Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση 10,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, λόγω κορωνοϊού – Ανάπτυξη 8,4% το 2021

Scope: Ύφεση 10,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, λόγω κορωνοϊού – Ανάπτυξη 8,4% το 2021
Έκθεση της Scope Ratings για το Ηνωμένο Βασίλειο
Η οικονομική ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑΑ, αρνητικό outlook) βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση εν μέσω περιορισμών ως απάντηση στο νέο κύμα του Covid-19, της αυξανόμενης ανεργίας και του Brexit -αν και αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία- σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωθεί κατά 10,4% το 2020, πριν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη 8,4% το επόμενο έτος.
«Προς το παρόν, αναμένουμε ότι η οικονομική παραγωγή θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η ανάκαμψη του επόμενου έτους μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο αρχικά εκτιμούσαμε, σηματοδοτώντας σημαντικές συνέπειες για τις αξιολογήσεις, εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει την οικονομική αβεβαιότητα και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος.
Καθώς οι οικονομίες ξανανοίγουν, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και ακολουθούν νέοι περιορισμοί -παρόλο που οι κυβερνήσεις και οι τομείς της δημόσιας υγείας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου κύματος. (…)
Μέχρι στιγμής, η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης είναι lockdown ανά τομέα και περιοχή, όπως η απαγόρευση σε ομάδες περισσότερων από έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά να συγκεντρώνονται, και η επιβολή νέου ωραρίου στις παμπ», αναφέρει ο οίκος, ο οποίος αναμένει πλήγμα στην οικονομία, με εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2020 από 85% το 2019.
Επίσης, προβλέπεται σημαντική αύξηση της ανεργίας.
«Οι κρίσεις για τη δημόσια υγεία και την ανεργία έρχονται σε μία περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ εισέρχονται σε μια κρίσιμη τριμηνιαία συνομιλία για το Brexit.
Θεωρούμε το Brexit χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους ως απίθανο, ειδικά εν μέσω μιας παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. (…)
Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit είχε κοστίσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερο από 1,5% του ΑΕΠ το 2020».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης