Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Αττική, στα ύψη τα κρούσματα - Πιθανά νέα μέτρα, επί τάπητος το ενδεχόμενο περιοδικού lockdown

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Αττική, στα ύψη τα κρούσματα - Πιθανά νέα μέτρα, επί τάπητος το ενδεχόμενο περιοδικού lockdown
Κρίσιμα 24ωρα για τον κορωνοϊό στην Αττική - Προβληματισμός στους επιστήμονες για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες - Φοβούνται εστίες υπερμετάδοσης
(Συνεχές upd) Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει ακόμα και το 70% των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του Σεπτεμβρίου, ο οποίος έχει αποδειχθεί ο πιο φονικός μήνας από την έξαρση της επιδημίας, η Αττική μετρά περισσότερα από 3.700 κρούσματα, δηλαδή σε σχεδόν ένα μήνα έχει καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο περίπου το 25% του συνόλου των μολύνσεων σε όλη την χώρα.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων (αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 79) και των θανάτων (μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 388) έχουν σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν πως πρέπει να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται να αποδίδουν, καθιστώντας ολοένα και πιο πιθανό να έρθουν κι άλλα, ενδεχομένως πιο αυστηρά μέτρα.
Προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown ενώ διαψεύδει ότι προσανατολίζεται σε μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι πάντως είναι και η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία (8 στους 10 ανθρώπους που έχουν καταλήξει ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω).
Ο προβληματισμός των επιστημόνων εστιάζει κυρίως στις περιπτώσεις συγχρωτισμού στις πλατείες και σε άλλους δημόσιους χώρους αλλά και στις συνθήκες συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες.
Εάν πάντως οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δεν αρχίσουν να μειώνονται στα τέλη της εβδομάδας, τότε θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθούν και άλλα, νέα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα είναι η καθολική επιβολή χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ από τις 22:00 το βράδυ, δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από ότι ισχύει σήμερα.

Χαρδαλιάς: Αντιμέτωπος με δεύτερο κύμα κορωνοϊού ο πλανήτης - Νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε όλους τους εργάτες γης στην περιοχή του Ευρώτα που αφορά περίπου σε 1.300 άτομα και την αποχή από την εργασία τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσμα προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή 29/9 ενημέρωση.του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως είπε, στον δήμο Ευρώτα, στα πρώτα 805 δείγματα που έχουν εξεταστεί σε αλλοδαπούς και όχι μόνο εργάτες γης, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εργάτες στον Ευρώτα τόσο σε εξωψτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και ελέγχους στις μετακινήσεις του με στόχο τον περιορισμό μετάδοσης των κρουσμάτων, ενώ για τους κατοίκους ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι για κορωνοϊό σε όσους συνεργάζονται ή έχουν έρθει σε επαφή με εργάτες γης.
Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τις 12-27 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει 110 και μέχρι την Κυριακή είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους 10 σχολεία και τμηματα σε 123 σχολεια, εκ των οποίων τα 93 βρίσκονται στην Αττική.  
Ειδικά για την Αττική, και κυρίως για τον Δήμο Αθηναίων, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, επανέλαβε τα μέρτα που ανακοινώθηκαν χθες σε συνεργασία με τον Δήμο και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
-Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
-Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
-Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
-Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
-Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Κορωνοϊός: Νέο υψηλό 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 29/9 416 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 416, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.123 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 56,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας
έχουν καταγραφεί συνολικά 388 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών πουνοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 79 (75,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image
Από το σύνολο των 18.123 κρουσμάτων, 2898 (16%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 7.479 (41,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που  έχουν συνολικά ελεγχθεί 1296795 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουνελεγχθεί 10719 δείγματα.
Image

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Δεν είμαστε ακόμα στο κόκκινο – Δεν έχει συζητηθεί το lockdown

Τη θέση πως δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι «το σύστημα υγείας είναι αρκετά έτοιμο» καθώς και ότι «στην επιτροπή δεν έχει συζητηθεί το lockdown».
Όσον αφορά τους ελέγχους που γίνονται καθημερινά από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι «στο 1,5% με 3% φθάνουν τα θετικά κρούσματα τα οποία εντοπίζονται καθημερινά από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν τα rapid test».
Σχετικά με το κρουαζιερόπλοιο, όπου τελικά όλα τα δείγματα που ελήφθησαν βγήκαν αρνητικά στον ιό, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «χθες ειδοποιηθήκαμε για την ύπαρξη 12 κρουσμάτων κι ενεργοποιήσαμε το σχετικό πρωτόκολλο, που αφορά περιπτώσεις κρουαζιερόπλοιων».
«Επειδή οι επιστήμονες είχαν μια αμφιβολία, δόθηκε εντολή επανελέγχου.
Όλοι είναι αρνητικοί αυτή τη στιγμή» επεσήμανε ο κ.Αρκουμανέας, ο οποίος τόνισε ότι «σήμερα θα παραμείνουν μέσα πλήρωμα και επιβάτες».

Μόσιαλος: Lockdown μόνο αν καταρρεύσει το σύστημα Υγείας -  Δύσκολο το διάστημα Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου

Την αντίθεση του στην επιβολή ενός lockdown στην Αττική εκφράζει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αφήνει το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό μόνο εάν καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
«Επ' ουδενί ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστήρα και ποιος όχι.
Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο το διάστημα από το Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός.
«Τότε είναι που αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.
Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους» είπε ο κ.Μόσιαλος αναφέροντας πως «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» για κρούσματα κορωνοϊού και νεκρούς «και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας».
«Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα» υποστήριξε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος σχετικά με τη θνητότητα είπε ότι «έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης».
Αναφερόμενος στα περιστατικά στους νέους, τόνισε ότι «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι».
«Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο.
Αν υπάρχουν κρούσματα σε νεώτερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή.
Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου» υπογράμμισε ο κ.Μόσιαλος.
Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ.Μόσιαλος υποστήριξε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια - πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία, ενώ άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για την φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».
«Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορωνοϊό» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι «το ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο».
«Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία.
Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν περνούν σε φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι» υπογράμμισε ο κ.Μόσιαλος.

Σύψας: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αττική – Περιοδικά το lockdown μέχρι να πέσει η καμπύλη

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας την κατάσταση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον.
Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο.
Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς για τα τεστ εξήγησε ότι  «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που είχαμε το Μάρτιο», όμως όπως είπε, ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα.
«Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν.
Δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων.
 Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα» είπε ο κ.Σύψας.
«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό.
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες.
Αν γίνει lockdown θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη…
Δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του και για το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, με 12 κρούσματα το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά.
«Με ανησυχεί παρά πολύ τι συμβαίνει στο πλοίο, αν κρίνουμε από το τι συνέβη στην αρχή της πανδημίας στην Ιαπωνία όταν το 60% των επιβατών και του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond μολύνθηκε από έναν επιβάτη.
Άρα η διασπορά μέσα στο πλοίο μπορεί να είναι τεράστια, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα υγείας, θα γίνει σημαντικό τέστινγκ στους πάντες από τον πλοίαρχο μέχρι τον τελευταίο επιβάτη δε θα κατέβει κανένας» υποστήριξε ο λοιμωξιολόγος, αναφέροντας ότι οι αρνητικοί επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο πλοίο για τουλάχιστον 14 ημέρες.
«Στο πρωτόκολλο της εταιρείας νομίζω ότι υπάρχει τεστ 72 ώρες πριν, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιορισμοί, δεν είναι πανάκεια, μπορεί να έχει μολυνθεί κάποιος μια μέρα πριν, κάποιος θετικός μπήκε στο πλοίο.
Το πλήρωμα κάνει κυκλικά και περιοδικά τεστ.
Ακόμα και με τα τεστ μπορεί να έχουμε τρύπα στη διάγνωση.
Αν μολυνθώ χθες το τεστ θέλει τουλάχιστον 48 ώρες για να θετικοποιηθεί» είπε ο κ.Σύψας.  

Γαργαλιάνος: Περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη δεύτερη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα

Την θέση ότι καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Γαργαλιάνος είπε ότι «στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας».
«Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων» είπε ο κ.Γαργαλιάνος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ο κορωνοϊός γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης.
Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια  να μη γίνει εστία υπερμετάδοσης ο Ευρώτας Λακωνίας μετά τα 37 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ασανσέρ.

Αρνητικά τα επαναληπτικά τεστ και για τα 12 κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 

Στον Πειραιά κατέπλευσε στις 05:00 τα ξημερώματα το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, στο οποίο εντοπίστηκαν δώδεκα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των μελών του πληρώματος, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου.
Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας Θεμιστοκλής του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου).
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, αρνητικά ήταν τα επαναληπτικά τεστ που έγιναν στα 12 θετικά κρούσματα.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας TUI Cruises αναφερόταν ότι κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος του Mein Schiff 6 τα οποία βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Παράλληλα είχε αναφέρει πως στους επαναληπτικούς ελέγχους, τα πρώτα έξι εμφανίστηκαν αρνητικά ενώ σήμερα το πρωί αναμένονταν και τα υπόλοιπα έξι.
Για τα υπόλοιπα έξι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται αργότερα το πρωί.
Η TUI Cruises διαβεβαίωσε ότι τα δώδεκα μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου.
Βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί, από το κρουαζιερόπλοιο δεν πρόκειται να αποβιβαστεί κανένας επιβάτης, ούτε μέλος του πληρώματος, ενώ στο πλοίο επιβιβάστηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος.
Πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Από τις 15 Οκτωβρίου ο εμβολιασμός για τη γρίπη

«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια.
Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια.
Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.
Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης.
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» είπε ο κ.Πέτσας..
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία - σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές - μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές.
Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων».
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη.
Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή.
Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.

Τι ισχύει από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης