Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Μεταξύ των εκρηκτικών θεμάτων της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής 1-2/10, το φλέγον είναι, πως θα αποσύρει η Κύπρος το βέτο της

SZ: Μεταξύ των εκρηκτικών θεμάτων της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής 1-2/10, το φλέγον είναι, πως θα αποσύρει η Κύπρος το βέτο της
Η ατζέντα της Συνόδου κυριαρχείται από εκρηκτικά θέματα, ωστόσο το βασικό πρόβλημα παραμένει: Πώς θα πεισθεί η Κύπρος να αποσύρει το βέτο της, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung
Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, 1 - 2 Οκτωβρίου αναφέρεται και ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung εστιάζοντας στο διπλωματικό παρασκήνιο: «Η ατζέντα κυριαρχείται από εκρηκτικά θέματα: ο Michel θέλει να συζητηθούν ενδεχομένως απαραίτητες αλλαγές στις σχέσεις με την Κίνα και την Τουρκία.
Θα συζητηθεί επίσης η εκλογική νοθεία στη Λευκορωσία.
Ωστόσο το βασικό πρόβλημα παραμένει: Πώς θα πεισθεί η Κύπρος να αποσύρει το βέτο της;
Η Κύπρος εμποδίζει εδώ και ένα μήνα τις κυρώσεις σε 40 συνεργούς του Aelxander Lucashenko, επειδή συνδέει το θέμα με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία».
Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «οι διπλωμάτες διαμαρτύρονται "για αυτή την ομηρία", η οποία κοστίζει την αξιοπιστία της ΕΕ, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο κανείς δεν τολμά να προβλέψει ότι θα σημειωθεί επιτυχία στο δείπνο της Πέμπτης.
Η θέση της Κύπρου περιγράφεται "σκληρή", παρά το ταξίδι του Charles Michel στην περιοχή και τις συνομιλίες Merkel - Αναστασιάδη (…)
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τόνο της συζήτησης, η οποία πρέπει να διεξαχθεί "ανοιχτά και χωρίς ταμπού", αναφέρει διπλωμάτης: ​​η Κύπρος θα πρέπει έπειτα να νιώθει εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βασιστεί σε όλους τους εταίρους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»
Το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Ωστόσο, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο θεωρούν επίσης ότι τα βήματα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, στα οποία συμφώνησε πρόσφατα ο Ερντογάν, θα αντιστρέφονταν αμέσως εάν η ΕΕ επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις (…)
Οι διπλωμάτες εξηγούν ότι ένας συμβιβασμός είναι πολύ δύσκολος διότι η Κύπρος είναι μια ''single issue country''.
H διχοτόμηση του νησιού και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τα μόνα που μετράνε: Σχεδόν με όλες τις χώρες μπορείς να καταλήξεις σε συμφωνία, κάνοντας παραχωρήσεις κάπου αλλού.
Αυτό δεν λειτουργεί στην περίπτωση της Κύπρου».
Σύμφωνα με την SZ και «το άλλο ζήτημα, με το οποίο συνδέεται συχνά η Κύπρος είναι δυσάρεστο για την ΕΕ.
Πρόκειται για την περίφημη  „χρυσή βίζα“, δηλαδή το γεγονός ότι περίπου 2,15 εκατομ. ευρώ αρκούν για να αγοράσει κανείς ιθαγένεια κράτους-μέλους της ΕΕ.
Η Ursula Von der Leyen περιέγραψε πρόσφατα την πρακτική ως απειλή για το κράτος δικαίου στην ΕΕ.
Αλλά οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εύκολα να σταματήσουν το εμπόριο με τις „χρυσές βίζες“: η απόφαση για το ποιος θα γίνει πολίτης εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος.»
Κλείνοντας η SZ παρατηρεί: «Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης, υπάρχουν καλοί λόγοι για να επιμείνει σε μια σκληρή γραμμή απέναντι την ΕΕ στη σύγκρουση με την Τουρκία.
Η ελπίδα για Επανένωση, για την οποία και οι δύο πλευρές(σσ: ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) ήταν αρκετά ανοιχτές στο παρελθόν, έχει ξεθωριάσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης