Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ θέλουν να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη έως το α΄ τρίμηνο του 2021 χωρίς Χάγη – Πως η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα σταθερότητας

Οι ΗΠΑ θέλουν να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη έως το α΄ τρίμηνο του 2021 χωρίς Χάγη – Πως η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα σταθερότητας
Η Μεσόγειος Θάλασσα με προσπάθεια μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο ειρήνης και ενεργειακής και οικονομικής ανάπτυξης και ο αμερικανικός παράγοντας συνδράμει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση
Να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη έως το α΄ τρίμηνο του 2021 θέλει ο αμερικανικός παράγοντας με βάση πληροφορίες.
Συγκεκριμένα από τις επαφές που υπήρξαν μεταξύ του αμερικανού υπουργού εξωτερικών M. Pompeo με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα μηνύματα που μεταφέρθηκαν μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα την τουρκική πρωτεύουσα φαίνεται ότι διαμορφώνεται το εξής πλαίσιο.

1)Ο διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας θα ξεκινούσε την εβδομάδα 5 με 9 Οκτωβρίου 2020 αλλά λόγω της έκρυθμης κατάστασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh και της εμπλοκής της Τουρκίας, είναι πιθανό να καθυστερήσει οριακά αλλά δεν θα αποκλίνει πολύ ουσιωδώς από το αρχικώς εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα.
Ήδη στις 8 Οκτωβρίου θα συναντηθοούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας και θα ακολουθήσει συνάντηση Erdogan του Τούρκου Προέδρου και του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού έως τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

2)Οι αμερικανοί αναφέρουν ότι θέλουν να διευθετηθεί η ελληνοτουρκική διένεξη για το Ανατολικό Αιγαίο, τις ΑΟΖ και γενικώς τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες έως το α΄ τρίμηνο του 2021.
Βέβαια η σημερινή ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να μην βρίσκεται στην εξουσία έως τότε εάν κερδίσει ο Biden των δημοκρατικών.
Ωστόσο η μάχη Trump και Biden για την προεδρία των ΗΠΑ θα αποδειχθεί μάλλον ντέρμπι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

3)Ο αμερικανικός παράγοντας θα ήθελε να διευθετηθούν τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μέσω από διμερείς συμφωνίες με εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή να μην χρειαστεί να προσφύγουν τα δύο μέρη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν θέλουν χρονίζουσες εξελίξεις.
Αυτό σημαίνει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να παρουσιάσουν στα εσωτερικά τους ακροατήρια το πλαίσιο της συμφωνίας που θα υπάρξει.

4)Η πρόσφατη θέση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν είναι νομικό κείμενο άρα δεν έχει νομική βαρύτητα είναι ένα μήνυμα που ουσιαστικά στέλνουν οι αμερικανοί σε Ελλάδα και Τουρκία, συμφωνία με βάση το διεθνές δίκαιο δηλαδή Συνθήκη Λωζάνης και βεβαίως σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας.
Ο χάρτης της Σεβίλλης ορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες αλλά για τους αμερικανούς δεν αποτελεί νομικό κείμενο.

5)Η διχοτόμηση της ΑΟΖ του Καστελόριζου που αποτελεί και την βασική στόχευση της Τουρκίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με σχέση 60% Τουρκία και 40% Ελλάδα ή 50% προς 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ τα 24 χιλιάδες αναλογούν στην Τουρκία.
Προφανώς έναντι αυτής της κίνησης της Ελλάδος, η Τουρκία εγκαταλείπει την υπερφίαλη επιχειρηματολογία της για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση.
Βέβαια στα Δωδεκάνησα – σε ορισμένα νησιά – αποσύρονται κάποια οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους.
Ταυτόχρονα οι ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου και Τουρκίας και Λιβύης θα ακυρωθούν.

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα σταθερότητας

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα σταθερότητας και ήδη οι κινήσεις έχουν ξεκινήσει.
-Ενεργοποιείται ο διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που σημαίνει ότι για όσο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις θα επικρατεί ηρεμία στο Ανατολικό Αιγαίο
-Λίβανος και Ισραήλ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιλύσουν τα δικά τους θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ΑΟΖ.
-Στην Λιβύη οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου πολέμου συμφώνησαν να επιτρέψουν την αύξηση της εξόρυξης πετρελαίου σε 225-250 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
-Η Λιβύη δημοσιοποίησε ότι θα ζητήσει από την Ελλάδα και την Μάλτα να ξεκινήσουν διάλογο για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών
-Η παρουσία του αμερικανικού παράγοντα – που είναι θετική – στην Ανατολική Μεσόγειο καλύπτει το κενό εξουσίας και απομακρύνει την υπερφίαλη Γαλλία και τον Macron από τις διεκδικήσεις του στην περιοχή με το Pax Mediterranea.
-Ήδη υπάρχουν φωνές εντός του Ισραήλ που αναφέρουν ότι ίσως ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Leviathan από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέση Ελλάδος και Ιταλίας…. δεν είναι ο ενδεικνυόμενος.

Η Μεσόγειος Θάλασσα με προσπάθεια μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο ειρήνης και ενεργειακής και οικονομικής ανάπτυξης και ο αμερικανικός παράγοντας συνδράμει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μέσω της στρατιωτικής αποτροπής π.χ. Σούδας στην Κρήτη αλλά μέσω των παρασκηνιακών διπλωματικών κινήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης