Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: "Χαστούκι" σε Πολωνία και Ουγγαρία για το κράτος δικαίου

ΕΕ:
Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΕ όπου εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της σε θέματα δικαιοσύνης και διαφθοράς κρατών μελών 
Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κατακρίνει τις κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία στην πρώτη έκθεσή της για την συμμόρφωση τους στο κράτος δικαίου, την Τετάρτη (30/09/202), κάνοντας λόγο για σοβαρές αποτυχίες των δύο χωρών.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται από το Reuters πριν από την επίσημη δημοσιεύση της, επικεντρώθηκε επίσης στις προκλήσεις για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέροντας ότι η πανδημία του κοροναϊού χρησίμευσε ως «δοκιμασία αντοχών» της δημοκρατικής ανθεκτικότητας των 27 κρατών της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η έκθεση έρχεται την ώρα που η ΕΕ επιδιώκει να συνδέσει την πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τον σεβασμό που επιδεικνύεται από τα κράτη μέλη προς το κράτος δικαίου.
«Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη της Πολωνίας από το 2015 υπήρξαν μια σημαντική πηγή διαμάχης», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία ήταν επίσης μεταξύ των κρατών όπου «η κατεύθυνση της αλλαγής έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στη δικαστική ανεξαρτησία».
Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη είναι εγκλωβισμένες σε μακροχρόνιες μάχες με την ΕΕ.
Δικαστικός έλεγχος, μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και ακαδημαϊκούς υπό περισσότερο κρατικό έλεγχο αποτελούν τα σημεία σύγκρουσης με την ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως αντίδοτο στις ... αυταρχικές τάσεις», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ για τη δημοκρατία, Επίτροπος για τις αξίες και τη διαφάνεια, Vera Jourova, η οποία συνέγραψε την έκθεση.
«Το κράτος δικαίου δεν αφορά το δεξί ή το αριστερό κόμμα. Πρόκειται για το σωστό ή το λάθος".
Ποιες άλλες χώρες δέχτηκαν κριτική
Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Σλοβακία επικρίθηκαν επίσης στην έκθεση για ελλείψεις στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος.
Η Επιτροπή σημείωσε σκάνδαλα διαφθοράς στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης