Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού

Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού
Ενώ η χονδεμπορική τιμή ρεύματος κατέρρευσε το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές λιανικής που πληρώνουν για ρεύμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν ακριβές, κατέδειξε ο κ. Φάμελλος
Στο ζήτημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και του φαινομένου υπερκερδών, ή ακόμη και αισχροκέρδειας, που παρατηρείται όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης στην αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού, επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στο Δελτίο Ειδήσεων “Kontra news”, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το θέμα.
«Ενώ η χονδεμπορική τιμή ρεύματος κατέρρευσε το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές λιανικής που πληρώνουν για ρεύμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν ιδιαιτέρως ακριβές, ειδικά μετά τις αυξήσεις που επέβαλε ο κύριος Χατζηδάκης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, πρακτικά μόλις τοποθετήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Θα αποτελεί δε προσωπική ευθύνη του κυρίου Χατζηδάκη η άρνησή του να παρέμβει και η αδράνεια απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.
Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σχεδόν κατάρρευσε, ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2019, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι προμηθευτές αγόραζαν με μέσο όρο 67 ευρώ MWh, τώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η τιμή προμήθειας έπεσε περίπου στα 41 ευρώ, αλλά οι τιμές λιανικής παραμένουν υψηλές.
Ειδικότερα η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2019 με οριακή τιμή στα 67 ευρώ πουλούσε 94 ευρώ, χωρίς τις εκπτώσεις, ενώ σήμερα με 41 ευρώ οριακή τιμή πουλάει στα 110 ευρώ.
Αυτό μεταφράζεται σε περιθώριο κέρδους περίπου 170%, επιπλέον της χονδρικής τιμής.
Χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020 η οριακή τιμή συστήματος έφτασε στα 28,5 ευρώ και η ΔΕΗ εξακολουθούσε να χρεώνει τα νοικοκυριά και τη χαμηλή τάση στα 110 ευρώ στους μη συνεπείς πελάτες και 105 ευρώ στους συνεπείς.
Αυτό σημαίνει 286% περιθώριο κέρδους, επιπλέον της χονδρικής.
Αυτό συμβαίνει σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για την κοινωνία και την οικονομία που πρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ενέργεια σε χαμηλό κόστος.
Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για το γεγονός ότι κάποιοι καταγράφουν υπερκέρδη ενώ οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν φουσκωμένους λογαριασμούς. Και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άργησε καθόλου να επιβάλει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τώρα είναι αδρανής».
Ο Σ. Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει στη συνέχεια τη χθεσινή «ιστορική» κωλοτούμπα της κυβέρνησης ΝΔ. με την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. καθώς αναφερόταν στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δημιούργησε ζήτημα στο εσωτερικό της ΝΔ, και ενέταξε αυτή τη μείζονα ασυνέπεια και λανθασμένη διπλωματική κίνηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, λέγοντας: «Είναι αρκετά τα γεγονότα τελευταία.
Δεν είναι αμελητέο ότι για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Κυπριακό και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο.
Επίσης, στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ μόνο η Κύπρος έβαλε κάθετα το ζήτημα των κυρώσεων για την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Υπάρχει αδυναμία χάραξης στρατηγικής για τα εθνικά θέματα αφενός και αφετέρου η ΝΔ κάνει απανωτά λάθη λόγω των εσωκομματικών της προβλημάτων.
Tι είπαν άραγε στον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., κύριο Pompeo, για τη «διόρθωση» στο Κοινό Ανακοινωθέν που χαρακτήριζε ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Αυτές οι παλινωδίες διαδίδονται στη διεθνή διπλωματία.
Το πιο προφανές που κατάλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. αλλά και όλη η διπλωματία είναι ότι είτε ότι η κυβέρνηση είναι αδιάβαστη είτε ότι είναι ασόβαρη.
Αναρωτιόμαστε αν θα πάνε με την ίδια τακτική να διαπραγματευτούν με την προκλητική Τουρκία.
Πρέπει να αποκατασταθεί η σοβαρότητα και να χαράξουμε ενιαία εθνική γραμμή με τη σύγκληση βέβαια του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να διεκδικήσουμε πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αναφέρθηκε επιπλέον, στα ενεργειακά έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κύριο Pompeo, όπου, όπως επισήμανε, ήταν έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Έργα που προχώρησαν και ωρίμασαν, η μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, ο East Med, ο IGB, η επαναδιαπραγμάτευση για τον TAP, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), στον οποίο σήμερα η συμμετοχή του δημοσίου τώρα εκχωρείται σε ιδιώτη με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Φόρουμ του Καΐρου για το Φυσικό αέριο (East Med Gas Forum), όπου στις εργασίες ίδρυσής του συμμετείχε ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης κ.ά..
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στην «ιστορική» κωλοτούμπα της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, όπως είπε, έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός.
«Οι Συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή, δεν μπορούν να το ακυρώσουν αυτό.
Η αναφορά σε ιστορική συμφωνία δείχνει ότι και ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί να αποκατασταθεί το κλίμα συνεργασίας και ειρήνης στα Βαλκάνια.
Η αποκατάσταση της ιστορίας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αφορά την ειρήνη, τη συνεργασία και την αποκατάσταση της προόδου στα Βαλκάνια.
ην Παρασκευή, ακούσαμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Καράογλου, να δηλώνει ότι θα πολεμήσει για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που δήλωνε ότι θα θέσει εβδομήντα (70) βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ίδια γραμμή που είχε υιοθετήσει τότε και ο κύριος Μητσοτάκης.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κυρίου Pompeo και στην ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής γραμμής στο πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία.
«Πράγματι, η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα πιεζόμενη και από την εσωτερική πολιτική σκηνή έχει αρχίσει σιγά σιγά να «βηματίζει» προς την κατεύθυνση που είχε χαράξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική.
Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις βέβαια ως προς το θέμα των κυρώσεων από πλευράς της Ε.Ε..
Δεν είναι κακό όμως, ακόμη και τώρα, ακόμη και με αποσπασματικά βήματα, η κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Θα θέλαμε να ζητηθεί από τον κύριο Pompeo να δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα και περιοχές, όπως έχει διατυπωθεί κακώς σε τελευταία δηλώσεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. 
Αυτά θα είναι βήματα που θα τα επικροτήσουμε.
Όπως και το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την παραβατικότητα και αμφισβήτηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Pompeo και το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί και παλαιότερα υπέρ των ελληνικών θέσεων όμως δεν ισχύει το ίδιο για το σύνολο της Αμερικανικής ηγεσίας καθώς, ο κύριος Trump πολλές φορές υιοθετούσε αντίθετη στάση.
Εμείς θέλουμε να λυθούν όλα τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο ειρηνικά και με συνεννόηση, ώστε η Μεσόγειος να γίνει μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.
Δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε με τους λαούς των γειτονικών μας χωρών ούτε κανείς από εμάς θέλει να «θυσιαστούν» δαπάνες που θα μπορούσαν να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες για την υγεία και την παιδεία, σε εξοπλισμούς.
Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ακόμη και τώρα και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή που θα έχει αποφασιστεί σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα λέει: υπερασπιζόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα, συζητάμε μόνο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ». ​

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης