκεται εκτεθειμένη καθώς το Καστελόριζο που είναι ελληνικό νησί και το αναγνωρίζουν και οι τούρκοι απέχει 313 ναυτικά μίλια δηλαδή πάνω από τα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ, οπότε δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.

3)Η Τουρκία θέτει εσχάτως και σκοπίμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Ελλάδα σε 13 ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.
Το επιχείρημα όμως της Τουρκίας ενώ εν μέρει έχει νομικά ερείσματα, στην πράξη αναιρείται από την ίδια την στρατηγική της Τουρκίας, καθώς στην Σμύρνη βρίσκεται η Στρατιά του Αιγαίου που έχει ξεκάθαρα επιθετικές διαθέσεις και όχι αμυντικές όπως αναφέρει.
Έτσι λοιπόν και η Τουρκία και η Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Λωζάνης.

4)Η Τουρκία θέτει θέμα εναέριου χώρου τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο ελληνικός εναέριος χώρος να είναι στα 10 ναυτικά μίλια ή 18,5 χιλιόμετρα και τα χωρικά ύδατα να βρίσκονται στα 6 ναυτικά μίλια ή 11 χιλιόμετρα στο Ανατολικό Αιγαίο.

5)Η Τουρκία θέτει θέμα χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα οριοθέτησης των 3 ναυτικών μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

6)Οι τούρκοι θέτουν θέμα ίσης συμμετοχής της κατεχόμενη Βόρειας Κύπρου από τους τουρκοκυπρίους στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες αλλά και στα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην νότια και ανατολικά της Κύπρου, έως τις παρυφές της ΑΟΖ του Ισραήλ.

7)Θέτουν θέμα για 13-14 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά οι τούρκοι αναφέρουν ότι μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών συνθηκών.
Μάλιστα επικαλούνται εδάφιο της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρει ότι όσα νησιά βρίσκονται εντός 3 ναυτικών μιλίων πλησίον της ηπειρωτικής Τουρκίας.... ανήκουν στην Τουρκία.

8)Θέτουν οι τούρκοι, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού που έχουν ξεκινήσει και θέμα τουρκική μειονότητας στην Ανατολική Μακεδονία και ειδικά την Θράκη.
Για την Ελλάδα, υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα, όχι τουρκική.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης