Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ημερίδα για τη βιώσιμη τραπεζική πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς

Ημερίδα για τη βιώσιμη τραπεζική πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς
Tην ευρωπαϊκή συνταγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη επεσήμαναν σε ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς σειρά διακεκριμένων ομιλητών
Ημερίδα για τη βιώσιμη τραπεζική πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο με την πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς
Tην ευρωπαϊκή συνταγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανάλυσε ο κ Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στις δυνατότητες στην αναδιάρθρωση της οικονομίας μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Την ημερίδα παρουσίασε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου ενώ κινητικότητα από τις τράπεζες ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τη σημασία της παραγωγικότητας των επενδύσεως ανέλυσε ο κ.
Νίκος Βέττας καθηγητής, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών ενώ ο κ. Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς μίλησε για τις ενέργειες της τράπεζας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της βιώσιμη τραπεζική.

Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος, Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Με ένα ισχυρό ρυθμιστικό αποτύπωμα πάνω στο οποίο κουμπώνουν νεές επενδύσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη θα οδηγήσει τις χώρες μέλη στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ερωπαϊκής Επιτροπής στην εκδήλωση με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς :Βιώσιμη Τραπεζική, χρηματοδοτώντας το αύριο.
Ο ευρωπαϊκός ρόλος είναι κεντρικός σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας όταν κάποιος δει μακροσκοπικά τη μεγάλη εικόνα, κάτι που συνεχίζει να είναι επίκαιρο είναι ακριβώς η δέσμευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία. Οι πολιτικές στοχεύσεις δεν είναι έρμαιο των εξελίξεων αλλά και είναι στρωμένες στα αιτήματα των καιρών μας παρατήρησε. Βασική δέσμευση αποτελεί οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν το 2030 κατά 55% . Να είναι η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος χωρίς εκπομπές μέχρι το 2050. Και η Κίνα σκοπεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2060 σημείωσε ο ίδιος. Είναι παγκόσμιος μονόδρομος και δεν θα αφορά κάποια στοιχεία της ζωής μας αλλά όλη τη ζωή μας επισήμανε .
Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από την αναμόρφωση δικαιωμάτων εκπομπών, την αλλαγή της φορολογίας, πρωτοβουλίες σε ότι αφορά τη βιομηχανική ρύπανση, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες.
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο βασικός μοχλός της νέας προσπάθειας που βασίζεται σε δύο πυλώνες: Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι παραδοσιακές δαπάνες ΕΣΠΑ είναι ο πρώτος πυλώνας
Στον δεύτερο συγκαταλέγονται βιώσιμες επενδύσεις από ιδιώτες μέσα από τράπεζες και Κεφαλαιαγορά.
Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει κονδύλια 550 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για πράσινες επενδύσεις.
Το εθνικό κομμάτι είναι εξίσου σημαντικό . Μπορούμε να περιμένουμε 22 δισ. ευρώ από προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να κινητοποιήσουν άλλα 50 δισ. ευρώ
Στο δεύτερο πυλώνα συγκαταλέγεται το εργαλείο Taxonomy. Τράπεζες ασφαλιστικά ταμεία ιδιώτες επενδυτές αποχτούν ευρωπαϊκή μεθοδολογία για να κρίνουν ποια έργα είναι βιώσιμα και τελικώς να τα χρηματοδοτήσουν. Αυτό θα επιταχύνει τους πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Ετσι θα δημιουργηθούν νέα εργαλεία πράσινα ομόλογα και πράσινα στεγαστικά δάνεια.
Δεν είναι αλλαγή σελίδας αλλά αλλαγή υποδείγματος σημείωσε ο κ. Σχοινάς. Αλλάζουν συνιστώσες . Αλλάζουν όχι μόνον γιατί το ζητούν οι καιροί αλλά γιατί βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης στη νέα οικονομία. Next Generation.

Γιάννης Στουρνάρας Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Τα τρία σημαντικά μαθήματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που έδωσε η πανδημία όπως αυτά αναπτύχθηκαν από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι:
1. Η ανάγκη δράσης είναι αναντίρρητη – το κόστος της μη δράσης είναι εξαιρετικά υψηλό.
2. Η αργοπορία στοιχίζει – η γρήγορη, αποφασιστική και συντονισμένη αντιμετώπιση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
3. Ο ρόλος της επιστήμης είναι καταλυτικός – οι αποφάσεις πρέπει να εδράζονται στα επιστημονικά δεδομένα.
Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η ενίσχυση των οικονομιών είναι σαφέστατα οι κύριες προτεραιότητες σήμερα. Ωστόσο, τα προγράμματα ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν στενότερα οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους, περιορίζοντας για παράδειγμα τον κίνδυνο της επένδυσης σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα ή δημιουργώντας ανθεκτικότερες στην κλιματική μεταβολή υποδομές. Έτσι, οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ από την κλιματική αλλαγή, και κυρίως χωρίς να εκτροχιάζουν τις προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Ήδη σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται η κοινή, σε επίπεδο ΕΕ, δράση με τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου (NextGenerationEU). Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την περίοδο 2021-2026 αξίας 750 δισεκ. ευρώ για δράσεις αναπτυξιακές, με σημαντικότερες αυτές που αφορούν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, καθώς και τη θωράκιση του τομέα της υγείας.
Σε αυτή τη συνθήκη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, τόσο με τις πρακτικές του όσο και με το ειδικό του βάρος, ιδιαίτερα καθώς η συνέργεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση αυτής της πορείας. Για τον τραπεζικό τομέα, πριν από ένα χρόνο, υπεγράφησαν οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI, οι οποίες διαμορφώθηκαν από 30 τράπεζες διεθνώς, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες για την μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία. H Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ θα διερευνήσει κάθε δυνατή οδό προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που προσυπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών. Από αυτές τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα κεφάλαια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική κρίση . Η πράσινη ανάκαμψη είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Τράπεζα Πειραιώς τόσο για τη σημερινή πρωτοβουλία, όσο και για τη συμβολή και τη συμμετοχή της στο έργο των Αρχών της Υπεύθυνης Τραπεζικής. Πιστεύω πως μέσα από την εφαρμογή των Αρχών και τους, ευελπιστώ, υψηλούς στόχους των ιδρυμάτων θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα, όσο και κυρίως για την κοινωνία στην οποία αυτά λειτουργούν.

Γεώργιος Χαντζηνικολάου πρόεδρος Δ.Σ., Τράπεζα Πειραιώς

Η ανάπτυξη έχει καταστεί παγκόσμια πρόκληση δήλωσε ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου πρόεδρος Δ.Σ., Τράπεζα Πειραιώς
Θα μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και που θα οδηγήσουν σε ανακατανομή επενδυτικών ροών.
Η διεθνής κοινότητα συμφωνεί σχετικά και η Ε.Ε. πρωτοπορεί έχοντας κινητοποιήσει πόρους 1 τρισ. ευρώ.
Τα περισσότερα από τα 32 δισ. των 750 δισ. ευρώ που μας αναλογούν προορίζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η χώρα μας είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή αλλά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να μας δώσουν ένα προβάδισμα .
Η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Ας τολμήσουμε τις αλλαγές ώστε να αλλάξουμε την οικονομία και να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη.
Οι τράπεζες είναι κομβικές και να κατευθύνουν πόρους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο. Επιχειρήσεις και τράπεζες πρέπει να αναδιαμορφώσουν προτεραιότητες να αλλάξουν λειτουργία και να διοχετεύουν πόρους στο δομικό ανασχηματισμό.
Η Πειραιώς πρωτοπορεί. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση των αρχών αυτών στο πλαίσιο της UNEP. Eχουμε επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές μας.
Δεσμευόμαστε να οδηγήσουμε την ελληνική κοινωνία στη νέα εποχή κατέληξε.

Θεόδωρος Σκυλακάκης Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργείο Οικονομικών

Η επόμενη ημέρα δεν θα θα είναι μια εύκολη ημέρα. Εχουμε τα εργαλεία διότι η Ευρώπη αντέδρασε με ένα μεγάλο βήμα που δεν αφορά μόνον τη δημοσιονομική ενίσχυση των χωρών που είχαν ανάγκη σε αυτήν την συγκυρία αλλά ότι το ταμείο που δημιουργείται έχει ως βάση μεταρρυθμίσεις που συμπληρώνονται με επενδύσεις και προγράμματα. Αυτό ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό είπε.
Η εμπειρία της Ελλάδας κατέληξε σε ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Η αποεπένδυση διήρκεσε μια 10ετία.
Στην οικονομική πολιτική αυτό είναι κεντρικό σημείο. Δεν είναι εύκολο για χώρα που έχει τέτοιο επενδυτικό κενό γιατί ταυτόχρονα με τις επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης πρέπει να καλύψει τις επενδύσεις που έλλειψαν από τον παραγωγικό της ιστό προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική.
Αυτό με φέρνει στην επιφάνεια και το ρόλο του τραπεζικού συστήματος που ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια . Εχει ακόμη το βάρος των κόκκινων δανείων και διατηρεί αγκυλώσεις. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό χάσμα που υπάρχει σε ότι αφορά τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των ευρωπαϊκών.Ο κοινός τραπεζικός χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί σημείωσε. Σε ότι αφορά τα τραπεζικά συστήματα μια εταιρία δεν έχει άμεση ή εύκολη πρόσβαση σε τράπεζα εκτός της χώρας και αυτό μας προβληματίζει.
Αυτός ο συνδυασμός μεγάλου επενδυτικού κενού ταυτόχρονα με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση. Σε αυτήν την πρόκληση πρέπει να προσθέσουμε τις αδυναμίες τις γραφειοκρατικές που αποτελούν επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα. Εκεί θα βοηθούσε και οι τράπεζες να είναι αποτελεσματικές. Υπάρχει θέμα τραπεζικού προφίλ για πολλές μονάδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας γι' αυτό συμπληρώθηκαν στη δύσκολη αυτή συγκυρία τράπεζες και κράτος. Υπάρχουν όμως θέματα που χρήζουν βελτιώσεων όπως πχ πόσος χρόνος χρειάζεται για να ανοίξει κάποιος επιχείρηση. Συχνά για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό απαιτούνται έως και δύο μήνες.
Είναι σημαντικό πως η Ευρώπη προχωράει στο επόμενο βήμα. Πρέπει να δούμε τη δυνατότητα κάποιων χωρών που δεν ακολουθούν την πορεία στην κλιματική αλλαγή και είναι κοντά μας , να δούμε αν πρέπει να χρησιμοποιούν την ευκολία στην πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές όταν μετατρέπουν τη μη προσαρμογή τους ως ανταγωνιστικό εμπορικό πλεονέκτημα.
Και τέλος το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα ταμείο με δύσκολους όρους σε ότι αφορά κυρίως το χρόνο που πρέπει να ολοκλήρωθούν οι στόχοι ορόσημα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες απορροφήσεις κατέληξε.

Νίκος Βέττας Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

Το πορτοφόλι που άνοιξε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ σημαντικό. Οπως και να μετρηθούν τα επιπλέον χρήματα, η τάξη μεγέθους είναι πως το σύνολο των επενδύσεων τα καλά χρόνια, 2007 υπολογιζόταν σε πάνω από 65 δισ.ευρώ σε ένα έτος .
Αυτά δήλωσε ο κ. Νίκος Βέττας Καθηγητής, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών
Εκεί που η χώρα μας επένδυε το 24% του ΑΕΠ της τώρα μετά βίας επενδύει το 10%. Αρα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.
Ο δανεισμός πρέπει να έχει πια το κριτήριο της απόδοσης της επένδυσης καθώς έχοντας κατά νου και το δημογραφικό πρόβλημα όταν τα παιδιά μας κληθούν να αποπληρώσουν το χρέος να διασφαλίσουμε πως η επένδυση θα είναι πολύ παραγωγική.
Υποθέτοντας πως η μάχη της απορρόφησης θα κερδιθεί πρέπει να δούμε που θα πάνε οι πόροι είπε ο κ. Βέττας. Οι πόροι δεν είναι πανάκεια . Οταν μπήκαμε στο κοινό νόμισμα είχαμε μεγάλη εισροή που όμως δεν άλλαξε την οικονομία.
Μέχρι τώρα οικοδομή και τουρισμός οδήγησαν την ανάκαμψη.
Είναι δύο τεράστιοι χώροι της οικονομίας που και αυτοί απαιτούν αναβάθμιση
Τεράστια ανάγκη και ευκαιρία σε έργα που εκτείνονται στο σύνολο της οικονομίας .
Μια οικονομία σαν την ελληνική δύσκολα θα δει καλύτερες μέρες αν δεν διαχειριστεί πιο ευνοϊκά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Προφανώς και το φυσικό κεφάλαιο είναι σημαντικό. Εκεί όμως που η χώρα υστερεί και που είναι το κλειδί για την αντιστροφή της πορείας της είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ειδικά λόγω του δημογραφικού στα παιδιά μας πρέπει να δώσουμε εξαιρετικά εφόδια στα σχολεία και στα ανώτατα ιδρύματα, θα πρέπει α υπάρξει δραστική τομή στο σύστημα κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους, μεγάλες δυνατότητες των επιχειρήσεων για να υλοποιήσουν αναβαθμίσεις στον τομέα αυτό
Η έρευνα και η καινοτομία είναι το κλειδί για να μπορέσει να είναι ακόμη πιο συνεπής η πορεία σε αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη είπε ο κ. Βέττας.
Είτε δει κανείς τις δυσκολίες είτε τις ευκαιρίες είναι σαν να κοιτάει το ίδιο νόμισμα. Αν δεν πάμε προς τις παραπάνω κατευθύνσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης τότε θα υπάρξει πρόβλημα σημαντικό για την επόμενη γενιά. Σε όλο αυτό σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν οι τράπεζες κατέληξε.

Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς

Η πρόσφατη πανδημία έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία και η οικονομία σημείωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ίδιος μίλησε για σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ότι αφορά τους στόχους.
Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σημείωσε και μίλησε για την ανάγκη μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής κοινωνίας.
Στην τράπεζα Πειραιώς εργαζόμαστε γι΄ αυτό επεσήμανε και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Πειραιώς και άλλων 29 τραπεζών σε ότι αφορά την υπεύθυνη τραπεζική. Δημιουργούμε τις στρατηγικές δημιουργώντας κριτήρια. Αυτό επιτρέπει καλύτερες συνεργασίες με τους πελάτες και του επενδυτές για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σε δεύτερη φάση σχεδιάζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο.
Τι σημαίνει αυτό:
-Να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάταξη της οικονομίας από την πανδημία.
-Με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης θα έρθουν και ιδιωτικά κεφάλαια
Η ελληνική οικονομία υπέστη σημαντική αποεπένδυση. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε ρόλο στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων είπε και τόνισε πως αυτά θα κατευθυνθούν σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, υποδομής, εναλλακτικών μορφών ενέργειας προστασίας της βιοποικιλότητας.
΄Εχοντας επάρκεια κεφαλαίων από τις αρχές του έτους η τράπεζα Πειραιώς έδωσε πάνω από 4 δισ. δάνεια νέα δάνεια και το μέγεθος αυτό θα φθάσει στα 5,5 δισ. στο τέλος του έτους.
Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία . Προσπαθούμε να ξεπεραστούν οι συνέπειες της ύφεσης είπε .
Θέλω να θυμίσω πως η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου ESG ύψους 500 εκατ.
Από αυτήν την έκδοση διοχετευθήκαν σε 1000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις 700 εκατ. ευρώ μαζί με την ίδια συμμετοχή της τράπεζας Πειραιώς.
Ρόλος μας και στόχος μας είναι να προσαρμόσουν οι επιχειρήσεις το μοντέλο τους ώστε να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης