Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ουδέτερη η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, εύθραυστος ο τραπεζικός της κλάδος - Από το 2021 η ανάκαμψη

Ουδέτερη η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, εύθραυστος ο τραπεζικός της κλάδος - Από το 2021 η ανάκαμψη
Η HSBC τονίζει ότι απαιτείται βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων για την απελευθέρωση της αξίας στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας
Ουδετερότητα συστήνει για τις ελληνικές μετοχές η HSBC, καθώς, όπως επισημαίνει ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος τραπεζικός της τομέας.
Ειδικότερα, στην 94σελιδη ανάλυσή της για την επενδυτική στρατηγική του δ' 3μηνου του 2020, η HSBC τονίζει ότι απαιτείται βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων για την απελευθέρωση της αξίας στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, ωστόσο αυτή η εξέλιξη με τη σειρά της εξαρτάται από την προσωρινή οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε κατά το προηγούμενο έτος.
Εικόνα
Αντ 'αυτού, το σοκ COVID-19 ώθησε την ελληνική οικονομία σε ύφεση.
Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 14% το 2ο τρίμηνο, έχοντας χειρότερη επίδοση από ό,τι είχε προβλέψει η επενδυτική τράπεζα (-12%), ενώ σε επίπεδο έτους η πτώση είναι 15,2%.
Μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει σύμφωνα με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, δείχνοντας ανθεκτικότητα παρά την εξάρτηση της ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα που έχει πληγεί.
Ακόμη, η σημασία του τομέα στην οικονομία φαίνεται στα δεδομένα.
Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά σχεδόν ένα τρίτο στο 2ο τρίμηνο (-32,1%), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά το ήμισυ περίπου.
Οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 54% στο β' 3μηνο.
Τον Ιούνιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 93,8%, και σε επίπεδο εξαμήνου κατά 76,9%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (που αντιστοιχούσαν σε περίπου 10% του ΑΕΠ πέρυσι) μειώθηκαν κατά 87,5% σε ετήσια βάση.
Εικόνα
Βέβαια, η HSBC συνεχίζει να αναμένει σημαντική ανάκαμψη στην ανάπτυξη που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων, και ιδιαίτερα οι ελληνικές τράπεζες, φαίνονται φθηνές, καθώς με όρους PE διαπραγματεύονται με x0,5 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2020.
Ωστόσο, δεδομένης της ανάπτυξης, των προοπτικών, της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και ότι τα κέρδη θα επιδεινωθούν, οι ελληνικές μετοχές είναι ευάλωτη θέση.
Ίσως η Ελλάδα να κινείται υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες αγορές - αλλά κατά την άποψη της HSBC, είναι λογικό οι επενδυτές να επικεντρωθούν σε μετοχές με μάλλον ισχυρότερη θέση ισολογισμού.
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης