Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρευνα της ING: Η ακτινογραφία της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Έρευνα της ING: Η ακτινογραφία της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι τώρα 1.699 δισ. ευρώ από τις πράξεις της ΕΚΤ, λέει η ING
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι τώρα 1.699 δισ. ευρώ χρηματοδότηση από τις πράξεις της ΕΚΤ TLTRO-III.
Εξετάζουμε εάν οι τράπεζες είναι πιθανό να φτάσουν τα όρια δανεισμού που θα τους επέτρεπαν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα διαθέσιμα επιτόκια χρηματοδότησης των ιδίων.
Αυτά αναφέρονται σε έκθεση της ING
Σύμφωνα με αυτήν οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν προ ημερών 174,5 δισ. ευρώ από την πέμπτη δόση του προγράμματος χρηματοδότησης της ΕΚΤ TLTRO-III, σημαντικά χαμηλότερο ποσό από τα 1.308 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν από την τέταρτη δόση.
Το συνολικό μέγεθος του προγράμματος TLTRO-III ανέρχεται σε 1.699 δισ. Ευρώ.
Τα κίνητρα για συμμετοχή στην πέμπτη δόση θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί από την αυξανόμενη κατανόηση της ζήτησης τραπεζικών δανείων στο περιβάλλον Covid-19, από την πιθανή πρόσβαση σε κεφάλαια με επιτόκια στο επίπεδο -1% έως τον Ιούνιο του 2021, ότι δεν υπάρξει στίγμα ή επίπτωση στη φήμη της τράπεζας από την όλη διαδικασία και την αφαίρεση ενδεχόμενου εμποδίου από τη χαλάρωση των όρων.
Το επιτόκιο στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ TLTRO-III συνδέεται με την ανάπτυξη της χορήγησης δανείων. Εάν οι τράπεζες πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια δανεισμού, μπορούν να λάβουν τη χρηματοδότηση TLTRO με συντελεστή τόσο χαμηλό όσο -1% για ένα έτος και -0,50% για τον υπόλοιπο χρόνο.
Κατά την άποψή μας, οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές σε καλή θέση για να ανταποκριθούν στο όριο που έχει τεθεί με την επιλέξιμη αύξηση του καθαρού δανεισμού ανά χώρα έως τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφορές ανά χώρα.
Οι χώρες όπου οι αρχικές ανάγκες ρευστότητας καλύπτονταν κυρίως από τραπεζικά δάνεια και, με τη σειρά τους, υποστηρίζονται από κρατικές εγγυήσεις, καλύπτουν το σημείο αναφοράς.
Αυτό ισχύει για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία.
Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι χώρες όπου η περισσότερη υποστήριξη παρέχεται από κυβερνήσεις απευθείας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κυρίως μέσω αναβολής φορολογικών αναγκών και προσωρινών προγραμμάτων στήριξης των μισθών.
Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες.
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία ομάδα χωρών έχει μικρότερο περιθώριο πάνω από το σημείο αναφοράς, πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες που παρουσιάζονται εδώ είναι σε καλή θέση να ανταποκριθούν ή να υπερβούν το δείκτη καθαρού δανεισμού.
Οι χώρες είναι επίσης γενικά σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν ή να υπερβούν το σημείο αναφοράς κατά τη δεύτερη περίοδο αναφοράς.
Οι γαλλικές και ιταλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι χρήστες των πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αντλώντας 350 δισ. ευρώ και 345 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ακολουθούμενες από γερμανικές και ισπανικές τράπεζες, σε 284 δισ. ευρώ και 257 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις δανεισμού και την τιμολόγηση της αγοράς ομολόγων.
Οι τραπεζικοί τομείς της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που δείχνουν την ισχυρότερη αύξηση δανεισμού κατά την ειδική περίοδο αναφοράς.
Μεταξύ αυτών, η Ιταλία και η Ισπανία ειδικότερα, αλλά και σε μικρότερο βαθμό η Γαλλία, επωφελούνται από τα ελκυστικά επίπεδα χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση μέσω αγορών ομολόγων.
Από τη σκοπιά του κόστους χρηματοδότησης, θα ήταν λογικό για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη να αντλήσουν κεφάλαια από το TLTRO-III, ειδικά αν πληρούσαν το σημείο αναφοράς δανεισμού της ειδικής περιόδου αναφοράς και έτσι πέτυχαν το ελκυστικό επιτόκιο -1% για ένα έτος και ποσοστό - 0,5% για το υπόλοιπο της λειτουργίας.
Οι δόσεις TLTRO-III I-V έχουν την πρώτη ευκαιρία αποπληρωμής τον Σεπτέμβριο του 2021.
Έτσι, οι τράπεζες μπορούν να απολαύσουν την ειδική περίοδο επιτοκίου και μόνο τότε θα εξετάσουν εάν θα αποπληρώσουν τα κεφάλαια νωρίς ή θα τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους.
Η προθυμία για πρόωρη αποπληρωμή θα καθοδηγηθεί από την ανάπτυξη δανεισμού, στα επίπεδα διαπραγμάτευσης των ομολόγων, στα κλιμακωτά αποτελέσματα και στις οικονομικές προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα

Τα υψηλότερα μερίδια των καταθέσεων κεντρικών τραπεζών σε σχέση με τα σωρρευτικά σύνολα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών βρίσκονται στη Φιλανδία το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Η Ιταλία, Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με σχετικά μικρότερο μερίδιο της αναλογίας καταθέσεων κεντρικών τραπεζών έναντι περιουσιακών στοιχείων.
Η μέση μόχλευση για τους εκδότες ομολόγων είναι χαμηλότερη στην Ολλανδία τη Γαλλία και το Βέλγιο και υψηλότερη στην Ελλάδα στην Ιρλανδία και τη Φιλανδία.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης