Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος αλλά και εμφάνιση πωλητών σε πολλές μετοχές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Οριακή άνοδος αλλά και εμφάνιση πωλητών σε πολλές μετοχές
ΑΓΟΡΑ: Αρκετά περίεργα είδαμε στη σημερινή συνεδρίαση σε αρκετές μετοχές. Κάποιες σήκωσαν όγκο, υψηλότερο από το μέσο όρο και μάλιστα με πωλητές. Βγαίνουν από παντού οι επενδυτές. Ελπίζουμε να τελειώνουν. Η αγορά πάντως κατάφερε και έβγαλε αντίδραση, ενώ κάποια αποτελέσματα έφεραν μετοχές στο επίκεντρο.

Το ΧΑ κατάφερε να κλείσει με άνοδο αν και στις τελικές δημοπρασίες περιορίστηκε σημαντικά η άνοδος αυτή. Ξεχώρισε η Eurobank, η Ελλάκτωρ, η Jumbo, ο ΑΔΜΗΕ και η Motor Oil. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τίτλος της Aegean καθώς έγραψε νέα χαμηλά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Υπάρχουν εισηγμένες όπου δεν κοιτάμε μόνο τι έκαναν σε επίπεδο πωλήσεων ή κερδών. Προσπαθούμε σε κάποιες περιπτώσεις να δούμε πίσω από τις γραμμές, ή να μάθουμε νεότερα από μία καλή ή κακή εξέλιξη σε προηγούμενα εξάμηνα. Να δούμε λίγο πιο μπροστά και να φτάσουμε κοντά σε αυτά που μαθαίνουν κάποιοι πριν από όλους. Συμβαίνουν και αυτά, το ξέρετε.

Δηλαδή να απογοητευτεί κάποιος σήμερα βλέποντας μείωση τζίρου είναι μάλλον άτοπο. Να εντυπωσιαστεί ωστόσο από κάποια αύξηση που οδηγεί σε βελτίωση περιθωρίων και κερδών ίσως, αλλά από πτώση τζίρου; Δηλαδή τόσο καιρό και μέσα σε τέτοια «καταιγίδα» τι θα έπρεπε να περιμένουμε; Από την πρώτη στιγμή εστιάσαμε στις αντοχές των λογιστικών καταστάσεων και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε αυτές που επηρεάζονται περισσότερο.

Κάποιες φορές μας κατέκριναν για όσα γράφαμε (πχ τράπεζες, Aegean κ.α.). Σήμερα όμως βλέπουμε τις τράπεζες να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι εδώ και καιρό και την Aegean να γράφει νέο χαμηλό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙ): Θα σημειώσουμε πως κατά την άποψή μας η κατάσταση πολλών λογιστικών καταστάσεων είναι δραματική. Κοιτάμε τζίρους και υποχρεώσεις και δε μπορούμε να καταλάβουμε πως θα μπορέσουν κάποιες να μειώσουν τη μόχλευση. Η λύση για πολλές εταιρείες είναι μία.

Αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και παράλληλο κούρεμα τραπεζικών υποχρεώσεων. Χρωστάς 10; Θα σου δώσω 5 και θα σβήσεις 3. Δε γίνεται αλλιώς. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο. Θα μας πείτε με τι χρηματιστήριο θα γίνει αυτό; Πως θα αντλήσουν κεφάλαια όταν όλοι πουλάνε; Ας προσπαθήσει η κυβέρνηση να βελτιώσει το προϊόν. Τέτοια απαξίωση με τέτοια φιλοεπενδυτική, και καλά, κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει ξανά.

Όποιος διαβάζει τις λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες θα δει πως ο ορκωτός σε αρκετές εταιρείες δίνει γνώμη με ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάνεια έχουν γίνει βραχυπρόθεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις απαιτητά και υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙΙ): Μας ρωτάτε για πολλά. Δώστε μας λίγο χρόνο και θα αναφερθούμε σε όλα. Θα ξεχωρίσουμε αυτές που αξίζουν από αυτές που δεν… Απλά τώρα έπεσαν όλα μαζεμένα και ούτε να ρίξουμε μια σωστή ματιά μπορούμε. Προσπαθούμε να απαντάμε σε όλα σας τα email και τα σχόλια, γιατί μας αρέσει αυτή η επικοινωνία και θέλουμε να την ενθαρρύνουμε.

AEGEAN: Μας κάνει εντύπωση που δεν είδαμε χθες αυτή την πτώση στη μετοχή αλλά σήμερα. Μετά την τηλεδιάσκεψη περιμέναμε πτώση καθώς αναφέρθηκαν οι εκτιμώμενες ζημιές για το τρίτο τρίμηνο. Σήμερα έγραψε νέο χαμηλό στα 4,03 ευρώ και έκλεισε στα 4,10 ευρώ με απώλειες κοντά στο 5% και υψηλό όγκο.

ΠΑΪΡΗΣ: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα και προφανώς όπως και οι άλλες του κλάδου, ευνοήθηκε από την πτώση του πετρελαίου. Η κερδοφορία δίνει χαμηλό p/e και η διοίκηση αισιοδοξεί. Αν συνεχίσει έτσι θα έχει μάλλον ρεκόρ κερδοφορίας. Στο +18,38% και στα 0,3220 ευρώ με όγκο 45 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,6 εκατ. ευρώ.

ΑS COMPANY: Πριν λίγες μέρες γράφαμε πως αν εκποιούσες τα πάντα έμενε τσάμπα η δραστηριότητα και έπαιρνες και περισσότερα από την αποτίμηση. Αλλά η μετοχή έπεφτε λόγω πωλήσεων εγχώριων επενδυτών ύψους 200 χιλ. τεμαχίων σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Κάποιοι κοίταζαν το τζίρο και τα κέρδη τότε. Λες και περίμεναν να πάει μπάλα με lockdown.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική και στα 1,94 ευρώ με άνοδο 7,78% σήμερα μετά από συναλλαγές 32 χιλ. τεμάχια. Ακόμα τσάμπα είναι.

ΕΚΤΕΡ : Αφήνουμε στην άκρη πωλήσεις και τελική γραμμή (που ήταν απογοητευτικές) και κοιτάμε ρευστότητα. Προσέχουμε την αναφορά στο έργο στο Σωτηρία όπου ολοκληρώνεται σύντομα και έχουν ήδη εισπραχθεί ποσά. Ξεχωρίζουμε επίσης από τις αναφορές στη λογιστική κατάσταση τα παρακάτω:

Στις 5 Μαΐου 2020 κατεβλήθη από την εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε» ποσό 950.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για μέρος αξιώσεων της ΕΚΤΕΡ από την εκτέλεση του έργου “ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Γ, ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Α & Β, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ EDEN ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΑΤΤΙΚΗΣ”.

Με βάση την απόφαση της από 31.07.2020 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, αποφασίσθηκε, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2019 καθώς και της μειωμένης ρευστότητας της εταιρείας, να μην υπάρξει προέγκριση αμοιβών για τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2020, αλλά μόνο για τα μη εκτελεστικά μέχρι του ποσού των 18.000 ευρώ, δαπάνη η οποία θα βαρύνει το β’ εξάμηνο της χρήσης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου με την οποία επιδικάσθηκε υπέρ της ΕΚΤΕΡ το ποσό των 296.000,00 με τόκους από την 04.12.2019, και στην εταιρεία «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΥΡΑΜΙΣ Α.Τ.Ε» το ποσό των 20.000,00 ατόκως. Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. δικαιούται επιπλέον 414.000 ευρώ (πέραν των 296.000 ευρώ), τα οποία όμως δεν εισήχθησαν στην ανωτέρω δίκη. Τα μέρη έχουν προθεσμία έως την 11.12.2020 να ασκήσουν αγωγή ακύρωσης της ανωτέρω αποφάσεως. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη απαίτηση από άλλο έργο και υπάρχουν εγγυήσεις.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Παρά τη μείωση των πωλήσεων βελτίωσε τα μικτά κέρδη. Οι τόκοι εμφανίζονται σημαντικά μειωμένη αλλά δε μπόρεσε να γυρίσει σε κέρδη. Μείωσε όμως τις ζημιές.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Εντυπωσιακά και πάλι τα αποτελέσματα. Μέσα στους λίγους ισολογισμούς που ξεχωρίζουμε εδώ και χρόνια. Και μας ρωτάνε κάποιοι: Βρες λες να μην είναι έτσι τα πράγματα; Τι να πούμε έχουν δει πολλά τα μάτια μας αλλά θέλουμε πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να θεωρούμε αυτούς που έχουμε απέναντί μας σωστούς. Έτσι θεωρούμε πως η μετοχή είναι τσάμπα. Θέλει όμως λίγη βοήθεια από τους βασικούς μετόχους.

«Μηχανάκι» είχαν οι πωλητές σήμερα και ο όγκος ήταν μεγάλος για τα δεδομένα της. Με 15 χιλ. τεμάχια συνολικά στα 13 ευρώ και στο -2,62%. Τι να πούμε…

DIONIC: Όπως και στα ετήσια του 2019 έτσι και στα εξαμηνιαία του 2020 ο ορκωτός δηλώνει αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος.

EBITDA: Καλό θα είναι οι εισηγμένες να αναφέρουν τα EBITDA στην κατάσταση αποτελεσμάτων και να έχουν όλες μία αντίστοιχη παρουσίαση. Σε κάποιες εταιρείες δε μπορούμε να τα εντοπίσουμε.

OPTRONICS: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα. Μείωση τζίρου στα 1,1 εκατ. ευρώ από 7,4 εκατ. ευρώ και ζημιές 177 χιλ. ευρώ από κέρδη 786 χιλ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 1,2 εκατ. ευρώ με ταμείο 873 χιλ. ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αρνητική εξέλιξη η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 100 ημερών. Πρέπει να επανέλθει άμεσα… Στα θετικά ότι δεν είδαμε τις περίεργες εντολές αγοράς ιδίων μετοχών. Πολλές όμως οι πτωτικές συνεδριάσεις και γκρεμίζει όσα έχτισε με κόπο.

ΡΕΒΟΙΛ: Είχε πωλητές σημαντικούς αλλά έκλεισε με μικρές απώλειες.

AUTOHELLAS: Μεγάλος και πάλι ο όγκος και σημαντικές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης