Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νικητής ο Biden στο πρώτο debate με τον Trump - Δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου

tags :
ΗΠΑ: Νικητής ο Biden στο πρώτο debate με τον Trump - Δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου
Χαοτική η πρώτη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα - Ενοχλημένο από την παρουσία Trump - Biden δηλώνει το 69% των Αμερικάνων
Νικητής στο πρώτο χαοτικό debate ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ είναι ο Joe Biden σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων αν και το κύριο συμπέρασμα των πολιτικών αναλυτών είναι ότι αυτή η χαοτική συζήτηση δεν άλλαξε τους υπάρχοντες συσχετισμούς, γεγονός που μάλλον ευνοεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ο οποίος άλλωστε φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Το πρώτο debate Trump - Biden ήταν πραγματικά χαοτικό με αποτέλεσμα να γίνει ελάχιστη ουσιαστική συζήτηση.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξαλλη εμφάνιση του Trump ήταν ένα μεγάλο δώρο για τον Biden, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν χρειάστηκε να πείσει για το σχέδιο και τη στρατηγική του, τους μετριοπαθείς και προοδευτικούς Αμερικάνους, καθώς κάτι τέτοιο κατέστη περιττό λόγω της συμπεριφοράς του Trump, ενώ στο τέλος οι περισσότεροι Αμερικάνοι έμειναν να επιλέξουν μεταξύ του κάτι που μοιάζει με κανονικότητα και του χάους.

Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώθηκαν και σε δημοσκόπηση του CNN, στην οποία αναφέρεται ότι έξι στους δέκα Αμερικάνους που παρακολούθησαν το debate θεωρούν πως ο Biden έκανε καλύτερη εμφάνιση, έναντι 28% που τονίζει ότι καλύτερος ήταν ο Trump.
Σε συνεντεύξεις με τους ίδιους ψηφοφόρους πριν από το debate το 56% δήλωσε ότι περίμενε πως ο Biden θα ήταν καλύτερος ενώ μόλις το 43% πίστευε περισσότερο στον Trump.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που είχε γίνει το 2016 μετά το πρώτο debate μεταξύ του Donald Trump και της Hillary Clinton.
Σε εκείνη τη δημοσκόπηση το 62% θεωρούσε πως η Clinton κέρδισε την τηλεμαχία και ποσοστό 27% πίστευε πως ο Trump ήταν ο νικητής.
Στη σημερινή δημοσκόπηση περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων υποστήριξαν πως οι απαντήσεις του Biden ήταν πιο αληθινές από του Trump (65% υπέρ του Biden και 29% υπέρ του Trump) και πως οι επιθέσεις του προς τον πρόεδρο ήταν περισσότερο δικαιολογημένες.
Συνολικά, το 69% θεωρεί δίκαιες τις επιθέσεις στον Trump ενώ μόλις το 32% εξέλαβε ως δίκαιες τις επιθέσεις του Trump.
Παράλληλα το 66% υποστήριξε ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Biden σε θέματα δημόσιας υγείας, το 64% ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο για τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού ενώ στην οικονομία είναι μοιρασμένοι καθώς το 50% λέει ότι εμπιστεύεται τον Biden και το 48% τον Trump.
Συνολικά το 63% όσων παρακολούθησαν το debate υποστηρίζουν πως ο Biden έχει καλύτερο σχέδιο για να λύσει τα προβλήματα της χώρας – έναντι 30% για τον Trump – ενώ το 55% λέει ότι ο Biden είχε την εικόνα ισχυρότερου ηγέτη έναντι 43% για τον Trump.
Πάντως, το 57% δήλωσε ότι το χθεσινό debate δεν θα επηρεάσει το ποιον θα ψηφίσουν για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Νικητής ο Biden και σε δημοσκόπηση του CBS
 
Πέρα όμως από το CNN, δημοσκόπηση και του CBS έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι υποστηρίζουν πως νικητής του debate ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden.
Συγκεκριμένα το 48% δίνει τη νίκη στον Biden έναντι του 41% που θεωρεί ότι ο Trump επικράτησε και ενώ το 10% αναφέρει πως η συζήτηση κατέληξε σε... ισοπαλία.

Image
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικάνων υποστηρίζει πως το debate ήταν αρνητικό, με το 69% όσων το παρακολούθησαν να λέει πως ενοχλήθηκε από την παρουσία των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Image

Image
CNN: Πραγματικό απαίσιο το debate Trump – Biden – Δεν άλλαξε τους συσχετισμούς

Πραγματικά απαίσιο χαρακτηρίζει το πρώτο debate που είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 30/9 τα ξημερώματα οι Donald Trump και Joe Biden, οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
«Ήταν ένα τελείως απαίσιο debate, το οποίο δεν προσέφερε τίποτα στους Αμερικάνους σχετικά με τους δύο υποψηφίους και με το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία εφόσον εκλεγούν στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.
Ήταν χωρίς αμφιβολία, το χειρότερο debate των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Και αυτό έγινε, τη στιγμή που περισσότεροι από 200.000 Αμερικάνοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid 19 και ενώ υπάρχουν προβλέψεις που αναφέρουν ότι οι νεκροί μπορεί να διπλασιαστούν έως την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Ήταν ένα βαθύ πλήγμα για τη Δημοκρατία» αναφέρει το CNN.
Όπως αναφέρει το CNN, ο Trump χρειάζεται αυτά τα debate προκειμένου να αλλάξει την εις βάρος του δυναμική, μια και οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να υπολείπεται του Biden.
«Δεν είδαμε τίποτα σε αυτά τα 90 λεπτά που να μπορεί να αλλάξει κάτι.
Πράγματι ο Trump κυριάρχησε, αλλά αυτό συνέβη διότι δεν σταμάτησε να παρενοχλεί και να διακόπτει τον Biden.
Σίγουρα αυτό θα ενθαρρύνει τους πιο πιστούς υποστηρικτές του.
Αλλά πραγματικά πιστεύετε ότι αυτοί χρειάζονταν μια τέτοια συζήτηση για να τον ψηφίσουν;
Οι συνεχείς διακοπές έκαναν πραγματικά αδύνατο να παρακολουθήσεις το debate» αναφέρει το CNN, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Trump προχώρησε σε μια σειρά από εξωφρενικούς ισχυρισμούς και ψεύδη σχετικά με τις δικές του επιδόσεις και αυτές του Joe Biden ενώ αρνήθηκε να καταδικάσει τη δράση ρατσιστικών ομάδων.
Όσον αφορά τον Biden, το CNN εκτιμά πως στην αρχή έχασε έδαφος, αλλά στη συνέχεια βρήκε ρυθμό όταν αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού από τον Trump.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αφέθηκε και παρασύρθηκε στο ρυθμό του Trump, με εξαίρεση ίσως την προτροπή του προς τον Trump να το βουλώσει και τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ότι είναι «κλόουν» και «κανίς του Putin».
Παράλληλα το CNN υποστηρίζει πως οι κανόνες που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το debate, όπως για παράδειγμα ο κάθε υποψήφιος να μιλά χωρίς διακοπές για 2 λεπτά, ουδέποτε τηρήθηκαν, καθώς όπως επισημαίνει ο Trump διέκοπτε τον Biden με το που άρχιζε να μιλάει.
«Αυτό το debate αλλάζει ελάχιστα στη συνολική δυναμική της εκλογικής μάχης, κάτι που είναι καλό για τον Biden, ο οποίος φέρεται να έχει το προβάδισμα.
Αλλά ο Biden έπεσε πολλές φορές στα χέρια του Trump λόγω των εξωφρενικών ισχυρισμών του.
Ξέχασε την πρώτη συμβουλή: μην πέφτεις στη λάσπη με το γουρούνι, επειδή και οι δύο θα λερωθείτε και στο γουρούνι θα αρέσει» τονίζει το CNN.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης